Şoferii parfumaţi ajung în puşcărie Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 96 Vizualizări

Şoferii parfumaţi ajung în puşcărie

996_Soferii.gifŞoferii prinşi sub influenţa alcoolului vor face până la cinci ani închisoare. Pedeapsa creşte în cazul celor care efectuează transport public de persoane. De închisoare vor fi pasibili şi cei care refuză sau se împotrivesc recoltării probelor biologice. Sute de mureşeni "influenţi", în frunte cu priamarul Florea, s-ar afla acum în detenţie dacă această lege s-ar fi aplicat mai demult. Conducerea Poliţiei Rutiere speră ca noile măsuri să elimine pericolul public reprezentat de şoferii în stare de ebrietate.

Noul Cod rutier, votat joi în plenul Senatului, are prevederi extrem de drastice pentru şoferii care obişnuiesc să exceleze în teribilism urcând beţi sau uşor băuţi la volan. Un şofer cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge sau 0,4 mg/l alcool pur expirat poate face puşcărie de la unu la cinci ani. Pedeapsa este mărită de la doi la şapte ani dacă persoana în cauză "efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere". Aceeaşi prevedere se aplică dacă cel în cauză este prins că, pentru a-şi face curaj, ia ceva la bord înainte de a merge la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere.

Pentru cine e legea?

Pedeapsa cu închisoarea de la doi la şapte ani se aplică şi în cazul celor care refuză, se împotrivesc sau se sustrag recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei sau prezenţei în sânge a unor substanţe stupefiante ori medicamente cu efecte similare. Acest lucru nu poate decât să-i îngrijoreze pe cei care, bazându-se pe poziţia socială sau banii pe care îi deţin nu ezitau să se urce la volan beţi pulbere, uneori chiar sub ochii poliţiştilor sau, şi mai grav, ajutaţi de ei. Nu trebuie uitat episodul de anul trecut, după câştigarea alegerilor de Dorin Florea, când mulţi dintre cei prezenţi s-au urcat la volan cu sticla de băuturi alcoolice în mână chiar sub privirile îngăduitoare ale poliţiştilor, în fruntea acestora aflându-se, în aceeaşi stare, însuşi primarul. Pentru el oricum nu este o noutate să conducă sub influenţa alcoolului, aici putem aminti multe dintre escapadele lui, care-i lăsau mască noaptea pe poliţiştii aflaţi pe străzi. "L-ai văzut pe nebunul ăla care a trecut cu 200?", "Lasă-l, mă', că-i primaru' Florea". Probabil că astfel de conversaţii prin staţiile poliţiştilor se vor mai auzi multă vreme, cu toate noile prevederi ale Codului rutier. "Toate legile-s făcute pentru cei cu Dacii. Pe ăia care au jeepuri şi maşini de lux nu-i va amenda nimeni, niciodată. Pe câte unu-l mai amendează Dumnezeu, dar din partea legii lumeşti nu are de ce-şi face probleme", a declarat cu amărăciune, dar şi resemnare un şofer de taxi. Dacă s-ar fi aplicat şi până acum această lege, sute de mureşeni "de lux" şi-ar petrece astăzi zilele în puşcărie.

Pietonii răspund de viaţa lor

Senatorii au mai decis că pietonii surprinşi sau accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului, sau nerespectării altor reguli de circulaţie "poartă întreaga răspundere a accidentării lor". Cei care conduc un autovehicul fără permis de conducere riscă de asemenea o pedeapsă cu "închisoare strictă" de la unu la cinci ani. Autorităţile publice locale sunt obligate să amenajeze staţii ale mijloacelor de transport public de persoane cu alveole sau refugii. La proiectul de lege adoptat deja de Camera Deputaţilor, senatorii au formulat 99 de amendamente, atât de fond cât şi de redactare. Prevederile Codului rutier nu au fost modificate substanţial faţă de cele cuprinse în Decretul din 1996, aflat în vigoare până la apariţia acestui text de lege, care conţine prevederi armonizate la legislaţia europeană. Proiectul urmează să intre în procedura medierii, întrucât a fost adoptat în forme diferite de Senat şi Camera Deputaţilor, după care va fi trimis spre promulgare preşedintelui României.

Cora MUNTEAN

E o hotărâre foarte bună, pentru că au fost foarte multe cazuri în care am depistat şoferi în stare de ebrietate. Sperăm că odată cu aceste măsuri vom stârpi aceste cazuri. Şoferul cu o alcoolemie de peste 0,8 este considerat pericol public, indiferent pe ce drum circulă, rural sau naţional.
Viorel Cazan,
şeful Poliţiei Rutiere Mureş

Este o lege foarte bună. Să bea la petreceri, nu la volan. Dacă pietonii greşesc să fie şi ei amendaţi. Să sperăm că vom avea drumuri mai sigure.
Anonimă

Foarte bine. Cine greşeşte să plătească. Şi măsurile împotriva pietonilor care încalcă legea sunt binevenite, aşa ar fi corect, nu doar şoferul să fie considerat vinovat.
Alin Negrean

Nu e o lege bună. Oricum, nu cred că vor fi atâtea locuri la puşcărie. Închisoare vor face eventual tot oamenii simpli, cei cu prieteni influenţi vor scăpa ca şi până acum.
Toderel Rus

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE