Home / Social / Ne va fi mai bine, dar nu mai uşor

Ne va fi mai bine, dar nu mai uşor

Distribuie

1021_NeVaFi.gifSimion Costea este lector universitar, Doctor la Universitatea Petru Maior, a lucrat 7 ani ca cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Socio-Umane Gheorghe Şincai al Academiei Române din Târgu Mureş, în perioada 1996-2003. Este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai, ca şef de promoţie, cu media maximă.

A făcut masteratul în Realaţii Internaţionale, a urmat doctoratul în 2003 şi a luat calificativul “foarte bine” şi a primit distincţia Magna cum Laude. A publicat 33 de studii ştiinţifice în reviste de specialitate, 200 de articole în presa locală pe teme de istorie. În 2004 a publicat prima carte, tot de Ziua Europei anul trecut, “România şi proiectul Brianne de Uniune Europeană”. Ieri a lansat cea de a doua carte “Ideea europeană şi interesele statelor”. Prima carte concurează pentru Premiul Academiei Române.
Cora Muntean: Ce teme abordează cartea pe care o lansaţi astăzi?
Simion Costea: Tema ideii şi integrării europene; este pentru mine o preocupare majoră de zece ani. Pentru cele două cărţi am lucrat zece ani, în calitate de cercerător al Academiei Române şi de lector universitar. Activitatea mea a fost evaluată de Comisia Europeană de la Bruxelles şi apreciată la superlativ. Chiar în aprilie am primit o atestare de la Comisia Europeană care evaluează activitatea mea în domeniul integrării europene la superlativ. Am concurat cu proiectul Jeanne Monet direct la Comisia Europeană de la Bruxelles, fără să treacă prin intermediari români. Ei au evaluat şi aprobat proiectul şi din 2003 desfăşor această activitate de profesor şi director Jeanne Monet, care înseamnă şi sprijin financiar. Comisia Europeană a dat 10 000 de euro pentru Universitatea Petru Maior. E o recunoaştere europeană care e importantă pentru că noi avem nevoie de racordare la standardele europene.
C.M: Cum vedeţi dumneavoastră, care vă ocupaţi de educaţia tinerilor, percepţia acestora asupra Europei? Sunt ei pregătiţi de o intrare onorabilă în UE?
S.C: Nu ştiu dacă suntem pregătiţi sub toate aspectele. Tineretul are o potenţialitate extraordinară, învaţă limbi străine, învaţă IT. Se pregătesc pentru meseria lor, dar trebuie să spunem că mai este destul de mult de lucrat în anumite domenii ale sistemului nostru de educaţie. Sunt multe lucruri de reformat în ideea de a face orienta învăţământul spre aptitudinile practice pe care absolvenţii trebuie să le aibă pentru a face faţă pe piaţa europeană a muncii. Mă refer la munci calificate nu la cules căpşuni. Pot spune că am reuşit să ne sincronizăm planurile de învăţământ, programele, bibliografia; la nivelul profesorilor suntem într-un sistem de vase comunicante cu cei din UE şi încercăm să le transmitem studenţilor cunoştinţe la acelaşi nivel. Eu cred că suntem pe drumul cel bun.
C.M: Domeniul de care vă ocupaţi nu este la îndemâna oricui, de aceea nici produsul nu este atât de uşor vandabil? Care sunt satisfacţiile şi dezamăgirile?
S.C: Îmi aduce satisfaceţii de ordin moral şi profesional, nu de ordin material. În general după 1990 cărţile se vând într-un număr foarte mic, cititorul are foarte puţin timp. Oamenii citesc tot mai puţin şi acest lucru este valabil şi pentru istorie, dar ce să mai vorbim despre chimie, matematică…Sunt cărţi adresate publicului intelectual, elitei în sensul larg. Oamenii care nu au preocupări intelectuale, nu cumpără cărţi.
C.M: Vă pasionează politica?
S.C: Da, mă interesează, nu este o pasiune, politica nu m-a făcut pe mine în nici un fel astfel încât să mă determine să consum timp şi bani pentru aşa ceva. Am o orientară creştin democrată, populară şi cred că este nevoie de un partid poppular puternic în această ţară. Dar nu mă laud cu chestiunea asta pentru că practic din anul 2000 încoace nu am făcut nici un centimetru de politică.
C.M: După cartea pe care o lansaţi astăzi ce urmează?
S.C: Urmează o a treia carte pe care am pregătit-o deja pentru tipar în limba engleză. Este o carte pe care numai o coordonez, este realizată în cadrul proiectului Jeanne Monet, reunind un numă de 12 autori specializaţi în domeniul integrării europene. Cartea va fi trimisă şi la Comisia Europeană de la Bruxelles.
C.M: Consideraţi că poporul român este pregătit pentru U.E., ştie ce-l aşteaptă?
S.C: Nu ştie exact ce îl aşteaptă, din păcate procesul nostru de negociere cu U.E. a fost foarte puţin transparent. Sunt 90.000 pagini de legislaţie comunitară împărţite în cele
31 capitole şi pe care în integralitatea lor nu le-am găsit nicăieri. Şi în presă s-a vorbit despre aceste chestiuni la nivel de băşcălie, nu ca informare. Procesul a fost prea puţin transparent şi aici este vina guvernului care a negociat şi care nu a comunicat suficient cu societatea. Ne va fi mai bine, dar nu mai uşor după 2007. Vor fi fără îndoială câştigători şi perdanţi ai acestui proces. Dar, cu siguranţă, vor fi mult mai mulţi câştigători ai integrării europene decât câştigători în acest proces de tranziţie nenorocită din ’89 încoace.

A consemnat
Cora MUNTEAN

Lansarea cărţii lui Simion Costea, la Teatru 74 din Cetate, a fost un mare succes. Au participat aproape 70 de persoane, intelectuali de marcă ai oraşului, dar şi studenţi şi elevi. Cartea a fost prezentată de Prof. Univ. Dr. Ioan Chiorean, Prof. Univ. Dr. Vasile Dobrescu, Prof. Univ. Dr. Cornel Sigmirean şi Prof. Univ. Dr. Virgil Pană. Atmosfera a fost relaxată iar tinerii au arătat mult interes faţă de această publicaţie, care, fără îndoială, îi va ajuta să-şi îmbogăţească mult cunoştinţele despre Uniunea Europeană, despre stadiul României în faţa unei asemenea provocări.
Înainte de lansarea de la Teatru 74, Simion Costea le-a vorbit elevilor de la Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” despre Ziua Europei. În ciuda faptului că tema abordată pare greoaie şi inaccesibilă pentru cei din afara domeniului, discursul lui Simion Costea este mereu unul pe înţelesul tuturor.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.