Home / Social / Copiii nimănui

Copiii nimănui

2905_copiii.gifDin acest an statul va avea mai multă grijă de copiii lui. Cel puţin asta reiese din Ordonanţa Guvernului nr. 148/2005, care a fost supusă unei dezbateri aprinse în toamna lui 2005. Cu toate acestea, normele legii au întârziat să apară, astfel că orice mamă care a dorit să depună un dosar de la începutul anului nu a avut unde. Autorităţile mureşene nu ştiu încă şi mai ales când se vor oferi informaţii reale pentru acordarea indemnizaţiei de mamă.

Copilul al cărui părinte natural, adoptiv, tutore, cel în grija căruia se află pentru adopţie sau persoana la care se află în plasament a contribuit cel puţin 12 luni la plata asigurărilor sociale va beneficia de suma maximă acordată, adică de 8 milioane ROL. În cazul în care plata asigurărilor nu s-a realizat, se vor plăti doar 2 milioane, iar dacă mamele nu doresc concediu de maternitate, indemnizaţia a fost stabilită la 3 milioane ROL. Suma va fi plătită până când copilul va împlini doi, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap.

Supoziţii şi speculaţii
Mama care va dori să încaseze aceste sume nu va putea să stea liniştită la casa ei, pentru că lunar va trebui să dea o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu a început lucrul sau că nu are nici o altă sursă de venit. Locul unde se depun aceste adeverinţe este însă un mister. Dacă Ministerul Muncii a anunţat că va lăsa ordonanţa spre dezbatere publică până pe data de 16 ianuarie 2006, odată cu apariţia Normelor de aplicare a ordonanţei, aceasta a dispărut şi de pe site-ul ministerului. Aşa că, până la apariţia în Monitorul Oficial, care nu se ştie exact când va fi, vor exista doar supoziţii şi speculaţii. Şi la acest capitol e cert că indemnizaţiile nu vor mai fi plătite de angajatori, ci de Direcţiile de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie din judeţele de domiciliu ale copiilor.

Eugenia KISS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Mureșean prins la volan cu alcoolemie de 1,3 la mie!

Poliţişti din cadrul Poliției stațiunii Sovata au oprit în trafic joi, 2 iulie, în jurul …