Mamele primesc bani pe încredere lunară Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 65 Vizualizări

Mamele primesc bani pe încredere lunară

2932_mamele.gif
După ce presa locală şi naţională a reclamat lipsa normelor de aplicare a legii privind acordarea indemnizaţiei de mamă, O.U.G. 148/2005, reprezentanţii statului încearcă acum să facă lumină pentru proaspetele mame.
Drepturile prevăzute în Ordonanţa Guvernului se obţin în baza unui dosar care trebuie să conţină actul de identitate al solicitantului, certificatul de naştere al copilului şi, după caz, livretul de familie, tot dacă este cazul certificatul de persoană cu handicap al copilului, toate în copie şi nu original. Mai este nevoie de o adeverinţă eliberată de autorităţile competente sau de către angajator, din care să reiasă că solicitantul a lucrat minim 12 luni, iar veniturile i-au fost impozitate. Solicitantul mai trebuie să depună, lunar, o declaraţie pe proprie răspundere că nu beneficiază de alte venituri în afara indemnizaţiei de maternitate. Cererea tipizată pentru solicitarea acordării sumei pentru susţinerea familiei în vederea creşterii copilului se ridică şi se depune la primăria din localitate, la sediile Direcţiilor de Asistenţă Socială.
Deocamdată, cei care au primit normele şi au datoria să le pună în practică se feresc să spună prea multe, în primul rând pentru că au de studiat şi apoi pentru că sunt destul de alambicate. Dacă până acum îndemnizaţiile pentru copii se primeau de la Direcţia Muncii, noile reglementări au împlicat Protecţia Socială. Aici este locul unde lunar părinţii naturali, adoptivi, tutori, cei în grija cărora se află pentru adopţie sau persoana la care se află în plasament, vor depune lunar declaraţiile. Aici, personalul are datoria de a constata autenticitatea actelor pe care le va remite Direcţiei Muncii unde de fapt sunt şi vor rămâne dosarele.
A fi sau
a nu fi copil
Înainte de apariţia Ordonanţei 148 se făcea mare tam-tam în jurul ideii că în sfârşit se va face dreptate gemenilor, pentru că de data asta banii vor fi calculaţi în funcţie de numărul copiilor. De schimbat s-a schimbat doar suma alocată, pentru că gemenii, pentru guvernanţi, ies tot unu la numărătoare. Se înregistrează de fapt un dosar al naşterii, nu două. Ba mai mult, s-a pus semnalul "Stop" şi pe "fabricile de copii". După al treilea copil pe care o femeie va îndrăzni să îl nască după 2006, nu va mai avea parte de îndemnizaţie. Totuşi, se întinde şi o mână de ajutor părinţilor pentru realizarea celor 12 luni lucrate, necesare pentru plata impozitelor, incluzându-se şi fracţiunile de lună. Se consideră perioada lucrată inclusiv cea a concediilor medicale, perioada de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, alte concedii de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, concedii pentru risc maternal şi perioada pensiei de invaliditate. De asemenea, perioada în care s-au urmat cursuri de zi în învăţământul universitar, cu condiţia absolvirii acestora, cu examenul de licenţă luat.

Mamele cu copii născuţi după 1 ianuarie 2006 vor beneficia lunar de suma maximă acordată pentru creşterea copilului, adică de 8.000.000 ROL. În cazul în care părinţii nu au plătit asigurări la stat un an, vor primi doar 2.000.000 lei sau 3.000.000 ROL, pentru cazul în care mamele nu vor concediu. Sumele vor fi plătite până când copilul va împlini doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap.

Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE