Virgil Stan a învins prejudecăţile Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 159 Vizualizări

Virgil Stan a învins prejudecăţile

2944_vs.gif
Atunci când îţi doreşti cu adevărat ceva eşti dispus să înfrunţi orice pentru a-ţi atinge scopul. Virgil Stan demonstrează că nu trebuie să te laşi influenţat de răutăţile cu care obişnuiesc alţii să te trateze doar pentru că eşti ţigan. Visul lui, acela de a deveni jurnalist, este pe cale să se realizeze. Deocamdată a reuşit ceea ce puţini dintre cei care se dau mari ziarişti au realizat: să se pregătească într-un mediu de profesionişti.

Virgil provine dintr-o familie care locuieşte la ţară, în Aluniş, dar şi-a dorit dintotdeauna să-şi depăşească condiţia, aşa că, spre deosebire de alţi copii rromi, s-a înscris la o şcoală. Părinţii lui au plecat din ţară în Ungaria, la muncă, aşa că el a rămas doar cu bunica lui. Nu s-a mulţumit cu opt clase, s-a hotărât să meargă mai departe şi a dat examen la liceu. Pentru că locuia în Aluniş a fost nevoit ca pe toată perioada liceului să facă naveta. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie primul din clasă. "Am terminat liceul la “Traian Vuia”, la secţia Ştiinţele Naturii şi am fost primul din clasă. Făceam naveta în fiecare zi. Aşa fac şi acum. Dar asta nu m-a împiedicat să învăţ. Sunt o persoană foarte ambiţioasă şi nu mă las dacă vreau să obţin ceva, iar mie mi-a plăcut foarte mult şcoala. În special matematica şi literatura. Liceul a fost perioada în care am citit foarte mult. Cartea mea preferată este "Moara cu Noroc". Este o carte din care am învăţat că lăcomia şi invidia nu-şi au sensul, dar ambiţia, perseverenţa şi curajul sunt atuuri în realizarea viselor", mărturiseşte Virgil.
După absolvirea liceului, Virgil s-a înscris la cursurile Facultăţii “Petru Maior”, la secţia Ştiinţe Economice, şi acum este student în anul trei. "Spre surprinderea unora, am intrat la facultate pe locurile bugetare. Mie mi-a plăcut foarte mult matematica. Chiar este o pasiune. De-asta am ales Ştiinţele economice", adaugă studentul.
La cei 21 de ani, Virgil spune că niciodată nu îşi face foarte multe planuri de viitor, pentru că vrea să se bucure de toate oportunităţile pe care i le oferă viaţa la un moment dat.
Bursier la Budapesta
Din dorinţa lui de a învăţa cât mai multe lucruri noi şi din pasinea pentru televiziune, Virgil, s-a înscris anul trecut, la o preselecţie pentru o bursă la Budapesta. Este vorba despre un curs de jurnalism, organizat de Centrul de Jurnalism Independent din Bucureşti, care se ţine la Budapesta. În momentul în care a văzut anunţul s-a gândit că merită să încerce. "Cursul este adresat tinerilor romi, vorbitori de limba maghiară, care doresc să facă o carieră în media. Mie îmi place foarte mult televiziunea. Este o muncă interesantă, care te ţine în priză permanent, iar lucrurile care se desfăşoară în spatele micului ecran m-au atras dintotdeauna. Aşa că, m-am hotărât să merg la Bucureşti la interviu", povesteşte studentul.
Este unul dintre cei doi români care participă la aceste cursuri, alături de studenţi din Ungaria, Ucraina, Serbia şi Slovacia. "În total suntem 14 persoane, iar după cele 3 luni de cursuri intensive, care au început deja de o săptămână, mai exact pe 3 ianuarie, fiecare se va întoarce în ţara de provenienţă pentru şapte luni de practică, fie în televiziune sau radio sau în presa scrisă", spune bursierul.
Vigil spune că acest curs "a venit la fix", pentru că visul lui este să ajungă în televiziune, iar această şansă de a învăţa nu putea fi ratată. "Niciodată nu-mi fac planuri de viitor, pentru că nu ştii ce ţi se poate întâmpla mâine şi ce îţi oferă viitorul. Sunt omul care ia decizii pe moment, iar acest curs, sau mai bine zis, această preselecţie la care am participat, a venit la fix. Eu cred că merit această şansă, pentru că mi se potriveşte foarte bine. Sunt din fire un curios şi îmi place să pun multe întrebări şi cred că şansa de a munci în mass-media e cel mai bun mod de a-mi satisface această curiozitate", spune tânărul.
Virgil este un om optimist şi deşi nu a avut şansa de a se naşte într-un mediu care să-i ofere totul, are înţelepciunea de a discerne foarte bine între bine şi rău, dar şi puterea de a se lupta, cu mijloacele pe care le deţine, pentru a înfrunta prejudecăţile.

Sorina SZAKACS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE