Home / Cultură / Irakul, o rană care încă sângerează

Irakul, o rană care încă sângerează

3008_irakul.gifLansarea la Târgu Mureş a cărţii "Prin război spre pace: un drum închis", scrisă de Sabin Mureşan, Ina Curic şi Kai F. Brand-Jacobsen, a fost un eveniment inedit. Asta datorită şi locaţiei, Teatrul 74 din Cetatea Medievală, dar şi a prezentărilor, cu ajutorul videoproiectorului, a unor fotografii din Irak, care au şocat auditoriul.
Ina şi Sabin au lucrat câteva săptămâni în Irak, selectaţi de organizaţia cehă People in Need ca voluntari pentru un proiect de asistenţă a organizaţiilor neguvernamentale de acolo. „Cartea prezintă conflictul din Irak prin ochii noştri. Pornim de la premisa că nu există războaie juste sau necesare, ci doar incapacitatea minţii umane de a-şi explora la maxim potenţialul şi de a găsi o altă soluţie din nenumăratele alternative paşnice la violenţă (…) Acest război ne aparţine şi ne afectează ca naţiune, de vreme ce avem militari, politicieni, oameni de afaceri, jurnalişti, experţi independenţi, reprezentanţi ai sectorului neguvernamental care lucrează sau au lucrat în Irak", au scris autorii în prefaţa cărţii.
Sabin este un tânăr jurnalist extrem de modest deşi face lucruri extraordinare, la care alţii, care se dau mai viteji, nici nu îndrăznesc să viseze. Ina emană atâta energie pozitivă încât ar reuşi chiar să oprească un război. Amândoi, deşi par extrem de fragili, au dovedit un curaj extraordinar, dovedesc că iubesc oamenii, sunt oneşti şi foarte optimişti.
La lansarea cărţii s-a vorbit mult şi despre oportunitatea participării României la războiul din Irak, majoritatea celor prezenţi fiind de părere că nu. Ina şi Sabin au vorbit despre irakieni cu foarte multă înţelegere şi au spus că trupele de coaliţie au făcut mult rău acelor oameni.
Cartea nu este literatură, este viaţă pur şi simplu, fără ficţiune sau happy-end.

Cora MUNTEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Concurs de proiecte culturale finanțat de Primăria Târgu Mureș

Conducerea Primăriei municipiului Târgu-Mureş anunţă, pentru anul 2020, concurs de proiecte pentru finanţarea nerambursabilă a …