Portret de sportiv: Takács Lajos II Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 64 Vizualizări

Portret de sportiv: Takács Lajos II

Zilele trecute ne-a vizitat, spre bucuria noastră, unul dintre figurile marcante ale sporturilor de iarnă de la noi, Takács Lajos II, sportiv deosebit de apreciat de către iubitorii hocheiului de gheaţă din vechea generaţie. Am purtat o discuţie cu, el rememorând momentele de vârf ale carierei cunoscutului sportiv şi jurist.
Takács Lajos II s-a născut la data de 1 ianuarie1937 în municipiul Miercurea Ciuc, judeţul Harghita. Şi-a făcut studiile la Cluj, unde a obţinut diploma de jurist la Universitatea Babeş-Bolyai în anul 1954. şi-a început activitatea profesională în anul 1962, la Cooperativa Meşteşugărească Textila Mureş Târgu Mureş în funcţia de jurisconsult stagiar. De-a lungul timpului el a activat la Arta Mobilă Târgu Mureş, la Cascom, Casa de Pensii a Cooperaţiei Meşteşugăreşti, la BJATM şi în final la Electrica Târgu Mureş, de unde s-a pensionat cu limită de vârstă. În prezent activează cu normă redusă la Cooperativa Igiena din localitate.
El a început să patineze încă de la vârsta de 6 ani, în oraşul său natal. Datorită entuziasmului arătat pentru hochei a fost cooptat în echipa de juniori a clubului Progresul, când avea 12 ani. Calităţile sale au fost apreciate şi de către regretatul Vákár Lajos, figură marcantă a hocheiului ciucan. Din anul 1952 s-a pregătit cu Avântul Miercurea Ciuc. În toamna anului 1954 a intrat la facultate continuânduşi activitatea de performanţă la Ştiinţa Cluj unde a reuşit să termine campionatul pe locul al doilea. După ce şi-a terminat studiile s-a reîntors la Miercurea Ciuc unde a evoluat în echipa Voinţei din localitate şi avându-i coechipieri pe fratele său, Takács István I, fraţii Szabó Géza şi Gyuszi, Ferencz János, Puskás Huba, mureşeanul Incze József III şi nu în ultimul rând Ion Ţiriac. Antrenorul lotului a fost Mihai Flamaropol.
A participat la competiţii internaţionale în Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Cehoslovacia şi Polonia. Takács Lajos II şi-a amintit cu plăcere de vizita echipei suedeze din oraşul Vasteras din anul 1960 în compania căreia au evoluat pe terenul din aer liber din Miercurea Ciuc şi în faţa căreia au cedat cu scorul de 4-10, iar mai apoi, în jocul organizat la Braşov au pierdut la 2 goluri diferenţă. Aceeaşi formaţie i-a fost adversară selecţionatei României, din care a făcut parte şi Takács Lajos II, iar de data aceasta au reuşit să câştige partida.
Juristul Takács II a subliniat că întotdeauna a jucat din plăcere şi nu pentru avantaje materiale. La echipa naţională a primit supraalimentaţie, care în perioada aceea a fost un lucru deosebit. (SZ.A., D.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE