Home / Meniu Principal / Știri / Externe / SUA mincinoasă, Europa ipocrită

SUA mincinoasă, Europa ipocrită

3017_SUA.gif
"Nu există nici o îndoială privind existenţa în Europa a centrelor de secrete ilegale ale Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite ale Americii", consideră senatorul elveţian Dick Marty. Adresându-se presei în Elveţia, Marty a afirmat că este convins că SUA au întreprins activităţi ilegale în Europa, transportând şi deţinând prizonieri: "Întrebarea este dacă CIA a acţionat într-adevăr în Europa. Cred că putem spune acum, fără nici o îndoială, da. Politica Washingtonului nu respectă nici drepturile omului, nici Convenţiile de la Geneva". Senatorul elveţian, care urmează să prezinte la 23 ianuarie Consiliului Europei un raport preliminar al anchetei în legătură cu respectivele centre de detenţie, a criticat ţările europene pentru lipsa lor de acţiune, în condiţiile în care ştiau de abuzurile SUA: "Nu este posibil să transporţi oameni dintr-un loc într-altul în asemenea mod fără ca serviciile secrete să nu aibă cunoştinţă de aceasta. Ceea ce este şocant este pasivitatea cu care noi toţi, în Europa, am întâmpinat aceste lucruri. Europenii ar trebui să nu fie atât de ipocriţi şi să nu închidă ochii. Există cei care fac treaba murdară peste hotare, dar există şi cei care ştiu când ar trebui să închidă ochii când acea treabă murdară este făcută".
Senatorul elveţian a adăugat că este incorect să fie criticate doar România şi Polonia, citate în relatările mass-media ca posibile locaţii pentru centre de detenţie ale CIA, ambele ţări dezminţind orice implicare. Guvernele din Europa au fost "voit tăcute", a afirmat Marty, subliniind că este timpul acum ca europenii să decidă dacă vor continua să tolereze acţiunile ilegale ale CIA.
Comentariile lui Dick Marty survin în contextul unei controverse crescânde în Elveţia pe tema scurgerii de informaţii clasificate de la serviciile secrete de informaţii elveţiene. Acestea conţin detalii despre un fax al guvernului egiptean care a fost interceptat de către serviciile secrete elveţiene în luna noiembrie 2005. Faxul sugerează că guvernul Egiptului ştia din surse proprii că CIA dispune de centre secrete de interogare a suspecţilor de terorism în România, Ucraina, Bulgaria, Macedonia şi Kosovo. Documentul, care era adresat de Ministerul egiptean de Externe ambasadei Egiptului din Londra, a fost interceptat de Elveţia prin satelit, a devenit apoi document clasificat şi a fost transmis unor înalţi responsabili ai serviciilor secrete elveţiene şi, ulterior, se bănuieşte, ar fi fost adus la cunoştinţă guvernului. Au fost iniţiate apoi cercetări privind sursa care a permis scurgerea de informaţii către cotidianul SonntagBlick şi în legătură cu cei doi jurnalişti care au publicat detaliile.
Pe de altă parte, se aşteaptă ca ancheta Consiliului Europei pe marginea centrelor secrete de detenţie să dureze aproximativ 12 luni.
Ioan BUTIURCĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Roger Federer, învins de Rafael Nadal

Spaniolul Rafael Nadal s-a calificat în finala de la Australian Open după ce l-a învins …