Home / Social / Pace între mitropolii

Pace între mitropolii

Distribuie

3032_pace.gif
Disputele pe marginea celor două mitropolii ortodoxe din Transilvania au fost tranşate ieri de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Acesta a hotărât că noul Centru Administrativ înfiinţat la Cluj-Napoca prin Hotărârea Sfântului Sinod al BOR din 4 noiembrie 2005 se va numi Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Episcopul Vicar Patriarhal Vincenţiu Ploieşteanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că noua Mitropolie de la Cluj-Napoca va ocupa locul al patrulea în ordinea ierarhică a mitropoliilor din ţară (diptice), după mitropoliile Munteniei, Moldovei şi Ardealului. Ordinea ierarhică nu se referă la întinderea şi numărul de eparhii aflate în subordinea unei mitropolii, ci la vechimea şi încărcătura istorică. Conform episcopului Vincenţiu Ploieşteanu, titulatura şi întinderea teritorială a noii mitropolii din Transilvania vor fi supuse spre hotărâre Adunării Naţionale Bisericeşti, la începutul lunii februarie.
Sfântul Sinod al BOR a decis, de asemenea, ca ierarhii din cele două mitropolii să se întrunească periodic, cel puţin de trei ori pe an, pentru a elabora şi aplica un plan comun de cooperare permanentă la nivel pastoral şi social. Episcopul Vincenţiu Ploieşteanu a declarat că această hotărâre se datorează faptului că înfiinţarea unei noi mitropolii în Transilvania a creat "pentru o parte din clerul credincioşilor ortodocşi perspectiva unei activităţi pastoral-misionare mai intense, iar pentru altă parte a provocat teama slăbirii unităţii bisericeşti şi naţionale".
Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, şi viitorul Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, nu au dorit să facă declaraţii, în schimb s-au îmbrăţişat. (I.B.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.