Home / Meniu Principal / Știri / Externe / Puteri divizate

Puteri divizate

Distribuie

Dosarul nuclear iranian a împărţit marile puteri în două tabere. Rusia şi China şi-au exprimat ostilitatea faţă de eventualitatea aplicării de sancţiuni împotriva Iranului şi au făcut apel la reluarea negocierilor cu Teheranul în dosarul său nuclear, în timp ce Statele Unite, Franţa şi Germania sunt de părere că vremea negocierilor a trecut. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că "a evoca sancţiuni împotriva Iranului înseamnă a pune căruţa înaintea boilor. Sancţiunile nu sunt în nici un caz nici cel mai bun şi nici singurul mijloc de a rezolva problema". La rândul său, China a invitat comunitatea internaţională să dea dovadă de calm în discuţiile referitoare la dosarul nuclear iranian.
Între timp, Iranul a adresat o scrisoare Germaniei, Frantei şi Marii Britanii, ţări care formează "troica europeană" pentru a le face cunoscută voinţa sa "de risipire, prin discuţii şi negocieri, a ambiguităţilor actuale legate de programul său nuclear paşnic". Germania a declarat că "occidentalii şi europenii sunt pregătiţi să reia negocierile în orice moment, cu condiţia ca Iranul să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat", în timp ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a respins oferta iraniană: "Tot ceea ce fac este să agite spiritele. Este o perdea de fum diplomatică pe care au fabricat-o".
Până la această oră, marile puteri au căzut de acord asupra organizării, la 2 februarie, a unei reuniuni extraordinare a Consiliului guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, dar nu au ajuns la un consens în ceea ce priveşte formulatea unei rezoluţii care să permită sesizarea Consiliului de Securitate.
Membri permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU, Rusia si China dispun de drept de veto în cadrul respectivului organism. (I.B.)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Excelența Sa Iacob Prada: „Munca mea în ambasadă este să reconstruiesc raporturile economice cu ţara respectivă”

DistribuieDiplomația românească în Orientul Mijlociu are un reprezentant aparte în persoana Excelenței Sale Iacob Prada, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.