Bătălia pentru românii verzi Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 46 Vizualizări

Bătălia pentru românii verzi

3057_bata.gifOvidiu Natea, preşedintele PSD Mureş, a anunţat că protocolul pe plan local cu PUNR va fi menţinut, în ciuda faptului că a fost anunţată iminenta fuziune a acestei formaţiuni cu Partidul Conservator. Potrivit liderului PSD, în cazul în care cele două partide fuzionează, filiala mureşeană a PUNR se va înscrie în PSD. Mircea Radu, preşedintele PUNR Mureş, spune că încă nu există o decizie clară la nivelul filialei, dar se încearcă salvarea partidului. Săptămâna viitoare, conducerea filialei va decide cui dă cele 18.000 de voturi ale PUNR Mureş.
Anunţata fuziune dintre Partidului Unităţii Naţionale a Românilor şi Partidul Conservator, programată pentru 12 februarie, a pus din nou filiala mureşeană a PUNR pe poziţii divergente faţă de cele stabilite la centru. Având un protocol de colaborare cu PSD, peuneriştii mureşeni resping ideea fuziunii cu PC şi spun că în cazul în care nu se va reuşi salvarea partidului, filiala Mureş va fuziona cu PSD.
Cea mai importantă filială a PUNR, cea mureşeană, a mai stricat şi în alte rânduri înţelegerile perfectate de Mircea Chelaru, liderul naţional al partidului, cu diferite formaţiuni politice.
Astfel, în 2000 a fost respinsă o ofertă din partea lui Traian Băsescu, liderul din acel moment al PD, care le-ar fi promis peuneriştilor, potrivit preşedintelui de filială Mircea Radu, conducerea PD Mureş. De asemenea, opoziţia celor de la Mureş a dus, în vara lui 2004, la căderea înţelegerii dintre Chelaru şi Gigi Becali, preşedintele Partidului Noua Generaţie, pentru ca în pragul alegerilor filiala să perfecteze o înţelegere cu PSD, prin care Lazăr Lădariu primea un loc cvasieligibil pe listele PSD+PUR. Protocolul cu PSD a fost, de altfel, reînnoit la finele anului trecut.

Salvarea simbolurilor

Preşedintele PUNR Mureş, Mircea Radu, ne-a declarat că încă nu există o decizie clară a filialei în legătură cu eventuala fuziune cu PC, o hotărâre în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare, când se va întruni Biroul Executiv Judeţean. Cu toate acestea, a precizat Radu, conducerea filialei doreşte salvarea partidului. În cazul în care la Congresul naţional se va decide fuziunea cu PC – prin absorbţie -, filiala mureşeană va intra, cel mai probabil, în PSD. Explicaţia acestei opţiuni constă, potrivit lui Mircea Radu, în diferenţa de anvergură dintre cele două partide: "Partidul Conservator este un partid mic şi, cu siguranţă, singur nu va reuşi să intre în Parlament. De ce, atunci, să mergem cu ei, chiar dacă ne-au promis conducerea filialei Mureş? Mergem iar cu perdanţii?".
Una din raţiunile pentru care filiala mureşeană a respins constant ideea fuziunii cu alte partide este, potrivit preşedintelui PUNR Mureş, faptul că "PUNR este partidul de suflet al multor români, iar renunţarea la simbolurile sale ar însemna o pierdere majoră pentru târgumureşeni, cei care la începutul anilor '90 au fondat acest partid".

Piaţa politică
În prezent, PUNR Mureş are, practic, oferte din partea a trei partide politice. În pole-position este PSD, care este pregătit să ofere, aşa cum prevede, de altfel, şi protocolul dintre cele două partide, un loc eligibil pe listele electorale. Cel mai probabil, în cazul în care la nivel naţional se va decide fuziunea cu PC, marea majoritate a peuneriştilor mureşeni se vor îndrepta către social-democraţi.
Conservatorii, care nu au în judeţ nici un primar, consilier municipal sau judeţean pun la bătaie, se pare, chiar conducerea filialei. Cu toate acestea, chiar dacă în ultima perioadă discursul conservatorilor a căpătat şi anumite valenţe naţionaliste, în chestiunea legii statutului minorităţilor, distanţa doctrinară între cele două partide este destul de mare.
În acest timp, PRM este pregătit să-i primească pe membrii PUNR, recunoscându-le chiar şi vechimea, însă nu mai mare decât cea a PRM. Cu condiţia să renunţe la simboluri şi să se înscrie individual în partid.

Relu TĂTAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE