Stăpânii Irakului Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 24 Vizualizări

Stăpânii Irakului

3054_stapanii.gifAlianţa partidelor şiite, care conduce guvernul actual de tranziţie, a câştigat detaşat alegerile parlamentare desfăşurate la 15 decembrie, dar nu a reuşit să obţină majoritatea absolută. Potrivit datelor furnizate vineri de Comisia Electorala Centrală, Alianţa Şiită a obţinut 128 de locuri din 275, fiind urmată de formaţiunile kurde, cu 53 de locuri, şi principalul bloc sunit, 44 de locuri.
Momentul anunţării rezultatelor a avut loc la capătul a şase săptămâni în care voturile au fost numărate şi renumărate, iar cele peste 2000 de acuzaţii de fraudă verificate. Majoritatea reclamaţiilor au fost formulate de politicienii suniţi, care s-au plâns de o multitudine de violenţe şi intimidări înregistrate în timpul scrutinului electoral, fapt recunoscut şi de directorul misiunii internaţionale de monitorizare, Mazen Chouaib: "Au fost nereguli, iar raportul nostru face nişte recomandări. În viitor, trebuie înfiinţată o comisie electorală permanentă, lucru care va fi posibil în momentul în care se intruneşte noul parlament. "
În ciuda problemelor reclamate de suniţi, aceştia au fost principalii beneficiari ai alegerilor, ei având acum 44 de parlamentari faţă de 17, cât au obţinut la scrutinul din ianuarie 2005. În acelaşi timp, şiiţii au pierdut 18 locuri, iar kurzii 22.
Pentru asigurarea unei majorităţi, cel mai probabil că guvernul va fi unul de coaliţie. Se apreciază că discuţiile pentru formarea guvernului, cât şi pentru numirea unui prim-ministru, vor fi tensionate şi ar putea dura câteva luni. Constituţia prevede că în decurs de 15 zile, trebuie ales un preşedinte şi că în decurs de alte 15, acesta trebuie să ceară liderului principalei formaţiuni câştigătoare să încerce să formeze un guvern.
Marea dificultate va fi aceea că negocierile pentru formarea unui nou guvern ar urma să se desfăşoare pe fundalul unei campanii continue de violenţe. La Bagdad au fost luate măsuri sporite de securitate, iar trei provincii au fost închise, de teama unor posibile atacuri ale rebelilor suniţi.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE