Primãria Cuci între clasic şi europa Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 57 Vizualizări

Primãria Cuci între clasic şi europa

3076_primCuci.gifIlie Şuta s-a nãscut la 3 august 1965, iar dupã absolvirea Liceului Agroindustrial din Târgu Mureş s-a întors în sat. Se pare cã i-a fost cu noroc, pentru cã acum este la al doilea mandat de primar al comunei Cuci. Activitatea lui a fost consideratã pozitivã în tot acest rãstimp, cu toate cã au mai fost şi "lupte" pierdute. În timpul liber îi place sã meargã în drumeţii împreunã cu soţia şi cei doi copii, dar asta se întâmplã tot mai rar în ultimul timp.
* Rep.: Oamenii v-au investit cu încrederea lor pentru un al doilea mandat de primar. Cum percepeţi acest lucru?
Ilie Şuta: Este dovada clarã cã în primul mandat am fãcut câte ceva pentru comuna Cuci şi pentru oameni în primul rând. Şi cu toate cã ei mi-au dat votul lor, eu sunt nemulţumit cã nu am realizat mai multe. Dacã1 ar fi existat bani, probabil acum am fi discutat altfel. Aşa, pot doar sã vã spun cã nu am încercat nici o clipã sã le înşel oamenilor aşteptãrile, ştiind cã o comunã fumoasã şi bogatã este o comunã puternicã, cãtre care se vor îndrepta ochii învestitorilor, ale turiştilor şi de ce nu, a norocului. Sunt mândru cã în 2â02 am reuşit terminarea drumului de legãturã întrã Lechinţa şi Dãtãşeni, sat care de fiecare datã când vin inundaţiile, rãmâne izolat. Dupã inundaţiile de astã varã, am refãcut drumul şi acum suntem în tratative pentru efectuarea unei pasarele peste Mureş în zona respectivã. Sunt mândru pentru cã am realizat programe pentru comunitãţile de romi, iar cu bani de la Guvern am reabilitat 2,8 km de drum pânã acasã la ei în Petrilaca. Avem întocmit un studiu de fezabilitate declarat eligibil pentru obţinerea de fonduri Sapard, pentru asfaltarea unei alte porţiuni de drum de 8 km. Am reparat şcoala, grãdiniţa, am înfiinţat laboratoare de informaticã şi am dotat toate şcolile cu calculatoare. Am introdus televiziunea prin cablu în Cuci, Orosia şi Dãtãşeni. Aproape în fiecare sat al comunei s-a reuşit cu ajutorul populaţiei reabilitarera şi sfinţirea bisericilor. Da, eu zic cã oamenii au avut dreptate atunci când au avut încredere în mine.
* Rep.: Şi cu toate astea veţi fi un primar fãrã primãrie?
I.Ş.: Da… Sediul Primãriei Cuci este actualmente într-uŞ castel situat în mijlocul unui parc botanic deosebit. Dar familia Degenfeld a revendicat şi a câştigat fosta proprietate, astfel cã pânã la 1 iunie 2006 vor trebui sã pãrãseascã locul. O posibilã locaţie pentru noul sediu a fost depistatã deja dar suma totalã pentru cumpãrare, reparaţii şi dotãri ajunge la peste douã miliarde de lei. Cãutãm soluţii pentru partea de bani care ne lipseşte.
* Rep.: A fost afectat programul de audienţe sau programul şedinţelor de consiliu?
I.Ş.: Sunt în primãrie aproape tot timpul, dar la ţarã nu se respectã un program de audienţã. Omul vine atunci când are o problemã şi sperã sã gãseascã pe cineva care sã i-o rezolve. Aşa cã, orice orã din zi este consideratã a fi bunã pentru "audienţe". În ceea ce priveşte consilierii, pe parcursul anilor ne-am rodat, iar acum nu mai sunt divergenţe. Toate discuţiile sunt axate în jurul problemeloÎ comunei, suntem o echipã rodatã şi chiar şi fãrã un spaţiu reuşim sã ne înţelegem.
* Rep.: Care este preocuparea numãrul unu în Primãria Cuci în aceste zile?
I.Ş.: Comunele Aţintiş, Bogata şi Cuci, ne-am "înfrãţit" într-un proiect comun cu fonduri Phare în valoare de 22.000. de euro pentru utilarea primãriilor cu mobilier modern şi calculatoare performante. Eu sunt şef de proiect în acest parteneriat aşa cã de lucru este. Plus cã avem în lucru proiectul naţional "Fermierul" şi discuţiile zilnice pe aceastã temã sunt inepuizabile. Pe când terminãm cu aceste aspecte începe campania agricolã. Aşa cã o zi la primãrie poate fi asemãnatã cu un cerc. Este o muncã nesfârşitã fãrã întrerupere.
* Rep.: Loc de drumeţii mai este în agenda dvs?
I.Ş.: Din pãcate drumeţiile au fost lãsate la o parte. Au fost înlocuite cu "excursiile" în interes de serviciu. Tocmai m-am întors de la Sinaia de la un curs de integrare europeanã care a ţinut trei zile. Pentru a fi în ton cu noutãţile legislative şi a lua pulsul vieţii celorlalte comune trebuie fãcute şi sacrificii. Soţia mea mã înţelege şi nu considerã cã prin lipsa mea de acasã îmi neglijez familia. Ştim cã pentru a putea sã conduci trebuie sã fi informat corect pentru a lua deciziile corecte. Şi asta ceea ce doresc eu pentru cei din Cuci. Pentru a le demonstra cã au avut curaj sã aibã încredere în mine.

A consemnat Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE