Home / Meniu Principal / Știri / Externe / Raportul Marty

Raportul Marty

Distribuie

3084_raportul.gif''Nu existã deocamdatã dovezi oficiale şi incontestabile privind existenţa unor centre de detenţie CIA în România, Polonia sau orice altã ţarã", a declarat marţi senatorul elveţian Dick Marty, care conduce ancheta Consiliului Europei în scandalul centrelor de detenţie secrete. Cu ocazia publicãrii unei evaluãri interimare a comisiei de ancheta privind activitatea CIA în Europa, Marty a spus totuşi cã "existã indicaţii din diferite surse, care trebuie considerate demne de încredere şi care justificã o continuare a activitaţii de analizã şi investigaţie".
Potrivit senatorului elveţian, existã "numeroase dovezi coerente şi convergente, care indicã existenţa unui sistem de "relocare" şi "externalizare" a torturii". "A fost dovedit – şi niciodatã dezminţit – cã au existat persoane rãpite, lipsite de libertate şi transportate în Europa, pentru a fi predate unor ţãri unde au fost supuse torturii". Raportul interimar aratã cã transferul suspecţilor de terorism spre ţãri unde ar putea fi torturaţi pare sã fi afectat peste o sutã de persoane în ultimii ani. Sute de zboruri CIA au trecut prin numeroase ţãri, şi este extrem de improbabil cã guvernele europene sau cel puţin serviciile lor de informaţii nu erau la curent.
Pe de altã parte, raportorul Consiliului Europei a declarat cã în Europa de Est serviciile de informaţii depind de cele mai multe ori de CIA, iar guvernele acestor ţãri nu ştiu neapãrat cã presupuşii deţinuţi CIA tranziteazã teritoriile ţãrilor lor. Marty a precizat cã nu a primit încã detaliile cerute privind analiza imaginilor din satelit arãtând aeroportul Mihail Kogãlniceanu şi alte instalaţii militare din România şi Polonia în ultimii trei ani, dupã cum nu dispune încã nici de toate informaţiile privind datele şi rutele zborurilor CIA în aceeaşi perioadã.
Raportul lui Dick Marty este doar unul interimar, descris de Consiliul Europei drept un memorandum informativ. Un reprezentant britanic la Consiliul Europei, fostul ministru pentru afaceri europene Dennis McShane, l-a descris ca având mai multe gãuri decât un şvaiţer elveţian.
În urmãtoarele sãptãmâni şi luni vor urma alte rapoarte – cel al secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis, şi cel al comitetului Parlamentului European, care vor putea exercita mai multã presiune politicã asupra guvernelor europene. În cazul în care va apãrea vreo probã incriminatorie privind România, efectul asupra aderãrii ţãrii noastre la Uniunea Europeanã ar putea fi serios.

Ioan BUTIURCÃ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Excelența Sa Iacob Prada: „Munca mea în ambasadă este să reconstruiesc raporturile economice cu ţara respectivă”

DistribuieDiplomația românească în Orientul Mijlociu are un reprezentant aparte în persoana Excelenței Sale Iacob Prada, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.