Ecologiştii vor schimbări la Fondul de Mediu Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 181 Vizualizări

Ecologiştii vor schimbări la Fondul de Mediu

Peste 45 de organizaţii neguvernamentale de mediu i-au trimis săptămâna trecută o scrisoare ministrului mediului, Sulfina Barbu, cerându-i să intervină pentru a transforma Fondul pentru Mediu într-un instrument eficient de finanţare a proiectelor de protecţie a mediului. ONG-urile au acuzat lipsa de competenţa, a evaluatorilor de proiecte, birocraţia excesivă şi lipsa unei reale voinţe de a colabora cu societatea civilă. Întrucât ONG-urile refuzau să-şi nominalizeze reprezentantul în Comitetul de Avizare a Fondului pentru Mediu, până la acceptarea revendicărilor, ceea ce punea instituţia în imposibilitatea de mai funcţiona legal, ministrul Sulfina Barbu a acceptat sâmbăta, 28 ianuarie, să-i întâlnească pe ecologiştii mureşeni, într-o încercare de a debloca situaţia.

De la Sighişoara, a participat la întâlnire preşedintele Asociaţiei Eco-Breite, Alexandru Goţa. Potrivit acestuia, boicotul a avut succes, mai mult, ministrul Sulfina Barbu apreciind că a considerat boicotul ca o formă de dialog". Majoritatea solicitărilor au fost obţinute, iar al cincilea punct a fost serios îmbunătăţit asigurând o transparenţă totală la atribuirea banilor din Fondul de Mediu.
Preşedintele Eco-Breite Sighişoara, Alexandru Goţa, a mai spus că, personal şi în numele Coaliţiei Natura 2000, a ridicat trei probleme la dezbaterea de la Ministerul Mediului. Prima are în vedere "fisurile" din noua Ordonanţă privind protecţia mediului şi faptul că propunerile ONG-urilor nu au fost luate în considerare, chiar dacă oficial, pe site-ul ministerului, a fost publicat proiectul legii, iar cei din Coaliţia Natura 2000 – din care face parte şi Eco-Breite – au adus numeroase observaţii. În acest fel a ieşit la iveală faptul că, la nivelul directorilor din minister (pe care Sulfina Barbu i-a "tras de urechi"), s-au blocat propunerile Coaliţiei Natura 2000. Greşeala a fost reparată repede: i-a fost înmânată imediat ministrului o listă cu observaţiile şi propunerile ONG-urilor, iar Sulfina Barbu a promis că toate vor fi introduse la dezbaterea în Parlament a legii.
O altă problemă semnalată de Alexandru Goţa a fost folosirea abuzivă a termenului "ecoturism" de către agenţii economici şi chiar în titulatura unor proiecte finanţate cu fonduri europene, care nu au nimic de a face cu ecoturismul. Şi, nu în ultimul rând, preşedintele Eco-Breite Sighişoara ne-a declarat că a cerut la întâlnirea cu ministrul Mediului, introducerea în noua lege a protecţiei mediului a unui articol care să reglemeteze în conformitate cu legislaţia europeană folosirea autovehiculelor gen "off-road", atât ca mijloc de "distracţie", dar şi competiţional (motociclete, ATV-uri etc.) pe domenii publice, având în vedere impactul extrem de negativ al acestora asupra mediului ambiant.
La finalul întrunirii cu ONG-urile, ministrul Sulfina Barbu a propus ca, pe lângă întâlnirile pe departamente de profil, astfel de întâlniri să fie organizate trimestrial.
În altă ordine de idei, Alexandru Goţa a mai declarat că în şedinţa de astăzi, Consiliul Local Sighişoara va reanaliza problema custodiei pentru platoul Breite, mai exact ar putea decide dacă intră sau nu în parteneriat cu organizaţiile neguvernamentale care au solicitat custodia.
Comisia de Evaluare a cererilor de custodie din cadrul APM Mureş se va reuni pe 20 februarie pentru a discuta această cerere, indiferet dacă din parteneriat va face sau nu parte şi CL Sighişoara, a precizat preşedintele Eco Breite, Alexandru Gota. (F.C.)

Călin Tocaciu, preşedintele Acociaţiei "Valea Soarelui" din Târgu Mureş, prezent şi el la şedinţa de sâmbătă, ne-a declarat că "întâlnirea de la minister cu Sulfina & Co. a fost una relativ interesantă, dar şi 0100% reprezentativă pentru ceea ce este "viziunea" reală a ministerului despre mediu (sub toate guvernările, inclusiv aceasta). A fost o întâlnire de imagine pentru minister şi una fără prea mult folos real pentru ONG". Per ansamblu, Tocaciu s-a declarat dezamăgit de atitudinea ministrului Sulfina Barbu şi a apreciat că "problemele spinoase au lipsit co plet, iar cele mai uşurele au fost "adiate" să nu îşi piardă polenul". (R.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE