Înaripatele vaccinate la sol Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Înaripatele vaccinate la sol

3176_naripate.gifPrima campanie de vaccinare a pãsãrilor contra pseudo pestei aviare a debutat la 1 februarie şi se va desfãşura pânã la data de 31 martie. Pe parcursul acestor douã luni se efectueazã campania de vaccinare a pãsãrilor din gospodãriile populaţiei pentru imunizarea acestora contra pseudo pestei aviare, o boalã viralã care se aseamãnã din punct de vedere clinic cu gripa aviarã.

Direcţia Sanitar Veterinarã Mureş a iniţiat deja licitaţia pentru cantitatea de vaccin necesarã pentru întregul efectiv de 1,5 milioane de pãsãri existent pe raza judeţului Mureş.
Preţul dozelor de vaccin este suportat în întregime de DSV Mureş, iar manopera este suportatã de cãtre fiecare proprietar în parte. Pentru fiecare pasãre vaccinatã, aceştia trebuie sã scoatã din buzunar suma de 3.000 de lei vechi. "Avertizãm populaţia cã în caz de refuz, pentru cã este o acţiune obligatorie, se pot aplica sancţiuni contravenţionale care pot ajunge pânã la 20 de milioane de lei vechi", a precizat Ioan Rusu, directorul DSV Mureş.
Aceastã campanie este prima din anul acesta, urmând ca la mijlocul anului, în lunile iunie-iulie sã se facã o a douã campanie, iar la sfârşitul anului, o ultimã campanie de vaccinare, în perioada octombrie-noiembrie. Ioan Rusu a precizat cã anul trecut, atât la campania de vaccinare din varã, cât şi la cea din toamnã au existat cazuri în care proprietarii au refuzat sã-şi vaccineze pãsãrile din diferite motive. "Unii au uitat sã le ţinã închise, iar verterinarul nu poate vaccina doar cinci pãsãri din toate câte au în curte. Alţii au spus cã dacã sunt vaccinate, pãsãrile mor mai repede sau nu se mai ouã, ceea ce este fals!", a adãugat directorul DSV.
Pentru a preveni apariţia sau extinderea unei boli a pãsãrilor, fie ea pseudo pestã aviarã sau holerã aviarã, DSV Mureş a avertizat toţi crescãtorii de pãsãri din judeţ cã vor fi amendaţi în cazul în care îşi vor mai lãsa pãsãrile în afara curţii. Cât despre pãsãrile sãlbatice care trãiesc pe malul lacurilor din judeţ, DSV are o situaţie clarã a acestora şi se ocupã de ţinerea lor sub observaţie. "Pãsãrile migratoare sunt atent monitorizate încã de când au apãrut primele cazuri de gripã aviarã pe teritoriul României şi vom continua aceastã monitorizare pentru a nu ne confrunta cu situaţii similare celor din Tulcea", a încheiat Ioan Rusu. (S.S.)

Facem apel la populaţia judeţului Mureş sã fie foarte bine înţeleascã aceastã acţiune. Acest vaccin le asigurã pãsãrilor un grad înalt de imunizare şi previn în întregime moartea pãsãrilor. Rugãm populaţia sã fie receptivã la aceastã campanie. Atunci când vor fi anunţaţi în prealabil cã urmãtoarea zi se va deplasa veterinarul pentru vaccinare, sã ţinã pãsãrile închise în cuşti pentru ca vaccinarea sã se facã în condiţii normale.
Ioan Rusu,
directorul DSV Mureş

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE