Apel la calm Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Apel la calm

3216_apel.gif
Arhiepiscopul britanic Michael Fitzgerald, responsabil al Vaticanului pentru dialogul interreligios, a făcut apel la creştini şi musulmani "să calmeze spiritele", în timp ce în lumea musulmană continuă manifestaţiile împotriva caricaturilor cu profetul Mahomed.
Aproximativ 5.000 de persoane s-au reunit marţi în cadrul celui mai mare protest din Pakistan împotriva publicării de caricaturi ale profetului Mahomed în ziare europene. Manifestanţii au ars efigii ale premierului danez Anders Fogh Rasmussen şi ale autorului caricaturilor profetului Mahomed. În Afganistan, trupe NATO compuse în majoritate de norvegieni au deschis focul asupra sutelor de protestatari adunaţi în jurul bazei Maymana, după ce aceştia au tras rafale de armă şi au aruncat cu grenade în soldaţi. De asemenea, demonstranţii au incendiat un vehicul blindat, o maşină ONU şi mai multe gherete. Reprezentanţii spitalului din Maymana au declarat că, în urma violenţelor, un protestatar a fost ucis iar alţi şase răniţi, în timp ce 50 de persoane au suferit de pe urma gazelor lacrimogene utilizate de trupele NATO pentru a-i împrăştia pe demonstranţi. Doi soldaţi norvegieni şi doi finlandezi au fost răniţi de schijele unei grenade şi de pietrele aruncate de mulţime.
În Iran, marele ayatollah Ali Khamenei a declarat că publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed este o conspiraţie israeliană motivată de mânia provocată de victoria grupării militante Hamas în alegerile palestiniene de luna trecută: "Vestul condamnă orice negare a Holocaustului evreiesc, dar permite insultarea personalităţilor sacre ale Islamului". Ca răspuns la tipărirea desenelor în Occident, cel mai important ziar iranian, Hamshahi, a anunţat lansarea unui concurs de caricaturi pe tema Holocaustului. La întrecere vor putea lua parte şi caricaturişti străini, cele mai "bune" lucrări urmând să fie răsplătite cu monede de aur. Hamshashi este proprietatea municipalităţii din Teheran, care este dominată de aliaţii preşedintelui Mahmud Ahmadinejad, binecunoscut pentru ura sa faţă de Israel. Anul trecut, Ahmadinejad a fost condamnat vehement de comunitatea internaţională după ce a declarat, în mai multe ocazii, că "statul evreu trebuie şters de pe hartă" şi Holocaustul este un "mit".
Ca urmare a acestor evoluţii, Arhiepiscopul britanic Michael Fitzgerald a chemat la încetarea oricăror acţiuni care riscă să escaladeze tensiunile dintre lumea occidentală şi cea islamică: "Avem toţi responsabilitatea de a nu spori tensiunea şi de a calma spiritele de cele două părţi. Vom discuta cu partenerii noştri musulmani pentru a vedea, împreună cu ei, ce se poate face, deoarece nu numai din partea noastră se poate face ceva, ci trebuie să se acţioneze împreună". Responsabilul Vaticanului şi-a exprimat dorinţa ca odată cu criza provocată de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed într-un ziar danez să existe "ocazia de a reflecta în mod serios la respectarea valorilor religioase în toate societăţile".
Intervenţia Vaticanului în scandalul caricaturilor urmează uciderii unui preot italian în Turcia. Părintele Andrea Santoro a fost omorât cu focuri de armă duminică în faţa bisericii sale din Trabzon, în nord-estul ţării. Potrivit nunţiului apostolic din Turcia, Antonio Lucibello, asasinul a strigat "Allah este mare" înainte de a apăsa pe trăgaci. Papa Benedict al XVI-lea s-a declarat "profund afectat" de crimă şi a condamnat "orice formă de violenţă". Benedict al XVI-lea va vizita Turcia în luna noiembrie 2006.

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE