Felicia Pop a dat primul raport Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Felicia Pop a dat primul raport

3291_feliciapop.gifFelicia Pop, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş, a prezentat ieri bilanţul primului an de activitate, cu toate că a fost numită în funcţie abia în iunie 2005, după cum a ţinut să precizeze, subliniind şi că cele trei perioade de manageriat (n.red. Lucian Savu, Teodor Oană şi Felicia Pop) nu pot fi separate. Prefectul Ciprian Dobre s-a legat de lista roşie cu societăţile care trebuiau protejate sau, dimpotrivă, executate, cu speranţa că lista nu mai există, iar şeful Camerei de Conturi a răbufnit în legătură cu activitatea desfăşurată de finanţişti. Ioan Nicolae Căbulea, şeful IPJ, s-a mulţumit să laude colaborarea cu DGFP.

Pop a dat citire rezultatelor obţinute de DGFP anul trecut, considerate satisfăcătoare, dintre care menţionăm: creşterea cu 103,96 % faţă de anul precedent a veniturilor încasate la bugetul de stat, în volum total de 632,1 miliarde lei vechi, în condiţiile transferului din ultimul trimestru al anului trecut a marilor contribuabili la Bucureşti. De asemenea, per total buget general consolidat, DGFP a atras venituri în cuantum de 1.153,1 miliarde de lei vechi, ceea ce reprezintă de asemenea o depăşire cu 103,5% a încasărilor din 2004.
Cu toate că în ceea ce priveşte veniturile, DGFP stă bine, Finanţele mureşene se confruntă încă cu probleme în ceea ce priveşte recuperarea creanţelor de la debitori. Pentru recuperarea sumelor datorate de rău platnici, în volum total de 1.500 de miliarde de lei vechi, DGFP a instituit 417 sechestre pe bunuri mobile, 551 sechestre pe bunuri imobile, 394 popriri pe venituri, 6099 popriri asupra disponibilităţilor din conturi bancare şi au emis aproape 55 de mii de somaţii de plată, date raportate la ansamblul bugetului general consolidat.
Anul 2005 a însemnat şi 2400 de controale fiscale, din care 142 s-au lăsat cu sesizări penale, pentru sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor, nedeclarea veniturilor, înregistrarea de cheltuieli neaferente veniturilor, întocmirea defectuoasă a actelor contabile sau neintroducerea unor venituri în contabilitate.
Toată activitatea a fost realizată de către 528 de salariaţi, 64% din numărul total de angajaţi prevăzuţi în organigramă, Pop anunţând pentru acest an deblocarea anumitor posturi şi organizarea de concursuri pentru completarea schemei de personal. Concursurile urmează să se desfăşoare în lunile februarie şi martie.
La primul raport, după un an descris de Pop drept "satisfăcător", au participat majoritatea angajaţilor din DGFP, fiind invitaţi reprezentanţii insituţiilor cu care DGFP colaborează – ai Gărzii Financiare(comisarul Bârsan), Trezoreriei (directorul Teodor Oană), Tribunalului Comercial (preşedintele Farkas Hegyi Piroska), Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (directorul executiv Csiki Zsuzanna), Uniunii Lichidatorilor Judiciari (preşedintele Todor Soo Ignatie) etc. De asemenea, la prezidiu, i s-a alăturat Feliciei Pop: prefectul Ciprian Dobre, comisarul şef Ioan Nicolae Căbulea, comandantul IPJ, Silviu Morariu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, Viorel Nuţ Florea, preşedintele Camerei de Conturi Mureş şi cei doi directori adjuncţi ai DGFP – Angela Boroş şi Denes Iren.
Dacă şeful IPJ a lăudat colaborarea cu DGFP, Viorel Nuţ Florea a biciut activitatea instituţiei, plângându-se de lipsa de preocupare a funcţionarilor din Finanţe pentru punerea în practică a rezultatelor auditării, spre exemplu. De asemenea, prefectul Dobre, deşi a luat apărarea finanţiştilor, fiind ironic în privinţa transparenţei Curţii de Conturi şi subliniind că aşteaptă un bilanţ şi al instituţiei conduse de Florea, a vorbit voalat şi despre corupţia din Finanţe – solicitând ca atunci când funcţionarii sunt trimişi în control la prieteni să uzeze de o instituţie de drept – cea a abţinerii, despre practicile de a-i sancţiona pe contribuabili cu orice preţ etc. În final, prefectul a ţinut să-şi exprime încrederea în generaţia tânără, proaspăt intrată în Finanţe, fără însă a-i gratula şi pe "bătrânii" din DGFP. Cărora le-a sugerat să plece dacă nu sunt loiali instituţiei şi vor să se ocupe şi de afacerile lor private.
Pentru cine a mai avut răbdare, bilanţul s-a încheiat la un pahar de vorbă, stropit cu apă minerală şi sucuri.

Anul 2006 ar trebui să aducă o îmbunătăţire în activitatea Finanţelor, prin implementarea de la 1 ianuarie 2006 a sistemului informatic cu evidenţa fişelor de plătitori, sistem care nu mai poate greşi, după catalogarea Feliciei Pop. De asemenea, un element de noutate, care ar trebui să-i canalizeze pe inspectorii din control spre alte categorii de verificări decât cele ale cererilor referitoare la rambursări de TVA, cum se întâmplă în prezent, este modificarea legislaţiei în domeniu, prin prevederea ca controalele anticipate pentru restituiri de TVA să se efectueze doar de la o anumită sumă minimă. Restul pe declaraţii pe proprie răspundere ale contribuabililor şi controale ulterioare. Pentru îmbunătăţirea relaţiei cu plătitorii de taxe şi impozite, DGFP a înfiinţat ghişee de asistenţă, va organiza întâlniri lunare sau va suplimenta ghişeele în lunile de vârf.

"Cazurile de cercetare a persoanelor din Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în perioada 2003-2004, au îngreunat activitatea, sporind neîncrederea în Finanţe a contribuabililor şi a angajaţilor. O dată cu soluţionarea acestor cazuri sper că vă va reda încrederea în instituţie", Felicia Pop, director executiv al DGFP Mureş.
Şeful Finanţelor mureşene s-a simţit obligată să adreseze "scuze contribuabililor care au avut de suferit din cauza noastră", promiţând că aceste neajunsuri în relaţia cu plătitorii de taxe şi impozite se vor remedia.

"Am avut şi avem o colaborare foarte bună cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Din păcate, şi în judeţul Mureş criminalitatea, şi nu doar cea economico-financiară, este ridicată. Totuşi, dacă în 2004 am avut 14 cazuri de prejudicii de peste 2 miliarde lei vechi, în 2005 am instrumentat 44 de dosare. Trebuie să acordăm o mai mare atenţie fraudelor", comisar-şef Ioan Nicolae Căbulea, comandantul IPJ Mureş.
Şeful IPJ a dezvăluit, de asemenea, că prioritatea Poliţiei până în aprilie-mai sunt cazurile de încălcare a dreptului de proprietate intelectuală, lucru cerut de UE.

"La oră de bilanţ se obişnuieşte să se vorbească bine despre cei care îşi prezintă rezultatele, dar trebuie să punctez anumite lucruri de care trebuie să se ţină cont în viitor. Ştiu greutăţile vizavi de lipsa de personal, modificările legislative, tinereţea angajaţilor. Dar Curtea de Conturi este foarte nemulţumită de auditurile exercitate de DGFP, în ceea ce priveşte programul, misiunile, operaţiunile, rezultatele şi implementarea rezultatelor auditării", Viorel Nuţ Florea, preşedintele Camerei de Conturi Mureş

"Nemulţumirile faţă de Direcţia Generală a Finanţelor Publice se referă la cele 1480 miliarde de lei de recuperat de la contribuabili cu care am putea construi 50 de km de autostradă. De ce nu ne ocupăm de recuperarea acestor bani? Sper ca în 2007, pe această vreme să mi se spună că o mare parte din aceşti bani au fost recuperaţi", prefect Ciprian Dobre.
Tot reprezentantul Guvernului în teritoriu a accentuat asupra necesităţii ca funcţionarii publici din DGFP să schimbe "percepţia de jupâni care vin în control" şi să aibă "respect faţă de contribuabili". Prefectul a mai subliniat că "vrea să creadă că nu mai există lista roşie" cu societăţile care trebuie protejate, respectiv controlate.

(L.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE