Cu cătuşe, dar liber Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 143 Vizualizări

Cu cătuşe, dar liber

7244_grama.gifCând citesc, simt că sunt liber!
Când mă rog, sunt liber!
Când scriu, sunt liber!
Cu cătuşe, după gratii, dar liber!
Nu am de gând să mă lamentez. Voi lupta. În toate felurile posibile. Nu aveţi cum să mă ucideţi. Sunt nevinovat. Dar, despre toate astea, la vremea lor.
La mulţi ani, mureşenilor fideli acestor ziare!
Fiindcă, încă, prea puţin informat despre primele două săptămâni – trei ale Mureşului în Europa o să mă rezum azi doar la întrebări.
Onor prefectul Ciprian Dobre, ce noutăţi marcante a bifat la analiza, de pe 7 ianuarie, la 2 ani de mandat? În afara festivalurilor, inaugurărilor, recepţiilor fireşti, echidistanţei politice a noului coleg subprefect maghiar şi a Tuaregului cel bengos. Bani în judeţ, retrocedări finalizate, investiţii străine şi ceva contencios administrativ în coasta ilegalităţilor primarului?! Costume noi, delegaţii oficiale şi pace în judeţ?! Vrea ori ba să intrăm în istorie cu biblioteca centrală universitară pe care doreşte să o ridice în Târgu Mureş? Ichim e tot la locul lui? Oricum succes în lupta cu hidra prezidenţială democrată.
Primarul Florea mai minte poporul pe cei 200.000 de euro licitaţi cică pentru presă, din bugetul nostru, tot aşa împarte banii pentru drumurile cele bine garnisite în alte conturi de Aspharom? Minte mereu, ca la ultima inaugurare Real, că datorită lui au venit investitorii, când, de fapt, sunt doar supermarketuri pentru consum şi nimic productiv, ca să nu mai vorbim de discuţiile despre comisioanele la intrarea în oraş.
Aveţi centură sau terenurile pe care vrea să le exproprieze sunt ale camarilei sale şi din nou încearcă să bage milioane de euro în buzunarele prietenilor din banul public?! Cei din Unirii ştiu cât plătesc afacerea Energiecomfort?
Tot la beregata şefei CJ sunteţi, tovarăşe din partidul prezidenţial aciuat la PD de grija dosarelor penale din ograda parchetului atât de obedient?
Sau acum vă stă capul la afacerea cu terenurile Armatei? Nu vă mai crede nimeni. Nici mandatul de parlamentar nu o să vă scape de păcatele trecutului. Nici la Viena nu poţi fi în siguranţă…
Doamna de fier a UDMR, Lokodi Edita, te pomeni că aţi devenit europeană şi toate acuzele de sprijinire tacită, dar fermă a naţionalismului maghiar de prin oraşe şi comune au devenit istorie, nu un loc comun.
Parcul Industrial a ieşit din impas ori a intrat din nou la apă. La Cluj, a propos, începe Tetarom III, deci al treilea parc. Parcă aţi botezat aeroportul lui Runcan, pe care nu-l mai poate ţine în braţe acum Aleodor Frâncu, deci, i-aţi zis Transilvania. Asta doar în amintirea a ceea ce visaţi ori în aceea de a aduce realmente investiţii în judeţ. Sau vă bazaţi doar pe sprijinul generalului Alex Frătean şi a echipei de directori de programe europene că ştiu să cheltuie banii europeni. Dacă tot nu sprijiniţi ASTUR-ul, ce mai face centrul de informare turistică şi multiplele agenţii de informare turistică de pe Mureş-Harghita, coordonate cu sârg de CJ Mureş? Tot Balogh-Multiprod sau a apărut şi Pumnuţ – TMGIP SA la licitaţiile de drumuri? Bună vânzarea Drumuri Judeţene către Mureşan MBO, dar parcă nu mai apucă omul la licitaţii. Înainte, când era în faliment, primeau de lucru, acum că s-au privatizat, trebuie să aştepte. După UDMR şi PNL.
Despre sociologul nr. III din CJ, tot în concediu. Nu? Că nimeni n-a mai auzit de vicele Groza.
Avem miniştri. Chiar s-o fi gândit serios ministrul Bobely Laszlo la candidatura de la Primărie? Dacă ne uităm mai bine prin arhivă. Patinoar, da. Drumul de Sovata – deocamdată, da. Topliţa, Sala Sporturilor, Sala de Sport nouă a Şcolii Sportive da, Piscina Olimpică vine. Credite la tinerii sub 35 de ani câte 10.000 de euro, da. Mai că-mi vine să cred.
Ce-i drept, Marko Bela a lăsat-o mai moale, deocamdată cu autonomia teritorială, poate după citarea la DNA. E doar o pauză. Aş vrea să citesc şi eu un volum, chiar dacă tradus, din cele pe care a primit onorariu drepturi de autor 900 milioane. O fi vreun Imre Kertesz şi nu ştim noi. Poate numai Verestoy Attila îi dă credit. Şi încă ce credit. Că doar nu degeaba a scos 13 milioane profit din afacerea cu tichetele de masă. Numai anul trecut.
Ar fi interesant un interviu cu întrebări încrucişate, pe de o parte deputatul PRM Adrian Moisoiu şi partenerul său Jean Marie le Pen şi dincolo Frunda Gyorgy şi Nicolas Sarkozy! De ce nu?
Vedeţi că a trecut ceva vreme şi nu v-aţi făcut analizele obligatorii de angajat marca Nicolăescu. Sau aţi fost prea ocupaţi de meciul CL-ministrul Sănătăţii şi câţi bani cere Florea şi Oprişcan pentru a se investi zeci de milioane de euro în oraş.
A întrebat cineva câţi pacienţi cu dializă sau cu transplant de rinichi au murit în urma deciziei economistului ce ne umblă prin doftoricale? Sau e prea grăbit să tot scadă procentele PNL din sondaje?! Că liberali sadea tot să mai fie doi-trei care îi ştie poporul prin judeţ.
Drăguţa de Lavinia Şandru, mămica, nu mai conteneşte cu sfaturile cu Elena din Traian. A sfătuit-o să nu mai intre în jocul Cotroceniului că poate ajunge şi ea pe centura politicii. Oricum, La Mulţi Ani pruncului născut la Viena.
Mai ştie cineva ceva de fostul liberal gazist trecut în barca democraţilor ce nu i-au dat nici o funcţie? Da, senatorul Romexterra-PPF? Cum îl cheamă?
Domn profesor Georgescu, se aud vorbe că vă pregătiţi de carieră universitară. Comunicare. La Bucureşti, Târgu Mureş sau la Tokyo? Să apună epoca sindicaliştilor şi a agricultorilor fermieri din PSD Mureş? Ovidiu Natea ştie? Dar Vasile Dâncu? Succes.
Să nu-mi ziceţi că secretarul de stat Dumitru Matei a ratat ocazia electorală de a înmâna alături de ministrul PD al Educaţiei cheile pentru maşinile ce urmează să aducă la şcoală copiii din cătunele judeţului. Că încă vremea licitaţiilor la văruit pereţii şi reparaţiile din şcoli n-au început? Apropos, ce spectacol în septembrie DSP, IŞJ au pus pe net cum arată "buzile" de prin şcolile din ţară. A făcut cineva ceva? Sau sunt pe site şi la anul? Şi copiii din talpa ţării tot aşa învaţă? Ştie domnul Matei? Dar face ceva? Sau ne abureşte din înaltul ministerului?
Despre primari şi şefii descentralizatelor şi deconcentratelor, pe curând!
Faceţi un test cu notabilităţile oraşelor şi vedeţi dacă ştiu câte ceva din instituţiile europene şi fiecare pe domeniul lui dacă stăpâneşte concret aquis-ul comunitar. Semnat. Parafat. Şi de aplicat zilele acestea! Fiecare poate încerca. Şi trimiteţi la ziar răspunsurile şefilor europeni ai judeţului.
"Când citesc, simt că sunt liber
Când mă rog, sunt liber
Când scriu sunt liber".

Scrieţi-mi la ziar: Călăraşilor nr. 12, Târgu Mureş
Acelaşi. Aurelian Grama

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE