Home / Editorial / Bătaia pe ştiri

Bătaia pe ştiri

Distribuie

7251_Szakacs.gifSpunea cineva, odată, că publicul, cititorii, abonaţii sunt din ce în ce mai pretenţioşi la ceea ce văd, citesc, urmăresc. Numărul celor care se trezesc cu telecomanda în mână sau îşi beau cafeaua răsfoind presa a crescut izbitor în ultimii ani. După revoluţie, mass-media au explodat. Au apărut posturile de televiziune comerciale, iar ziarele au "ieşit" în lumina tiparului, ca ciupercile după ploaie. După ani buni de la "acel" decembrie ţ89, presa locală şi regională din România a început să prindă contur, iar numele instituţiilor mass-media au devenit adevărate branduri.
Oamenii cer ştiri făcute profi, vor să se vadă în ziare, să-şi asculte vocea dând dedicaţii sau spunându-şi părerea pe undele radio.
Doar că într-un oraş ca Târgu Mureşul, bătălia pentru ştiri, pentru exclusivitate, pentru locul "cei mai buni în mass-media locale", se dă, uneori, necinstit.
Şi asta pentru că dacă unui ziar, post de radio sau TV îi scapă, din diverse motive, o ştire, iar ceilalţi o dau, pierde. Sau cel puţin aceasta e senzaţia. Că a pierdut. Soluţia? Împrumuturi. Împrumută ştiri de la colegi, împrumută subiecte, şi uneori le copiază cuvânt cu cuvânt. Pentru a nu pierde nimic, într-un oraş în care se întâmplă prea puţine pentru a mulţumi toţi cititorii, ascultătorii şi telespectatorii peisajului mediatic care a explodat.
Veţi spune că nu e acelaşi lucru să vezi, de pildă, un reportaj de cinci minute, pe micul ecran, sau să citeşti o jumătate de pagină într-un ziar, despre acelaşi subiect, ilustrat cu poze. Aveţi dreptate. Dar de ce nu se poate oare ca aceste subiecte să nu mai fie aceleaşi peste tot, în fiecare zi? Citim dimineaţa în ziar ce am văzut înainte cu o seară la televizor. Vedem la televizor seara, ce am citit dimineaţa într-un ziar. Acelaşi subiect. Tratat aproape în aceeaşi manieră. Fără pic de schimbare, de abordare din alt unghi, fără pic de originalitate. Care e rostul muncii noastre atunci? Chiar nu putem să fim unici în subiecte? Măcar din când în când. Aşa pentru monotonie. Şi bun simţ.

Sorina SZAKACS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

EDITORIAL: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Ulieş

Distribuie Undeva prin luna iulie am primit un telefon de la Costi Dumitru, profesor şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.