Home / Eveniment / Factorii poştali protestează

Factorii poştali protestează

Distribuie

7342_cap.gifFederaţia Sindicatelor din Poştă a anunţat, în cursul zilei de ieri, organizarea unui protest la nivelul întregii ţări pentru a contesta includerea poştei pe lista companiilor monitorizate de Guvern.

Sindicatul din Poştă şi Comunicaţii Mureş s-a alăturat acestor acţiuni de protest în speranţa că această măsură va determina Guvernul să scoată Compania Naţională Poşta Română (CNPR) de pe lista societăţilor monitorizate unde a fost plasată în 2001 de Guvernul României.
Liderul sindicatului din Mureş, Emilia Iacob, a anunţat că "includerea Poştei Române pe această listă este o decizie abuzivă a Guvernului Năstase". Compania a apărut pe această listă şi a fost monitorizată de FMI, în condiţiile în care nu este finanţată de stat şi nu are nici o datorie, ba chiar este în profit. Acest fapt a dus la interzicerea liberei negocieri a salariilor şi nu a mai permis angajarea a peste 3.000 de salariaţi câţi ar mai avea nevoie CNPR pentru buna desfăşurare a activităţii.

Motive berechet
Salariile mici, munca enormă pe care trebuie să o desfăşoare şi programul prelungit de la opt ore la aproape 14 i-au adus în prag de disperare pe factorii poştali, oficianţii şi lucrătorii din cadrul CNPR. Cei 32.000 de sindicalişti nu mai vor şi nu mai acceptă să li se interzică negocierea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Astfel, începând cu data de 9 februarie, în Poşta Română, totul se va desfăşura conform legii şi a normelor în vigoare.
Dacă până acum poştaşii erau cei care completau mandate atunci când cineva nu ştia să o facă, acum nimeni nu va mai face nici un demers pentru simplificarea activităţii sau pentru a-i ajuta pe clienţi. Factorii poştali nu vor mai duce nici măcar 100 de grame în plus, deşi până acum duceau dublul greutăţii admise de normele muncii. Nimeni nu va rămâne nici un minut peste program, chiar dacă în cele opt ore de muncă nu a terminat sectorul care îl deserveşte. Pe lângă această "aliniere" la norme, liderii sindicali se vor prezenta azi la Prefectură pentru a-i înmâna prefectului Ciprian Dobre, reprezentantul guvernului în teritoriu, motivele protestului. "Este singura modalitate de a protesta pe care putem să o adoptăm. Dacă nu vom fi scoşi de pe listă, în cel mult o săptămână, activitatea CNPR va fi blocată", a declarat liderul de sindicat Emilia Iacob.

Consecinţe dezastruoase
10.000 de salariaţi din Poşta Română se află la limita salariului minim pe economie. Pentru 1.700 dintre angajaţi, salariul nu ajunge nici pentru plata întreţinerii şi a energiei electrice pentru un apartament de două camere, iar salariul este mai mic cu 350 de lei RON faţă de minimul pe economie. Orele suplimentare nu pot fi plătite, iar poştaşii, deşi ar trebui să care doar 15 kilograme bărbaţii şi 12 kilograme femeile, ajung şi la 30-35 de kilograme greutate. Maşinile din dotare au trecut de câţiva ani de termenul de casare, iar zilele libere pentru unii devin zile cu activitate dublă pentru colegi.

„Cunoscând volumul de activitate şi lipsurile, mă refer aici la oameni şi echipamente, deşi le-am cerut să trecem peste greutăţi, nu cred că am reuşit tot timpul. Dar fără motivaţii financiare nu cred că vom putea face faţă. Cu toate acestea monitorizarea va continua ca să nu existe şi alte probleme sau reclamaţii de la clienţi”, Ioan Covaciu, director OJP Mureş

Sorina SZAKACS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.