Home / Meniu Principal / Știri / Externe / Muncitorii români din Irak au plecat spre România

Muncitorii români din Irak au plecat spre România

Distribuie

Muncitorii români din Irak, care au fost reţinuţi de trupele SUA, au plecat ieri spre România, conform unui comunicat al MApN. Aeronava transporta militari ai Batalionului 811 Infanterie "Dragonii Transilvani" din Dej, care se întorceau în ţară după încheierea misiunii din Irak. La solicitarea Ambasadei României din Bagdad, la bordul aeronavei au fost îmbarcaţi, în vederea repatrierii, şi cei doi cetăţeni români, Nelu Ilie şi Adrian Gânceanu, informează MApN. Cei doi muncitori români au fost reţinuţi timp de trei luni în Irak de forţele americane, pentru că au încălcat regulamentele şi au filmat în interiorul unei baze SUA. După eliberarea lor, în 2 februarie, Gânceanu şi Ilie au fost găzduiţi la ambasada României din Bagdad, unde au aşteptat, potrivit declaraţiei date de ambasadorul Mihai Stuparu agenţiei NewsIn, îndeplinirea unor formalităţi legate de acte, care trebuiau actualizate. Sâmbătă, Direcţia de comunicare a MAE a declarat pentru NewsIn că cei doi români care au fost reţinuţi în Irak se vor întoarce în ţară în următoarele trei zile, dar MAE nu a putut divulga data exactă, din motive se securitate. Direcţia de Afaceri Consulare a anunţat sâmbătă familiile celor doi români că Adrian Gâncean şi Nelu Ilie vor ajunge în ţară în următoarele trei zile, dar, din motive de securitate, nu a precizat exact ziua. Ulterior, românii au fost transferaţi într-o bază militară românească de la Talil, urmând a fi repatriaţi cu un avion militar care va transporta soldaţi români, în cadrul unei rotaţii de trupe, a anunţat luni MApN. Electricianul Nelu Ilie, care va împlini 41 de ani în iulie, locuieşte în municipiul Galaţi, este căsătorit şi are un copil. El a plecat în Irak în mai 2006, dar a fost arestat pe 31 octombrie de soldaţii Forţei Multinaţionale a Coaliţiei în apropierea Bagdadului, deoarece ar fi filmat şi fotografiat o bază americană. Alături de el, a fost reţinut şi tâmplarul Adrian Gâncean, în vârstă de 39 de ani, din Topliţa. Cei doi lucrau la o fabrică ce asigură îmbutelierea apei plate pentru trupele SUA din teatrele de operaţiuni din Irak şi au fost eliberaţi vineri, 2 februarie, fiind preluaţi de misiunea diplomatică a României în Irak. Cazul celor doi muncitori în Irak a generat un scandal şi polemici la Bucureşti, care a dus la demisia ministrului de externe, Mihai-Răzvan Ungureanu. (NewsIn)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Excelența Sa Iacob Prada: „Munca mea în ambasadă este să reconstruiesc raporturile economice cu ţara respectivă”

DistribuieDiplomația românească în Orientul Mijlociu are un reprezentant aparte în persoana Excelenței Sale Iacob Prada, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.