Spectacolul continuă Editorial
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Spectacolul continuă

7364_aurelianGRAMA.gifPoate că şi Queen ne-a unit, reunit de multe ori. Eu, Sidonia şi Nichita îl iubim pe Freddy Mercury. Poate şi mulţi dintre voi. În ciuda faptului că era bolnav de SIDA, Freddy a creat până înainte cu trei săptămâni de a pleca dintre noi. Dar spectacolul trebuia să continue. Şi a continuat. Queen a fost declarată cea mai buna trupă rock a secolului XX…
Mi-a aduc aminte în vremea scrierii acestui editorial de Freddy, pentru că înainte de arestare tocmai văzusem pe TVR 2 concertul de pe Wembley. Azi nu mai e nici Regele, nici celebra arena londoneză. Şi totuşi spectacolul continuă.
Departe de mine gândul să fac comparaţii, dar puşcăria e un fel de antecameră a morţii. Şi multe normale afară sunt nimicuri de fapt, iar cele cu adevărat hărăzite omului sunt mai mereu puse la baza largă a piramidei priorităţilor…
Îţi pui o serie de întrebări, simple, dar esenţiale, care dacă nu găsesc răspuns, drumul spre pierzanie îţi este larg deschis. Da, am decis azi că spectacolul continuă. Ziarul de Mureş va apărea şi va porni pe un nou drum. Toate se schimbă, nu putem rămâne tocmai noi opaci la trendurile vremurilor, la cerinţele cititorilor. Dar să nu credeţi că ne vom îndrepta exclusiv înspre comodul social, unde mulţi alţii eşuează lamentabil cu poveşti despre o serie de cazuri, dar fără soluţii, fără dezbatere, fără anvergură. Nici nu vom aborda facilul senzaţional cotidian care calcă totul în picioare în media românească, nu ne vom tabloidiza. Maturitatea anchetei îşi cere drepturile după 5 ani de războaie.
Scriitura revolută, partizană, demascatoare, precumpănitor unilaterală, acidă, cu verbe din registrul dur al DEX-ului, dornică să schimbe din temelii regimul cauţionat de sistemul uriaşului cu picioare de lut, presa de investigaţii trebuie să treacă printr-un profund proces de autoevaluare. Nu trebuie ucisă, închisă sau tabloidizată. Trebuie să renască din noile provocări ale momentului integrării. Să nu care cumva să credeţi că în UE nu există presă de investigaţii, aşa cum vor guvernanţii de azi să vă manipuleze. Acolo, cei care fac agenda zilei, cu subiectele din toată presa acelei tări, acceptă presa de investigaţie. Poate cu principii de independenţă editorială mult mai mari ca la noi.
Ziarul de Mureş vă va aduce de săptămâna viitoare, alături de echipa de tineri, scriituri de prestigiu, mai mult profesionişti din diverse domenii de activitate decât jurnalişti de ştiri, subiectele se vor apropia mai mult de analiză, dezbateri cu soluţii, problematizări, editoriale specializate pe domenii clar specificate, interviuri neconvenţionale, anchete ample, fotoreportaj tematic.
În 1998, din 42 am rămas 5 la alt ziar, ceilalţi au ales un trust elveţian şi au plecat să facă pentru un an un ziar occidental neadaptat cititorului român. De la cei cinci care am rămas, am construit 10 ziare.
Azi suntem în tranşee în lupta pentru libertate, nu surâdeţi ironic, da pentru libertatea de exprimare, că mulţi dintre voi tac şi se mint, sub confortul cearşafului tras peste cap, nu văd, nu aud, nimic, bine că mie mi-e bine, altora … nu fiţi laşi.
E un război în care am fost arestaţi, linşaţi mediatic, terorizaţi, suntem sub presiuni indefinibile, suntem condamnaţi înainte de proces. Ce mai, numai prohodul mai trebuia făcut. Numai că Bunul Dumnezeu ne-a arătat un semn! Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei sale… Asta fusese în 4 ianuarie 2007.
Din 31 ianuarie 2007, cu voia lui Iisus Christos, prin lupta avocaţilor şi a familiei, sunt din nou un om liber.
Ziarul de Mureş se reîntoarce.
Spectacolul continuă.

Aurelian Grama

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE