Home / Meniu Principal / Știri / Externe / Bananierii

Bananierii

Distribuie

7379_ext_Bananierii.giffoto
Unul dintre vicepreşedinţii Senatului italian, Roberto Calderoli, a declarat că România, SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Olanda au tratat Italia ca pe o "republică bananieră", pentru că au ales să-i "dea sfaturi" prin intermediul ambasadorilor, relatează Il Tempo în pagina sa electronică. "Sigur, scrisoarea trimisă de ambasadori unui alt stat suveran este o interferenţă inoportună, aşa cum a spus ministrul D’Alema", a afirmat Calderoli. "Problema este, însă, să ne dăm seama unde s-a pierdut credibilitatea noastră internaţională după abia opt luni de guvernare de centru-stânga, dacă ţări ca România, SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Olanda nu ne mai consideră un stat suveran şi cu atât mai puţin un aliat de încredere şi ne dau sfaturi prin intermediul ambasadorilor lor, nu prin intermediul şefilor de stat sau al miniştrilor de externe, exact cum ar proceda în cazul unei republici bananiere", a adăugat vicepreşedintele Senatului. Preşedintele Comisiei de Apărare a Senatului, Sergio De Gregoria, şi-a exprimat, în schimb, sprijinul pentru iniţiativa celor şase ambasadori. "Fie hotărâm să ne retragem din organizaţiile internaţionale din care facem parte, fie avem datoria să afirmăm clar că din Afganistan nu se poate pleca", a subliniat el. Ambasadorii României (Cristian Valentin Colîeanu), Marii Britanii (Edward Chaplin), Statelor Unite (Ronald P. Spogli), Canadei (Alex Himelfarb), Australiei (Peter Woolcott) şi Olandei (Egbert Jacobs) au semnat o scrisoare deschisă, publicată sâmbătă de o serie de ziare italiene, prin care au cerut menîinerea trupelor italiene în Afganistan. Ministrul italian de externe, Massimo d'Alema, şi-a exprimat "dezaprobarea", într-un mesaj trimis omologilor săi din şase îări, pentru scrisoarea deschisă prin care ambasadorii lor au cerut Italiei să-şi menţină prezenţa militară în Afganistan. "Intervenţia publică a şase ambasadori acreditaţi la Roma poate fi interpretată ca o interferenţă externă inoportună în cadrul unui proces de luare a decizei într-un domeniu care rămâne de competenţa exclusivă a guvernului şi Parlamentului" italian, afirmă d'Alema într-o scrisoare trimisă omologilor săi, în care îşi exprimă "surpriza şi dezaprobarea". Premierul Romano Prodi a reiterat angajamentul Italiei de a-şi menţine cei 1.800 de militari desfăşuraţi în Afganistan, în pofida presiunilor exercitate de comunişti şi de Verzi de a retrage trupele. Premierul a refuzat însă suplimentarea numărului soldaţilor, aşa cum au cerut aliaţii. Romano Prodi a reuşit să îşi determine aliaţii de la guvernare să strângă rândurile în jurul temelor de politică externă, într-o reuniune, marţi seară, desfăşurată pe fondul polemicii declanşate de scrisoare. Premierul român, Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis, marţi, omologului său italian că regretă situaţia creată prin semnarea, de către ambasadorul român în Italia, a documentului. (NewsIn)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Excelența Sa Iacob Prada: „Munca mea în ambasadă este să reconstruiesc raporturile economice cu ţara respectivă”

DistribuieDiplomația românească în Orientul Mijlociu are un reprezentant aparte în persoana Excelenței Sale Iacob Prada, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.