Home / Eveniment / Florea, în vizor pentru discriminare

Florea, în vizor pentru discriminare

Distribuie

7378_ev_Florea.gifŞeful Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul Ligii Pro Europa, Haller Istvan, a anunţat, miercuri, la Tg. Mureş, că 11 cazuri de discriminare, nesoluţionate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării vor ajunge la CERD, o comisie specială a ONU.
"În cazul în care un cetăţean este nemulţumit de sentinţa dată, se poate adresa CEDO. La fel, în cazurile de discriminare, dacă CNCD nu rezolvă cazul, sau cetăţeanul este nemulţumit, se poate adresa la ONU la Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD)", a spus Haller. Acest lucru este posibil din anul 2002, când în Legea 612 s-a recunoscut dreptul la petiţii individuale a cetăţenilor români în caz de discriminare rasială.
Cel mai cunoscut şi mediatizat caz dintre cele 11 este "Clubul Veneţia" din Sibiu. În anul 2003, Ambruş Burcea, student la UBB, preşedintele Asociaţiei Gaborilor cu Pălărie din Cluj, a vrut să intre în clubul Veneţia din Sibiu, împreună cu alţi 20 de colegi nerromi. Burcea a fost singurul din grup căruia i s-a interzis să intre în club, iar angajaţii de pază au motivat că este rrom. Când colegii lui au ripostat li s-a spus: "Luaţi-vă ţiganul de mână şi ieşiţi afară!".
Cazul a ajuns la CNCD, dar nu a fost soluţionat favorabil. CNCD a decis că "faptele prezentate nu constituie fapte de discriminare". În iunie 2005, Curtea de Apel Bucureşti a admis plângerea împotriva soluţiei CNCD, dar nu s-a dat niciun răspuns din septembrie 2005, când reclamanţii au fost informaţi că dosarul se află la ÎCCJ.
Un alt caz se referă la primarul Dorin Florea din Târgu Mureş. Acesta a declarat public, la 9 februarie 2004: "Studiez posibilitatea de a evacua ţiganii din casele din zona centrală a municipiului. Cred că ar ajunge o sumă de 15 milioane de lei fiecărui infractor, ţigan, cerşetor, ca să plece din oraş". LPE a trimis sesizarea la CNCD la 17 februarie 2004. CNCD a spus că nu există dovezi, deşi afirmaţia a apărut în presa scrisă şi audio-vizuală.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este şi el un caz care va ajunge la ONU. Acesta a acuzat comunitatea rromilor de infracţionalitate la 18 mai 2004, pe un post de televiziune. LPE a sesizat CNCD pe motiv că declaraţiile primarului încalcă dreptul la demnitate. CNCD nu a confirmat nici înregistrarea, nici soluţionarea acestui caz.
Sorin Oprescu a făcut, la 14 februarie 2005, într-o emisiune televizată, diverse aprecieri jignitoare la adresa coordonatorului SMURD, Raed Arafat, şi a originii etnice a acestuia. "Raed Arafat se crede ayatollahul medicinii de urgenţă şi datorită originii lui nu înţelege ce se întâmplă în Europa", este fraza pentru care Oprescu ajunge la ONU. CNCD l-a sancţionat cu avertisment pe realizatorul emisiunii pentru atitudine pasivă. CNCD a considerat că acesta trebuia să intervină pentru a nu permite discriminarea rasială a invitatului lui, Raed Arafat. În schimb, CNCD a considerat afirmaţia lui Oprescu drept "o metaforă".
Gigi Becali a scăpat de un proces la comisia specială de la ONU, deoarece LPE a renunţat şi a admis explicaţiile CNCD. În 4 martie, într-un cotidian central, a apărut un articol intitulat "G. Becali îl face trădător şi jigodie pe Ladislau Boloni". Cazul a fost sesizat la CNCD, pe motiv de încălcare a dreptului la demnitate. Consiliul a remarcat că Becali a făcut aceste aprecieri la adresa lui Boloni nu pe motiv că acesta este maghiar ci "pentru că aşa vorbeşte Becali". Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU la 21 decembrie 1965. (NewsIn)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bilanțul final al proiectului „Din grijă pentru tine”. Dr. Simona Gurzu: “Doar 30% din cei consultați au fost declarați sănătoși fizic”

Distribuie În intervalul 10-12 martie s-a derulat, la Târgu Mureș, proiectul „Din grijă pentru tine”, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.