Parisul critică noua strategie pentru Irak Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Parisul critică noua strategie pentru Irak

Franţa a cerut Statelor Unite să înceapă retragerea din Irak în 2008, regăsindu-şi vechiul ton critic faţă de Washington pentru a condamna noua strategie pentru Irak şi încercând totodată, potrivit experţilor, să prevină o eventuală intervenţie americană în Iran, relatează AFP.

Premierul francez, Dominique de Villepin, şi ministrul de externe, Philippe Douste-Blazy, au criticat dur eşecul american din Irak şi au cerut retragerea într-un an.
"Ideea de a spune că trupele străine vor pleca atunci când Irakul va fi un stat democratic este absurdă. Nu se va întâmpla niciodată. Indiferent de nivelul trupelor străine din Irak, lucrurile vor continua să se agraveze", a declarat premierul francez într-un interviu pentru Financial Times. "Avem nevoie de o perspectivă clară pentru retragerea trupelor străine şi pentru predarea suveranităţii depline Irakului", a adăugat el.
Intervenind marţi seara într-o emisiune a canalului francez de televiziune I-Télé, şeful diplomaţiei franceze, Philippe Douste-Blazy, a afirmat: "Singura soluţie (…) este ca în perspectiva anului 2008 să existe o retragere". El a denunţat totodată intervenţia "oarbă" a americanilor în Irak.
Până în prezent, Franţa şi-a dorit întotdeauna să existe un "orizont" al retragerii, dar s-a ferit să indice o dată şi s-a străduit să evite tonalitatea antiamericană din 2003, când s-a opus în cadrul ONU războiului din Irak.
Dacă Franţa a luat iarăşi o poziţie fermă, potrivit experţilor, este pentru că şi contextul tocmai s-a schimbat.
"În pofida raportului Baker, care propunea o retragere la începutul anului 2008, Franţa află că Bush a dat dispoziţii contrare", explică Didier Billion, de la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS). Grupul de studiu pentru Irak, condus de fostul secretar de stat James Baker, a publicat raportul la 6 decembrie 2006.
Pe de altă parte, Dominique Moisi, de la Institutul Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI), spune că, spre deosebire de anul 2003, Parisul are acum ca argument opinia publică americană, care este din ce în ce mai ostilă prezenţei trupelor americane în Irak.
Washington şi Paris, aflate până acum "într-o fază de reapropiere", sunt "iarăşi într-un moment de uşoară tensiune", a spus Moisi.
"Este o modalitate de a dezaproba noua strategie americană din Irak", afirmă François Heisbourg de la Fundaţia pentru Cercetare Strategică (FRS).
Însă Franţa doreşte, potrivit experţilor, şi contracararea oricărei tentative de atac sau intervenţie în Iran.
"Ameninţările americane cu privire la Iran apar în mod recurent de la jumătatea lunii ianuarie", a declarat Didier Billion, care a remarcat "o nelinişte din partea responsabililor francezi" în privinţa dosarului iranian nuclear.
"Oare fixarea unui calendar al retragerii din Irak pentru 2008 nu este o modalitate de a preveni o posibilă intervenţie în Iran?", se întreabă Moisi.
"Există o nouă atitudine americană cu privire la iranienii din Irak, mai ales după reţinerea unor agenţi diplomatici iranieni şi după declaraţiile prin care Iranul este văzut ca o ţară ostilă Irakului", consideră François Heisbourg.
În acelaşi timp, Parisul nu încetează să pledeze pentru continuarea dialogului cu Iranul, cu riscul de a surprinde ţările partenere.Ministerul de Externe a dorit să atenueze miercuri impactul declaraţiilor premierului Villepin şi ale ministrului Douste-Blazy şi a explicat că "anul 2008 a fost menţionat în scop ilustrativ, pentru a determina progrese în ceea ce priveşte o reflecţie asupra acestui subiect".
Didier Billion consideră declaraţiile francezilor ca fiind "un element al politicii interne". Preşedintele Jacques Chirac, care îşi încheie cel de-al doilea mandat în luna mai, "încearcă să iasă cu capul sus".
"Bilanţul său cu privire la planul intern este nesatisfăcător, dar în politica externă vrea să spună că a fost în situaţia de a lua iniţiative", a explicat Billion. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE