Avem programe pentru modernizarea administraţiei Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 34 Vizualizări

Avem programe pentru modernizarea administraţiei

Guvernul a aprobat miercuri Programele Operaţionale privind Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi Creşterea Competitivităţii Economice, acestea urmând să fie transmise oficial Comisiei Europene.

Programul Operaţional "Dezvoltarea Capacităţii Administrative" (PO DCA), finanţat din Fondul Social European, urmăreşte dezvoltarea capacităţii administrative şi modernizarea administraţiei publice româneşti. PO DCA va beneficia de aproape 245 milioane de euro, din care 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene, iar 15% este contribuţia statului român. Implementarea PO DCA se va desfăşura în perioada 2007-2013, iar plăţile se vor efectua până în 2015.
Programul este structurat în şase părţi. Prima cuprinde o descriere a situaţiei actuale a administraţiei publice din România, cea de-a doua o analiză a punctelor slabe şi a punctelor tari ale administraţiei publice, cea de-a treia – strategia de dezvoltare a capacităţii administrative, care va fi finanţată din PO DCA, iar cea de-a patra se ocupă de repartizarea resurselor financiare în funcţie de priorităţile identificate. Ultimele două părţi se referă la punerea în practică a Programului, respectiv la partenerii identificaţi în elaborarea acestuia.
Principalele probleme menţionate în Program ţin de nivelul de încredere al cetăţenilor în administraţia publică: credibilitatea administraţiei publice şi receptivitatea scăzută a serviciilor publice la nevoile cetăţenilor. Prin urmare, Programul propune să contribuie la reforma administraţiei publice, în general, dar vor fi alocaţi bani în principal pentru sănătate, educaţie şi asistenţă socială.
Priorităţile Programului sunt dezvoltarea capacităţii administraţiei centrale şi locale, îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, cu accentul pus pe descentralizare. Vor primi sprijin atât serviciile publice descentralizate, cât şi cele care rămân centralizate. De asemenea va fi sprijinit efortul administraţiei publice locale de a îmbunătăţi capacitatea de absorbţie a fondurilor de dezvoltare.
Programul este gestionat de Autoritatea de Management din Ministerul de Interne, iar gestionarea fonduriloe şi controlul financiar – de Ministerul Finanţelor, care face plăţile către Autoritatea de Management.
Evaluarea proiectelor propuse se va face prin notare, pe baza unor criterii elaborate de Autoritatea de Management şi aprobate de Comitetul de Monitorizare, iar selecţia proiectelor se face de către un Comitet de Selecţie, un for din care fac parte potenţiali beneficiari şi care decide asupra priorităţii, importanţei şi necesităţii propunerilor de reforma ale administraţiei publice, în conformitate cu PO DCA.
Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013 (POS Competitivitate) beneficiază de o finanţare de aproximativ 3,8 de miliarde euro şi reprezintă este documentul de programare a Fondului European de Dezvoltare Regională. Documentul stabileşte planificarea sumelor ce vor fi investite, destinate dezvoltării sectorului productiv şi în special a IMM-urilor, cercetării şi inovării, tehnologiei informaţionale, energiei şi pentru promovarea României ca destinaţie turistică şi de afaceri. Din cele apriximativ 3,8 miliarde de euro, 2,5 reprezintă fonduri europene, iar aproximativ 1,4 miliarde. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE