Frunda prezentat turnător la Securitate şi dincolo de Tisa Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Frunda prezentat turnător la Securitate şi dincolo de Tisa

7391_cultura.gifFilmul "Balkan Champion", în care există o scenă ce sugerează că senatorul UDMR, Frunda Gyorgy, l-a turnat la Securitate pe Kincses Elod, a câştigat Marele Premiu la Festivalul Filmului Maghiar de la Budapesta.

Filmul, realizat de Kincses Reka, fiica lui Kincses Elod, are ca temă conflictul interetnic între români şi maghiari, din martie 1990 de la Târgu Mureş. În film există şi o scenă care sugerează că senatorul UDMR Gyorgy Frunda l-ar fi turnat pe Kincses Elod la Securitate. Acesta a reacţionat după prima prezentare a peliculei, în 2006, la Film Fest Sibiu, şi a catalogat acuzaţiile drept "deplasate şi neadevărate". Frunda a declarat că timp de 15 ani a împărţit acelaşi birou de avocatură cu Kincses, că amândoi erau inamici ai sistemului comunist. Mai mult, senatorul a spus că, în timp ce Kincses era membru de partid, el nu era. Frunda pune acest mesaj din film pe seama unei frustrări a fostului preşedinte al UDMR Mureş, care "şi-a dorit mereu să fie senator". Frunda a mai spus că Kincses ştie foarte bine poziţia lui faţă de sistemul de atunci deoarece îl înjurau împreună.
"În anul 1986, printr-un intermediar, am fost avertizat, că să am grijă, ce discut cu colegul meu. Dat fiind faptul că, până în prezent, nu mi s-a pus la dispoziţie dosarul de urmărit de CNSAS, nu am putut verifica faptul că atenţionarea mea avea bază reală sau a reprezentat o diversiune a Securităţii, pentru a sădi sămânţa neîncrederii între noi", a declarat avocatul Kincses, în 31 octombrie 2006. El a adăugat că a acceptat ca asemenea informaţie să apară în filmul fiicei sale "deoarece filmul este un documentar care a redat scene din viaţa familiei noastre, nu este un proces. Era vorba de o discuţie în familie, aşa cum a fost şi episodul în care, mergând pe un deal, am căzut în nas. Dacă nu era un documentar, scoteam episodul inestetic al căderii". Kincses a spus că filmul nici nu-l acuză, nici nu-l absolvă pe Frunda.
Filmul "Balkan Champion" a fost ales din peste 1.200 de producţii la Festivalul Filmului Maghiar de la Budapesta, după ce anul trecut a primit şi premiul "Astra" al Festivalului din Sibiu.
Kincses Reka trăieşte în Berlin, iar tatăl ei a fost nevoit să trăiască şase ani în exil după evenimentele de la Târgu Mureş. După ce a revenit în ţară, el a devenit cel mai aprig contestatar al conducerii UDMR. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE