Cutremur în Portugalia Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Cutremur în Portugalia

7401_Cutremur.gifUn cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter a zguduit ieri Lisabona, la doar câteva ore după ce majoritatea portughezilor s-au pronunţat în cadrul unui referendum în favoarea legalizării avorturilor. Seismul s-a produs în largul coastei portugheze, la ora locală 10.36 (12.36, ora României), şi a fost resimţit în regiunea Lisabonei şi sudul Portugaliei. Epicentrul a fost localizat în mare, la 160 kilometri est de Saint Vincent, 300 kilometri sud de capitală. Ministrul de interne a declarat că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale, însă producerea cutremurului la scurt timp după controversatul referendum a provocat o vie emoţie în Portugalia, ţară tradiţional catolică şi în a cărei memorie colectivă este încă prezentă amintirea seismului din 1755, unul dintre cele mai distrugătoare din istoria omenirii. Deşi nu poate fi validat din cauza participării scăzute, referendumul a dat câştig de cauză taberei pro-avort. Mai puţin de 42% dintre cei 8,7 milioane de portughezi cu drept de vot au fost prezenţi la urne, iar dintre aceştia, circa 60% s-au pronunţat în favoarea legalizării avorturilor. într-un discurs susţinut imediat după aflarea rezultatelor, premierul Jose Socrates a declarat că "poporul a vorbit cu o voce clară" şi că legea menită să pună capăt numeroaselor întreruperi ilegale de sarcină va fi discutată şi aprobată de Parlament în următoarele luni. Noul act normativ va permite avorturile în primele zece săptămâni de sarcină, în condiţiile în care actuala lege îngăduie avortul doar pentru femeile violate, pentru cele a căror viaţă este pusă în pericol de sarcină sau în cazul în care fătul suferă de o boală incurabilă. Referendumul a împărţit societatea portugheză între liberalii pro-avort, în marea lor majoritate din spaţiul urban, şi conservatorii catolici. Partidul Popular, care a sprijinit tabăra anti-avort, a criticat anunţul premierului, pe care-l consideră responsabil pentru divizarea societăţii portugheze. Liderul opoziţiei a numit o eventuală legalizare a întreruperii de sarcină "un capitol trist din istoria Portugaliei". Atât susţinătorii, cât şi opozanţii noului proiect de lege au criticat actuala legislaţie din domeniu, despre care afirmă că tratează incorect femeile. Argumentul catolicilor a fost că statul ar trebui să ajute să le ajute pe mamele care nasc copii nedoriţi. Campania pro-avorturi s-a bazat pe statisticile care arată că peste 23.000 de femei avortează clandestin în Portugalia. Seismul de ieri a fost interpretat de mulţi credincioşi catolici din Portugalia drept un avertisment din partea divinităţii menit să atenţioneze întreaga naţiune că se îndreaptă într-o direcţie greşită.

La 1 noiembrie, 1755, în ziua Sărbătorii tuturor sfinţilor, un cutremur cu magnitudinea de 8,7 grade pe scara Richter, având epicentrul la 200 de kilometri de sud-vestul ţării, a lovit Lisabona, distrugând în totalitate oraşul şi omorând 100 de mii de oameni, o treime din populaţia capitalei. Cutremurul, urmat de un tsunami de cinci metri şi de un incendiu care a durat cinci zile, a distrus aproape toate bisericile şi mănăstirile importante din capitală. Seismul a accentuat tensiunile politice din Portugalia şi a îngropat definitiv ambiţiile coloniale ale ţării, la acea vreme una din marile imperii ale lumii.

"Şi s-a clătinat şi s-a cutremurat pământul şi temeliile munţilor s-au tulburat şi s-au clătinat că S-a mâniat pe ele Dumnezeu. (Psalmi 17:9)

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE