Home / Social / Păgubitul acuză darea de mită

Păgubitul acuză darea de mită

Distribuie

Stavilă Sebastian s-a ales cu un proces verbal de contravenţie, care poate fi, cu uşurinţă, declarat nul, şi a fost citat să se prezinte la Biroul Anticorupţie Mureş. Totul s-a întâmplat din cauza incompetenţei unui agent de circulaţie de la Poliţia Borsec.

Totul s-a întâmplat în noaptea de 7 februarie, când bărbatul, împreună cu şoferul care-i conducea maşina, proprietate personală, se întorceau din Serbia.
În localitatea Borsec, un agent al poliţiei din localitate l-a oprit şi a trecut la verificarea actelor şi a maşinii. Stavilă transporta în portbagajul maşinii 250 de cartuşe de ţigări, pentru nevoi personale.
Fără a număra pachetele, agentul a trecut la redactarea unui proces verbal de contravenţie.

Fără temei legal
Procesul verbal întocmit face referire la două legi, Legea 12/90 şi Legea 61/90. Nici una dintre ele nu există. Sau cel puţin aşa susţine avocatul lui Stavilă. Încadrarea faptei se rezumă la o contravenţie privind liniştea publică, dar legile menţionate nu au nicio legătură cu faptul că Stavilă transporta o cantitate destul de mare de ţigări.
"Am primit o amendă de 5 RON. Dacă merg să plătesc amenda, reiese că eu am condus maşina, pentru că procesul este întocmit pe numele meu. Dar eu nu am carnet, de-asta am apelat la un şofer. După acest proces, care nu are nici cea mai mică legătură cu fapta, mă pot trezi cu un dosar penal pentru conducere fără permis", a povestit Stavilă.
Acesta a adăugat că în urma constatării celor scrise pe proces, a trimis o plângere penală la Poliţia Judeţului Harghita pentru a semnala faptul că procesul este nul, iar legile invocate nu există.La câteva zile, bărbatul s-a trezit cu o citaţie de la Direcţia Generală Anticorupţie să se prezinte la audieri. Cel mai probabil pentru trafic de ţigări. "Am declarat verbal că am 250 de cartuşe de ţigări, iar la înţelegere cu el, în declaraţia scrisă la faţa locului a fost notat un număr de 168 de cartuşe. În prezenţa şoferului agentul mi-a cerut un milion de lei vechi pentru a-mi restitui un număr de 50 de cartuşe", a declarat Stavilă. Chiar dacă va fi nevoit să plătească o amendă penală pentru cantitatea de ţigări pe care o avea în portbagaj şi va pierde marfa, bărbatul este hotărât să meargă în instanţă şi să ceară daune morale atât pentru întocmirea unui proces verbal nul cât şi pentru luare de mită. "Eu nu m-am opus măsurilor luate de poliţist, dar consider că acesta a abuzat de funcţia sa. Mi-a luat ţigările ilegal, m-a şantajat cerându-mi suma de bani. În plus, şi-a însuşit un număr de 42 de cartuşe de tigări numai prin întocmirea procesului verbal, iar alte 32 de cartuşe nu au fost inventariate. Eu nu am putut face dovada provenienţei mărfii, din păcate. Am semnat procesul fără să ştiu ce scria în el, deoarece agentul m-a grăbit spunându-mi că are probleme mai urgente", a povestit bărbatul.
Reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie nu au dorit să se pronunţe asupra acestui caz, care este încă sub cercetare.

"Procesul verbal este nul pentru că din cuprinsul lui rezultă că eu am fost conducătorul maşinii, ceea ce nu este adevărat. Sancţiunea este prevăzută de o lege inexistentă, 61/90, iar ridicarea mărfii conform art.97 din Codul de Procedură Penală nu are nicio legătură cu constatarea făcută de agent. Şeful DGA, Orza, mi-a spus că nu voi putea să recuperez ţigările, dar pot cere daune morale", a precizat păgubitul.

Sorina SZAKACS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.