Victorii. Fără număr, fără număr, fără număr… Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 64 Vizualizări

Victorii. Fără număr, fără număr, fără număr…

7397_cap.gifCSU Braşov, Dinamo, Rapid Bucureşti, BC Râmnicu Vâlcea şi U. Mobitelco Cluj Napoca sunt cele cinci echipe divizionare A învinse de revelaţia actualei ediţii de campionat, Baschet Club Mureş, în retur. Practic, mureşenii au câştigat toate meciurile disputate în acest an. Ultimii care au făcut cunoştinţă cu "tăvălugul" BC Mureş au fost baschetbaliştii clujeni de la U. Mobitelco. Sâmbătă, într-o Sală Polivalentă prea mică (au rămas pe afară aproape 1000 de oameni) pentru setea de spectacol a mureşenilor, BC Mureş a învins la 11 puncte diferenţă pe U. Cluj, una dintre cele mai bune echipe ale Diviziei A de baschet masculin. Despre atmosfera din sală este de greu de povestit, aşa că vom prezenta filmul meciului, aşa cum apare pe pagina oficială a clubului mureşean.

Mureşenii sunt fericiţi. Din nou. Şi au motive întemeiate de bucurie – au o echipă care le oferă satisfacţii meci de meci, săptămână de săptămână, au o echipă care şi-a pus definitiv şi irevocabil amprenta pe sezonul actual al Diviziei A, o echipă care merită indiscutabil să reprezinte în play-off acest frumos oraş, în care suporterii au început deja să mănânce baschet pe pâine. Această nouă victorie în faţa unei formaţii Universitatea Cluj foarte bine cotate, cu un palmares impresionant şi cu fani devotaţi, va rămâne mult timp în memoria şi inimile tuturor clor care au fost destul de norocoşi să fie prezenţi în Sala Polivalentă.
Înainte de fluierul de început, şansele la victorie erau egale. Mureşenii, care veneau după patru victorii consecutive (din care trei în deplasare) l-au recuperat pe top scorer-ul primei ligi, Bryan McCullough, iar la clujeni a revenit LeVar Seals, principala armă ofensivă al alb-negrilor. Se anunţa un duel interesant şi între grupul de suporteri veniţi din Cluj şi fantasticul public mureşean care a umplut sala în timp record, mulţi chiar nereuşind să intre la meci.

O repriză echilibrată
Primul sfert începe sub semnul echilibrului. Oaspeţii intră cu Ţenter, Seals, Dumitrescu, Roschnafschi şi Allen, gazdele, cu Cooley, McCullough, Trif, Anderson şi Selvey. După câteva minute tatonările de start sunt uitate de clujeni, care reuşesc un 8-0 run şi Mihai Corui cere time-out. Scorul este 8-14 (care va creşte la 9 puncte). Cooley dă semnul revenirii cu o pătrundere hipnotizantă, urmată de o recuperare şi plecare pe fast-break, dar oprită de experimentatul Ţenter, care scoate un fault ofensiv. Decizia la limită, coroborată de un slam în forţă al lui Allen urcă tensiunea Polivalentei. Sfertul se încheie cu scorul de 20-25.

Mai hotărâţi
Mureşenii intră mult mai decişi pe teren pentru al doilea sfert. Itţs payback time! Selvey se răzbună reuşind un coş cu fault de toată frumuseţea, McCullough monopolizează mingea, străbate tot terenul, jalonează printre adversari, pătrunde şi scoate la Szaszgaspar care, din colţul lui preferat, găureşte coşul. Trei puncte, preluăm conducerea, 28-27. Este mijlocul sfertului şi gazdele încep să-şi intre în ritm. Anderson se bagă între stâncile clujene, recuperează ofensiv şi marchează. Cooley fură o minge şi îl lansează pe McCullough, iar number 7 nu greşeşte. Perisic cere timp de odihnă, spectatorii se îmbrăţisează de bucurie, dar extazul va creşte la cote şi mai înalte după o triplă marca Cooley. Dumitrescu răspunde cu aceeaşi monedă, dar timpul de atac expirase, coşul este anulat, ceea ce îl determină pe antrenorul Miodrag Perisic să nuanţeze spectacolul, dialogând "amical" cu oficialii preţ de câteva minute. Fără nici un rezultat însă pentru echipa sa, chiar mai mult, McCullough îl taxează cu un coş de trei şi scorul ajunge la 40-32. Clujenii încearcă o remontare şi reuşesc să micşoreze diferenţa, intrând la cabine cu un handicap de numai trei puncte. Scor la pauză: 40-37.

Sfertul inspiraţiei
Dacă eşti o echipă mare şi ai venit la Târgu Mureş să câştigi poate este mai uşor să ceri ştergerea sfertului trei din regulamentul de baschet. Dinamo a păţit-o, scor parţial 31-6. Acum a venit rândul Clujului. Precizie aproape dementă la aruncări, apărare mai mult decât intimidantă şi BC Mureş face din nou valuri: 36 de puncte într-un sfert, o cifră rar întâlnită în baschetul FIBA. Cu mai mult de trei puncte marcate pe minut, aceste zece minute sunt dovada unităţii de grup şi talentului individual care caracterizează echipa tigrilor. Răspunsul clujean, 22 de puncte, nu a fost de neglijat, dar nici destul pentru a opri marşul triumfal al alb-albaştrilor. Cu un public care cădea în variate stări şi forme ale extazului, gazdele au măturat tot în calea lor – 15 aruncări reuşite din 18 încercate denotă un procentaj mai mult decât excelent. Triplele lui Anderson, Cooley şi McCullough, lupta până la sacrificiu al lui Selvey sub panou şi apărarea sufocantă au fost trademark-urile pentru BC Mureş, iar Perisic a fost forţat să ceară de două ori time-out pentru a evita o tragedie şi mai mare. De remarcat o pătrundere excepţională a lui Marcel Ţenter, care îl găseşte singur-singurel sub panou pe Seals – slam-dunk pentru spectacol, dar pe ansamblu prea puţin în faţa tăvălugului. Scorul după 30 de minute: 76-59.

It ain't over 'til it's over !
În aceste condiţii ultimul sfert părea a fi numai un galop de sănătate pentru gazde. Însă experienţa şi talentul clujenilor sunt de altă parere. Parcă blestemaţi, mureşenii nu mai reuşesc să găsească ţinta în primele 5:50 de minute ale sfertului, ratând în acest timp 9 aruncări consecutive ! Clujul se mobilizează şi marchează 10 puncte la care nu primeşte răspuns, dar păcătuieşte prin prea multe libere netransformate. Este sfertul lui Seals, care găseşte ţinta de la distanţă şi semidistanţă, adună puncte de sub panou, reuşind şi un three-point-play, şi încheie partida cu 29 de puncte. Accidentarea lui McCullough recidivează şi Bryan este nevoit să solicite intervenţia medicului de mai multe ori, revenind însă repede pe teren de fiecare dată. Antrenorul Mihai Corui este nevoit să ceară toate cele trei time-out-uri cu mult înaintea finalului, iar Trif este (din nou) eliminat, fiind sancţionat cu patru faulturi în decurs de numai un minut. Pora, în sfârsit, sparge gheaţa cu o aruncare din spatele semicercului, şi acelaşi McCullough aruncă sala în aer cu o triplă de generic – scorul este 85-72 cu 2:30 rămase din joc, iar o echipă cu minţile în cap nu poate pierde de la acest scor. Degeaba tactica apărării agresive pe tot-terenul, clujenii nu reuşesc decât o palidă revenire şi finalul găseste publicul şi echipa într-o sărbătore generală.
Scor final 94-83, şi am trecut de încă un hop ceva mai mare.

Rezultate etapa a 18-a
West Petrom Arad – CSU Atlasib Sibiu 85-111
Dinamo Gealan – CSU Braşov 102-69
Elba Timişoara – Gaz Metan Mediaş 87-80
Rapid Bucureşti – BCMUS Argeş Piteşti 73-90
CS Otopeni – CSM Oradea 84-77
BC Râmnicu Vâlcea – CSU Ploieşti 73-102
BC Mureş – U. Mobitelco Cluj Napoca 94-83

În rolurile principale
Troy
Jucătorul extremelor. Pe de o parte ratează un layup care pare a fi simplu, ca la faza următoare să se înalţe între masivii jucători clujeni ca Roschnafschi, Allen (pe care l-a anihilat aproape în totalitate) sau Lăpuşte, să recupereze şi să lanseze echipa pe contraatac. A rezistat din nou 40 de minute, a evitat să acumuleze rapid greşeli personale, a adunat 13 rebounduri, lucru absolut lăudabil, şi a avut şi puncte – 10.

Bryan
Acest jucător vine nerefăcut la sală, strânge din dinţi, joacă schiopătând şi bagă 29 de puncte. Ce să mai spui despre el? O evoluţie echilibrată, cu 13, respectiv 16 puncte pe repriză, cu 7 recuperări şi cu două reprize de îngrijiri medicale pe marginea terenului. Un sfert trei de excepţie: 13 puncte, nici o aruncare ratată şi trei coşuri din spatele semicercului. A Real Fighter !

Cooley
Din nou ne-a oferit de toate: pătrunderile fulgerătoare, coşurile de la distanţă, intercepţiile inspirate şi pasele surprinzătoare. După un prim sfert cu două faulturi s-a apărat mai atent. A reuşit să transforme aproape cinci din şase aruncări libere pe finalul meciului şi a părăsit terenul cu un total de 21 de puncte şi 9 pase decisive.

Jay
Nimic impresionant din partea lui Jay, în afara faptului că: a băgat nişte coşuri foarte importante pe urmărire, a marcat de sub panou luptând corp la corp cu oamenii masivi ai Clujului, a avut o mână de aur în sfertul trei când a transformat cinci din cinci (două triple), într-un cuvânt – Fenomenal! După acest meci s-a impus definitiv, nemaifiind numai acel "al patrulea american", ci unul dintre oamenii de bază al echipei. Good work, Jay !

Trif
Agresiv în apărare şi om de echipă în atac – George a fost unul din pilonii de bază ai victoriei, cu toate că nu a marcat. Este autorul unei faze antologice – a fost eliminat în sfertul patru când a comis nu mai puţin de patru faulturi (mai mult sau mai puţin evidente) pe aceeaşi fază prelungită de atac a adversarilor. În rest s-a apărat curat şi a dat nenumărate pase utile coechipierilor.

Barni
Căpitanul echipei s-a ridicat fără dubii la nivelul celorlalţi. A fost introdus în câteva momente cheie când s-a achitat foarte bine de sarcinile lui de joc, în special în defensivă, unde i-a hărţuit pe Ţenter, Medvedj, Chetereanu sau Dumitrescu. A băgat o triplă, două libere vitale spre final, punând cireaşa pe tort cu o interceptie şi layup în ultima secundă. Bravo, Căpitane !

Pora
A fost prezent pe teren destul de puţine minute, dar a avut timp să încânte sala cu o triplă "a la Pora", din colţul terenului.

Jakab
În puţinele minute jucate, Cristi s-a bătut efectiv sub panou reuşind să oprească prin recuperare sau fault câteva atacuri clujene.
Ceilalţi băieţi nu au intrat, dar au susţinut echipa de pe bancă.

Publicul
A fost al şaselea jucător. Dacă la început se părea că cei 30-40 de suporteri clujeni, bine organizaţi şi echipaţi, se vor dovedi la fel de gălăgioşi ca şi gazdele, odată cu revenirea în joc a tigrilor, sala parcă a devenit un uriaş ecou al micului, dar cu atat mai inimosului, grup de susţinători "băştinaşi". Din păcate, prezentarea lotului clujean, cu jucători consacraţi şi respectaţi, a fost umbrită de unele fluierături şi huiduieli, însă finalul meciului le-a găsit pe cele două galerii într-o stare de amiciţie.

www.bcmures.ro
& Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE