Oile se plimbă pe bani Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Oile se plimbă pe bani

După ce hotărârea de a interzice transhumanţa, luată de autorităţile de la Bucureşti a pus pe jar crescătorii de ovine şi ciobanii din toată ţara, Uniunea Europeană a hotărât să aloce o sumă de bani pentru "plimbarea" oilor.

Uniunea Europeană a anunţat la începutul lunii februarie, că specialiştii români au făcut o greşeală atunci când au luat hotărârea de a interzice transhumanţa, pe motiv că aşa prevede regulamentul Comisiei. Ba mai mult, UE s-a decis să ofere ciobanilor din România, şapte euro pentru fiecare oaie care ia drumul păşunilor, de primăvara până iarna. Aşa că, transhumanţa mai are o şansă.
Conform regulamentelor europene, există şi o serie de măsuri care au în vedere stimularea menţinerii metodelor tradiţionale de creştere a animalelor. Decizia de finanţare a transhumanţei cu suma de şapte euro pe cap de ovină, a fost luată de CE în anul 2004, dar a ajuns la urechile autorităţilor române abia la începutul acestei luni, după ce crescătorii s-au împotrivit deciziei de interzicere a " plimbatului" oilor.
Reguli absurde pentru mioare
În România, transhumanţa este permisă, dar în anumite condiţii. Autorităţile din România recomandă transportul animalelor cu camioanele, în timp ce în alte ţări ale Uniunii Europene, acestea merg pe picioarele lor. Dacă la europeni condiţiile sunt mai normale, la noi, cei care plimbă mioarele, adică ciobanii, sunt nevoiţi să aibă "pregătire sau competenţă în acest sens, iar transportul cu maşinile să se facă cu viteză maximă de 40 de kilometri la oră. O altă regulă prevede transportarea animalelor pe distanţe scurte şi pe o durată de maxim opt ore. Aurtorităţile sunt de părere că transhumanţa tradiţională trebuie evitată, pentru că, spun ei, duce la pierderi ponderale şi contactarea de boli infecto-contagioase.

Oaia europeană poate alege
În ţările Uniunii, proprietarul ovinelor este cel care alege modalitatea de transport a animalelor şi nicidecum nu există o regulă impusă de autorităţi. Din contră, se recomandă transhumanţa tradiţională, pentru a nu afecata animalele. Dacă se alege transportul cu camioane, la fiecare nouă ore este obligatorie o pauză pentru hrănirea şi adăparea oilor. O altă regulă de bază este verificarea stării de sănătate a animalelor înainte şi după transport şi evitarea contactului cu animalele din alte exploataţii pentru a se evita îmbolnăvirea. Cea mai strictă dintre condiţii, impusă de Comisia Europeană, este identificarea şi înregistrarea la Registrul Fermelor a fiecărui animal care urmează să se deplaseze.

Sorina SZAKACS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE