Artizanat american la MIU Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 43 Vizualizări

Artizanat american la MIU

Elevii unei clase a X- a de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară (M.I.U.) Sighişoara confecţionează şi expun pe panourile din liceu quilt-uri, exponate de bază în arta lucrului manual din Statele Unite.

Quilt -ul poate acoperi o masă, un pat din dormitor, poate decora un perete, dă bine atârnat pe spatele unei canapele sau poate înveli şi încălzi un copil.
Quilting-ul este o îndeletnicire străveche, dezvoltată în America de coloniştii englezi şi olandezi din nevoia de a-şi confecţiona articole de vestimentaţie care să-i protejeze în anotimpurile reci, iar din resturi făceau cuverturi care să le acopere paturile.
De-a lungul timpului "nevoia" s-a transformat în hobby, iar în zilele noastre quilting-ul este ridicat la rang de artă, ca formă de expresie a sentimentelor, a unor evenimente istorice sau ca formă de celebrare simbolică a unor momente fericite din viaţă: naşteri, căsătorii ş.a.m.d.
Cele mai cunsocute tehnici de execuţie a unui quilt sunt "aplicaţiile"(bucăţi de materiale aplicate pe un material de fond) şi patchwork-ul – tehnica prin care faţa quiltului este alcătuită din bucăţi mici de materiale cusute între ele.
Cu ajutorul unui curs de quilting organizat de fundaţia Veritas şi condus de Anemarie Briner, o elveţiancă ce a învăţat de la prietenii săi americani tehnica şi a lucrat în domeniu mai bine de 20 de ani, urmând tipare şi modele tradiţionale ale americanilor.
La acest curs, organizat în toamna anului 2006, au participat 12 persoane din Sighişoara între care şi maistrul Nicolae Lazăr de la Grupul Şcolar de Industrie Uşoară care, ulterior, a transmis mai departe elevilor săi tehnica confecţionării quilt-ului: alegerea materialului, a şablonului, decuparea şi, mai ales, creativitatea în realizatea unor obiecte personale precum faţă de pernă, faţă de masă, trăistuţe şi chiar tricouri.
Creaţiile elevilor sunt acum expuse la loc pe cinste pe panourile de la MIU.

Florentina CĂLUGĂR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE