Cipurile nu corespund cerinţelor UE Business
  • admin
  • 0 comentarii
  • 49 Vizualizări

Cipurile nu corespund cerinţelor UE

7433_cipurile.gifIdentificarea cailor nu este conformă cu cerinţele europene, deoarece cipurile conţin informaţii incomplete, de zece caractere şi nu 15 cât cere UE, astfel încât procesul de identificare trebuie reluat, a declarat preşedintele Autorităţii Hipice Naţionale (AHN), Robert Bartha.

"Din cei aproximativ 350.000 de cai identificaţi, doar la jumătate cipurile îndeplinesc cerinţele europene, astfel încât pentru restul cailor trebuie reluată identificarea", a explicat preşedintele AHN, Robert Bartha.
Acesta a precizat că trebuie achiziţionat şi un alt soft, cel utilizat până în prezent devenind "inutil" pentru că nu respectă prevederile Uniunii Europene. Concret, din cei 350.000 de cai identificaţi din efectivul de 870.000 de animale, doar pentru 180.000 de cai a fost utilizat un cip care să respecte cerinţele UE, iar pentru diferenţa de cai trebuie reluat procesul de identificare.
În cursul anului 2006, responsabilitatea identificării cailor a trecut de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ).
Potrivit unui ordin emis de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), începând cu 12 ianuarie 2007, ANARZ trebuia să predea la AHN responsabilitatea identificării cailor.
Cu toate că identificarea cailor trebuia finalizată până la 31 decembrie 2006, din datele prezentate de Autoritatea Hipică Naţională, rezultă că doar 20 % din cai au fost identificaţi potrivit cerinţelor europene, iar paşapoarte au primit doar 0,1 %, adică 1.000 de cai, din categoria celor sportivi.
Chiar dacă proprietarul nu este responsabil de această situaţie, acesta riscă să nu primească nicio formă de sprijin financiar în acest an şi nici despăgubiri în cazul eradicării unor boli majore pentru că doar un animal identificat beneficiază de ajutor financiar. Mai mult, până când primeşte paşaportul pentru cal, proprietarul nu are voie să-şi scoată calul din curte, potrivit legii.
Identificarea animalelor are legătură cu controlul bolilor la animale pe teritoriul României şi la acest capitol România a fost atenţionată în Raportul de ţară din septembrie 2006 că mai are multe de făcut. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE