Coaliţie şvaiţer Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 41 Vizualizări

Coaliţie şvaiţer

7470_coali.gifPremierul Tony Blair a anunţat miercuri reducerea cu1600 de soldaţi a efectivelor contingentului militar britanic din Irak. Procesul de retragere va începe în următoarele luni, alţi 500 de militari urmând să fie repatriaţi până la sfârşitul verii. Restul forţelor britanice, de circa 5000 de militari, va fi concentrat în baza aeriană de la Basra şi va rămâne în Irak în tot cursul anului 2008, având misiunea de a asigura securitatea frontierei şi a rutelor de aprovizionare din sudul ţării, precum şi de a furniza asistenţă forţelor irakiene. Marea Britanie, principalul aliat al SUA în Irak, are al doilea contingent ca mărime al forţei multinaţionale de pace. Din martie 2003 de la invadarea Irakului, armata britanicăa a pierdut 132 de soldaţi.
Exemplul guvernului de la Londra a fost urmat ieri de Danemarca, care a declarat că îşi va retrage trupele desfăşurate în sudul Irakului, sub comandamentul britanic. Ele vor fi înlocuite de o unitate de nouă soldaţi care vor avea în dotare patru elicoptere de observaţie. Contingentul danez din Irak se ridică la aproximativ 470 de militari, cinci dintre ei fiind ucişi în această ţară.
De asemenea, un purtător de cuvât al guvernului de Vilnius a afirmat miercuri că Lituania ia serios în considerare retragerea celor 53 de soldaţi ai săi din Irak, a căror misiune va lua sfârşit în luna august. Anunţurile făcute de cele trei ţări se înscriu în tendinţa generală de dezertare din coaliţia multinaţională constituită în Irak sub conducerea Statelor Unite, şi care număra 49 de membri în anul 2003. La această oră, singurele prezenţe militare semnificative alături de SUA – 150 de mii de soldaţi, şi Marea Britanie – 7100, sunt Coreea de Sud – 3200, Polonia – 900, Australia – 900. Georgia – 850, România – 600 şi Danemarca.
Plecarea soldaţilor britanici şi danezi va spori presiunile deja foarte mari asupra preşedintelui SUA. George Bush, pentru a începe retragerea din Irak a trupelor americane. Un oficial de la casa Albă a declarat ieri că "retragerea americană va fi posibilă pentru noi atunci când vom ajuta irakienii să-şi rezolve problemele confesionale la Bagdad".

Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE