Cum se plăteşte gazul? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 239 Vizualizări

Cum se plăteşte gazul?

Gazele naturale care se consumă în România provin din producţia naţională şi de pe piaţa internaţională. Aceste gaze naturale au un conţinut energetic diferit în funcţie de calitatea lor, de puterea lor calorifică. Astfel ele pot fi clasificate în gaze naturale cu conţinut energetic scăzut şi gaze naturale cu conţinut energetic ridicat. Asta înseamnă că pentru a încălzi aceeaşi cantitate de apă un consumator dintr-o zonă cu gaze naturale cu un conţinut energetic scăzut plăteşte pentru gazul natural consumat mai mult decât un consumator care locuieşte într-o zonă unde gazul natural are un conţinut energetic ridicat. Pentru a înlătura aceste diferenţe, a fost necesar ca toţi consumatorii să plătească energia pe care o primesc şi nu volumul de gaze naturale consumat.
Pe piaţa europeană, unitatea de măsură utilizată pentru calculul energiei rezultate în urma arderii gazelor naturale este kwh. România adoptă şi ea acum exprimarea în kwh a consumului de gaze naturale. Avantajele măsurării gazelor naturale în unităţi de energie se regăsesc în:
1) protecţia consumatorului (acesta plăteşte energia rezultată din arderea gazelor şi nu volumul de gaz consumat)
2) costuri comparabile (între diferiţii combustibili utilizaţi pentru încălzire, apă caldă menajeră, prepararea hranei)
Începând cu ianuarie 2007, factura aferentă consumului de gaze va indica în paralel, cu titlu informativ, volumul de gaze consumate (mc), respectiv echivalentul în unităţi de energie(kwh), urmând ca de la 1 septembrie 2007 facturarea să se facă doar în unităţi de energie (kwh), preţul gazului fiind exprimat în lei/kwh.
Puterea calorifică superioară a gazelor naturale indică energia totală degajată prin arderea completă, în aer, a unui metru cub de gaz. Autoritatea Naţională de Reglementare a Gazelor Naturale a stabilit 144 de zone de puteri calorifice pe teritoriul României. Facturarea se face în funcţie de încadrarea consumatorului într-una din aceste zone.
Noul Cod Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007 introduce pentru prima dată acciza pe gazele naturale consumate. Preţul accizei este de 0,17 Euro-1Gj consumat. (1kwh=0,0036Gj, ceea ce înseamnă că 1 Gj=278kwh. Valoarea accizei pentru cantitatea de 100mc gaz natural consumat este 0,6392 Eur, respectiv 2,256 Lei.
Cursul Euro valabil pe tot parcursul anului 2007 este 1Eur=3,5335Ron (E.M)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE