Opoziţia boicotează lucrările Comisiei juridice Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

Opoziţia boicotează lucrările Comisiei juridice

7526_opozitie.gifŞansele ca legile care necesită prezenţa la dezbateri a reprezentanţilor Ministerului Justiţiei să treacă de Comisia juridică a Senatului se micşorează, după ce marţi opoziţia s-a retras de la discuţii, protestând că nu a continuat votul pe o lege la care Ministerul Justiţiei nu era reprezentat.
Reprezentanţii majoritari ai opoziţiei PSD-PRM-PC s-au retras marţi de la lucrările Comisiei juridice a Senatului, nemulţumiţi că preşedintele acestui for, Peter Eckstein Kovacs (UDMR), a refuzat să supună la vot propunerea PRM ca iniţiativele legislative ale MJ să fie deliberate în absenţa reprezentanţilor instituţiei. De fapt, scandalul a pornit de la anunţul preşedintelui de comisie, Peter Eckstein Kovacs, care i-a informat pe colegii săi jurişti că Ministerul Justiţiei a trimis o adresă în care a comunicat că reprezentanţii săi nu pot participa la şedinţă.
Spiritele s-au inflamat, senatorul PRM Valentin Dinescu calificând înştiinţarea MJ drept "o şmecherie ieftină şi veche". "Ce se întâmplă dacă avem noi treabă?", a întrebat Dinescu. Senatorul PRM a propus imediat votul ca iniţiativele care necesitau prezenţa MJ să fie discutate de membrii comisiei, în lipsa ministerului.
"Pe regulament, prezenţa ministerului nu este obligatorie", a susţinut, la rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae. Iritat că Peter Eckstein Kovacs a propus ca senatorii-jurişti să dezbată în schimb avizele, şerban Nicoale a adus în discuţie posibilitatea ca opoziţia să nu mai participe la nicio şedinţă a Comisiei juridice şi proiectele legislative să fie astfel blocate. "Ce normă din regulamentul Senatului ne interzice să nu continuăm fără Ministerul Justiţiei?", a strigat Şerban Nicolae.
"În cazul în care comisiile solicită participarea la lucrările lor a unor membri ai guvernului sau a conducătorilor unor instituţii publice, prezenţa acestora este obligatorie", a fost citatul din regulament dat de senatorul Antonie Iorgovan, în pledoaria sa pentru propunerea de a discuta proiectele, în absenţa MJ.
"Cer atitudine raţională şi nu inflamată", a fost ultima încercare a lui Peter Eckstein Kovacs.
Opoziţia s-a retras de la lucrări, singurii senatori prezenţi în sală fiind liberalii Norica Nicolai, Mario Oprea şi preşedintele comisiei, Peter Eckstein Kovacs. În aceste condiţii, Norica Nicolai a propus suspendarea lucrărilor.
"Membrii PSD, PC, PRM din comisie au considerat că această batjocură trebuie să ia sfârşit şi au părăsit lucrările comisiei până la clarificarea situaţiei. Îi tansmitem ministrului Macovei că nu mai luăm în dezbatere niciun proiect de lege care poartă semnătura domniei sale, fără prezenţa sa la lucrările comisiei", a declarat ulterior senatorul PRM Valentin Dinescu.
Valentin Dinescu anunţase săptămâna trecută că opoziţia nu va mai vota niciun proiect de lege venit de la Ministerul Justiţiei. O strategie în acest sens a fost cominicată şi de preşedintele PSD, Mircea Geoană, liderilor social-democraţi din teritoriu.Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat săptămâna trecută că partidul său nu va participa la preconizata grevă parlamentară, dar va susţine moţiunile simple dacă sunt îndreptate împotriva miniştrilor democraţi. Intenţia opoziţiei de a intra în grevă parlamentară vine ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care îi acordă dreptul premierului Tăriceanu să nu o demită pe ministrul justiţiei, Monica Macovei, chiar dacă Senatul a adoptat o moţiune simplă împotriva sa. (NewsIn)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE