Pro şi contra pavării Cetăţii cu piatră cubică Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Pro şi contra pavării Cetăţii cu piatră cubică

7533_sighi.gifIntenţia anunţată public a municipalităţii sighişorene de a pava anul acesta cu piatră cubică straduţele medievale ale Cetăţii este aspru contestată de o parte a societăţii civile, dar şi de operatori de turism naţionali şi internaţionali care promovează turismul cultural. Aceştia din urmă ameninţă chiar că vor scoate Sighişoara de pe lista oraşelor pe care le promovează în ofertele pentru turişti, dacă autorităţile locale nu vor renunţa la ideea pavării Cetăţii cu piatră cubică.
În opinia contestatarilor, pavajul cu piatră de râu existent la ora actuală păstrează mai fidel aspectul medieval al Cetăţii.
Asociaţia Sighişoara Durabilă a trimis Primăriei o Adresă prin care sesizează că dezaprobă pavajul cu piatră cubică, întrucât ar dăuna oraşului nostru pe termen lung.
Totodată, Sighişoara Durabilă strânge semnături prin oraş de la cei care sunt împotriva pavajului cu piatră cubică şi, mai mult, a informat Biroul central al UNESCO despre intenţia Primăriei Sighişoara.
Membrii Asociaţiei susţin că UNESCO ar fi cerut un răspuns din partea Primăriei Sighişoara până la data de 1 februarie a.c.
Primarul Dorin Dăneşan ne-a declarat însă ieri într-o conferinţă de presă că nu a primit nici o solicitare de la UNESCO ci doar din partea Asociaţiei Sighişoara Durabilă.
Edilul şef a precizat că pavajul cu piatră cubică a fost cuprins în proiectul pentru reabilitarea Cetăţii, după modelul pentru care au optat şi autorităţile din Sibiu. Ba chiar a fost luată legătura cu furnizorul de piatra cubică de la Sibiu şi urmeaza să se facă licitaţia pentru desemnarea constructorului care va realiza această lucrare. Însă, ultimul cuvânt îl va avea de spus Comisia de Monumente Istorice care trebuie să avizeze proiectul.
L-am întrebat pe primarul Dorin Dăneşan de ce crede că este mai potrivită piatra cubică decât piatra de râu pentru pavarea Cetăţii şi a răspuns: "în primul rând este mult mai comodă la mers, este mai aspectuoasă şi nicăieri unde am fost în Europa (Italia, Germania, Austria) nu am văzut nici o Cetate pavată cu piatră de râu. Ei au început modernizările cu zeci de ani în urmă şi au pus astfel de pavaj, dar la noi se pare că din cauza lipsei de fonduri nu am avut bani disponibili niciodată să facem o lucrare mai amplă în Cetate, au rămas aceşti bolovani de râu de foarte mulţi ani. Am primit de la Sighişoara Durabilă o adresă prin care ne sesizează că nu sunt de acord cu acest lucru, bineînţeles că noi o să mergem cu proiectul la avizare la Monumente, dacă nu sunt de acord punem bolovani de râu şi asta o să fie(… ) Vedeţi în Cetate ce bolovani există şi pe ce străzi, nu s-au mai făcut reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Şi sub Turnul cu Ceas, acum 20 de ani era un bolovan de râu, ce este acum… scările… s-au făcut după anii '80".
Primarul Sighişoarei a precizat că pavarea Cetăţii va începe după încheierea lucrărilor de înlocuire a conductelor de gaz şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. Municipalitatea nu s-a hazardat în a da un termen de finalizare, apreciind că acest lucru se va şti abia după ce se efectuează licitaţa şi se încheie contractul cu firma ce va executa pavajul.

Scrisoare către UNESCO, fragment din materialul remis pe adresa unei redacţii din Sighişoara

"Pavarea cu piatră cubică nu este tradiţională şi va strica atmosfera medievală a Cetăţii, va strica stilul vechi al străzilor şi va aduce un impact negativ asupra arhitecturii.(…)
Integritatea moştenirii mondiale a sitului va fi afectată pentru totdeauna(…)
"Credem că această alterare va avea efect şi asupra industriei oraşului, asupra turismului.
Sperăm ca UNESCO să intervină pe lângă Ministerul Culturii din România şi Primăria Sighişoara pentru a preveni această acţiune cu impact ireparabil asupra oraşului."

Fragment dintr-un comunicat de presă remis pe adresa unei redacţii de ziar din Sighişoara, cu 12 semnături ale Reality and Beyond, Transyilvania Uncovered, Specialtours Ltd, Martin Randall Travel, The Ultimate Travel Company, Exeter International, Byzantium Travel Suvil Holydays, Discovermania, Malaliga, Kudu Travel Ltd. , Abercrombie and Kent.

"If this alteration does take place, we would feel bound to withdraw Sighsoara from the list of cities we promote in our tour offers"
(….)
We are confident that the local authorities of Sighisoara have a long-term vision of a suistainable future of this wonderfull world heritage and will reconsider its decision".
(F.C)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE