Ce reprezintă 1 Martie? Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 120 Vizualizări

Ce reprezintă 1 Martie?

7548_1martie.gifMărţişorul (1 martie) reprezintă sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu această ocazie femeile primesc mici cadouri, obiecte decorative (mărţişoare), legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază de obicei flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul. Tradiţia sărbătorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea Geţilor. Originile obiceiului se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte zeu al fertilităţii şi al vegetaţiei sau în echivalentul acestora din Tracia, sărbătorile în cinstea zeului Marsyas Silen. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii şi albe pentru a avea noroc şi un an productiv. Mărţişorul este o tradiţie românească veche de peste 2000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale acestei sărbători au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi. Mărţişorul este format din două şnururi împletite asemenea ADN-ului. Roşul înseamna iubirea, iar albul divinitatea. Sărbătoarea Mărţişorului simbolizează renaşterea vieţii, reîntoarcerea la viaţă. Există cercetători care cred că e vorba despre reîntoarcerea la viaţă după Potopul Biblic.

Un oraş invadat de mărţişoare
Comercianţii au invadat centrul Târgu-Mureşului încă de acum două zile. Zeci de tarabe încărcate cu mărţişoare, flori, cutiuţe muzicale şi lumânări îşi aşteaptă cumpărătorii. Aşa cum era de aşteptat, unora le merge bine, iar altora mai puţin. Cei din urmă se plâng că tradiţia se pierde, în special în rândul generaţiei tinere care "nu mai ştiu ce înseamnă a oferi un mărţişor". Oferta e variată, iar preţurile sunt în general îngăduitoare cu buzunarul oamenilor. Poţi găsi un mărţişor mai modest cu 1 leu, dar în acelaşi timp le poţi cumpăra şi pe cele care sunt mai sofisticate la un preţ ce variază între 5 lei şi 25 lei. Deşi "nu merge la fel de bine ca anul trecut", parcul din centrul oraşului a fost zilele acestea plin de lume. Iată ce părere au şi cumpărătorii despre oferta din acest an. "Adevărul e că trebuie să înţelegi că dacă stăm şi ne gândim bine, nu oferi un mărţişor la o singură persoană şi uneori suma se poate cheltuită poate să aibă două zerouri" a declarat un client al tarabelor cu mărţişoare. Am întâlnit şi păreri contradictorii. "Mă uit pentru ceva de pluş pentru fiica mea şi ceva mai elegant pentru soţie. În orice caz nu mă uit la preţ", a spus un cumpărător care părea dispus să scoată din buzunar 25 de lei pentru o piesă de artizanat pe care o ţinea în mână. Florile variază între 2 lei un buchet de zambile şi 10 lei firul de trandafir. Nici florăriile nu au o perioadă prea bună, fapt înţeles şi de preţurile destul de mari. Iată care este opinia unor trecătoare despre ce şi cum doresc să-şi petreacă 1 Martie. "Mă numesc Tunde, sunt vânzătoare, am 33 de ani, îmi plac mărţişoarele dar cel mai mult prefer florile, iar ziua de 1 Martie o voi petrece în familie". "Sunt Diana, am 25 de ani, iar seara de 1 Martie o voi petrece cu siguranţă alături de familia mea". "Mă numesc Mirabela, sunt casnică, am 32 de ani, îmi plac mărţişoarele şi eventual trandafirii sau garoafele, iar seara de 1 Martie o voi petrece acasă în familie". "Numele meu este Stela, sunt analist de credite, am 39 de ani, îmi plac mărţişoarele frumoase, iar pentru seara de 1 Martie aştept o invitaţie de la iubitul meu".

La Tribunal va fi egalitate în "Săptămâna femeii"
Venirea primăverii se face simţită şi la Tribunalul Târgu-Mureş, unde purtătoare de cuvânt Sonia Deaconescu a relatat modul în care se va sărbători femeia în justiţie. Ea a declarat că această sărbătoare se va ţine între colegi, într-un cadru mai privat.
La tribunal a avut loc o expoziţie de artă fotografică în colaborare cu diferiţi artişti. "Ne-am gândit să continuăm tot pe această linie, deschizând o altă expoziţie dedicată acestei luni speciale şi anume o expoziţie de flori. Este în fază de proiect şi încă nu depinde de noi. Nu ştim dacă vom reuşi să fie gata până în data de 8 martie sau rămâne pe luna martie fără o dată precisă" a declarat Deaconescu.
De 1 Martie bărbaţii justiţiei mureşene oferă mărţişoare, iar de 8 martie în general flori. Întrebată dacă sunt doamnele sunt tratate în mod special în această săptămână Sonia Deaconescu ne-a explicat că "aici nu ai cum să fii avantajat din mai

multe puncte de vedere. Unul ar fi faptul că aproape 80 % din personal sunt femei, atât judecători şi personal auxiliar cât şi la procurori. În plus, avem şedinţe de tribunal care sunt programate de mult timp. Nu poţi scurtezi şedinţa sau să nu asişti doar pentru că este luna martie pentru că specificul activităţii nu permite acest lucru".

Poliţia va "amenda" soferiţele cu mărţişoare
Aşa cum ne-au obişnuit în ultimii ani, poliţiştii din Mureş au pregătit surprize şoferilor şi mai ales şoferiţelor. Şeful poliţiei rutiere Viorel Cazan a declarat că "şi noi vom desfăşura activităţii specifice lunii martie constând în distribuirea de mărţişoare participantelor la trafic. Acest lucru se va întâmpla atât pe 1 cât şi pe 8 martie".
Cum sărbătoresc partidele şi personalităţile politice această zi Tineretul Social Democrat Mureş a pregătit pentru 1 Martie mărţişoare cu simbolul partidului, cei trei trandafiri roşii, pe care le vor oferi femeilor din Târgu-Mureş. Senatorul PSD Cristian Georgescu a profitat de această ocazie pentru a le transmite un gând mureşenilor. "Doresc tuturor mureşenilor şi în special doamnelor un 1 Martie călduros şi o primăvară lipsită de probleme." PNL Mureş va oferi în Luduş peste 1000 de mărţişoare atât membrelor şi simpatizantelor cât şi femeilor din oraş. De astăzi pentru PNL Mureş a început "săptămâna femeii" în care aproape în toate oraşele din judeţ se vor organiza manifestaţii în cinstea acestui eveniment. Vicepreşedintele Akos Mora a precizat că la nivelul oraşului Târgu-Mureş "ne-am propus să împărţim flori şi mărţişoare cu sigla PNL şi mai ales să fim printre oameni. Sperăm ca în această acţiune să fie alături de noi şi seniorii partidului. La nivel naţional va începe de mâine "Primăvara europeană a României " cu sloganul "România contează pe tine". PD Târgu-Mureş va împărţi flori şi mărţişoare tuturor femeilor pe care le vor întâlni după terminarea şedinţei Biroului Permanent Local. Deşi nu este o acţiune organizate preşedintele PD Târgu-Mureş a precizat faptul că "va fi un gest din suflet şi mai ales un simbol al respectului nostru pentru doamne şi domnişoare". Cu toate că PRM Mureş a amânat organizarea unei activităţi pe sâmbătă, deputatul Adrian Moisoiu a profitat de această ocazie pentru a transmite femeilor mureşene gândurile sale. "Doresc să adresez un gând frumos dragelor noastre mame, soţii şi fiice care ne fac în fiecare zi viaţa mai frumoasă".

"Această zi este una specială pentru mine şi mai ales pentru femeile din Târgu-Mureş şi nu numai. La fel ca în fiecare an am pregătit pentru soţia mea în special cât şi pentru colegele mele mărţişoare şi mici atenţii. Noi bărbaţii ar trebui să profităm de fiecare ocazie pentru a le oferi celor dragi nouă atenţie, indiferent de ce este vorba. Ţin să le urez cu această ocazie tuturor femeilor din Mureş să aibă o primăvară frumoasă plină de sănătate şi împliniri", Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Frătean

"Pentru mine 1 Martie reprezintă freamătul schimbării şi revenirea la viaţă a naturii. Aştept o schimbare a ritmului de viaţă atât pentru mine cât şi pentru celelalte femei. Cu toate că sunt sigură că bărbaţii din familia mea îmi vor pregăti ceva special nu îmi doresc nimic mai mult decât sănătate pentru mine şi cei dragi mie. Acelaşi lucri le doresc şi tuturor femeilor din România pe care le îmbrăţişez cu această ocazie.", Subprefect Zamfira Pora

"1 Martie este pentru organizaţia de femei a PNG o adevărată sărbătoare deoarece se vor întâlni pentru a analiza activitatea lor din ultima perioadă. Pentru cele peste 100 de femei care vor participa voi pregăti o serie de surprize care sper să le facă plăcere, mai ales că a început săptămâna în care ele sunt sărbătorite. Pentru toate femeile din Târgu-Mureş şi nu numai le ofer un mărţişor sufletesc, gânduri bune şi mai ales le doresc o primăvară frumoasă cu realizări şi bucurii", Doru Borşan, preşedintele PNG Mureş

Ionel ALBU
Amalia MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE