Home / Sport / România calificată la Euro de mureşeni

România calificată la Euro de mureşeni

Distribuie

Un antrenor şi trei jucători ai echipei de futsal Izorep Târgu Mureş s-au numărat printre protagoniştii calificării României la turneul final al Campionatului European din Portugalia. Csoma Alpar, Klein Laszlo şi Szocs Lorand sunt jucătorii, iar antrenorul principal al naţionalei este Jakab Zoltan.
Echipa naţională de Futsal a obţinut calificarea duminică, 25 februarie, prima calificare la un turneu final de futsal reuşită de echipa României, la 4 ani de la înfiinţare.
Campionatul European se va desfăşura la Porto (Portugalia) în perioada 16-25 noiembrie 2007. Tricolorii au câştigat grupa G a ultimului tur de calificare, după jocurile disputate în localitatea slovenă Lasko. România a învins Belgia cu 4-1 şi Republica Moldova cu 4-2, pierzând în faţa Sloveniei cu 2-4. România, Slovenia şi Belgia au încheiat parcursul din grupă cu câte 6 puncte, dar tricolorii merg la turneul final graţie golaverajului superior înregistrat în meciurile directe.
După revenirea acasă, antrenorul principal al reprezentativei României, Jakab Zoltan, care este şi antrenorul divizionarei B, Izorep Târgu Mureş a acordat un interviu pentru site-ul oficial al FRF, pe care vi-l prezentăm în rândurile de mai jos.

Rep.: Domnule Jakab, v-aş ruga să faceţi o primă apreciere referitoare la această performanţă deosebită.
Jakab Zoltan: Fără doar şi poate, este o calificare meritată, dar trebuie să admit că am avut şi noroc, care e indispensabil în fotbal. De exemplu, în meciul cu Belgia, la scorul de 0-0, adversarii au avut două bare şi e imposibil de spus cum ar fi evoluat meciul dacă ar fi înscris măcar un gol. Nu vreau să diminuez meritele băieţilor, Doamne fereşte! Ei au dovedit că ştiu jocul, inclusiv pe cel în inferioritate numerică, aşa cum a fost cazul contra Sloveniei, când am pierdut, dar, culmea, nu am primit gol în inferioritate. Oricum, şi puţini îşi dau seama, această calificare e lucru mare.

Rep.: De ce?
J.Z.: Pentru că am depăşit condiţiile din ţară. Gândiţi-vă, bunăoară, că belgienii au mai mult de 8.000 de jucători legitimaţi, în timp ce noi de-abia dacă avem 500. Iar dintre aceştia, nu ştiu dacă 90 sunt profesionişti. Infrastructura? E o problemă generală a sportului românesc. Antrenori specializaţi în futsal? Deocamdată, nu avem. Specializările de-abia încep. Jucători specializaţi? Mult prea puţini. Vă mai spun ceva. Eu sunt antrenorul naţionalei din 2003, iar anul trecut am folosit doar 19 jucători, 14 dintre aceştia fiind folosiţi la începutul acestui an, în cele două mini-turnee de calificare, cel de la Deva şi cel din Slovenia. Ne aflăm la început de drum, unul demarat cu patru ani în urmă. Drumul e bun, dar trebuie să fim realişti, să analizăm ce s-a întâmplat până acum şi să vedem ce e de făcut.

Rep.: Cu alte cuvinte, calificarea este, practic, o etapă în dezvoltarea futsalului la noi.
J.Z.: Exact. După părerea mea, de exemplu, suntem obligaţi să reconsiderăm campionatul naţional, astfel încât acesta să devină o competiţie şi mai valoroasă, fără echipe slabe. Vedeţi, am izbutit această performanţă şi ar fi păcat să nu profităm de moment.

Rep.: Aţi pomenit de cei 19 jucători folosiţi anul trecut. Cât de mult a contat omogenitatea?
J.Z.: Enorm. Nu numai omogenitatea, ci şi marele număr de meciuri, 60, jucate de naţională în ultimii trei ani.

Rep.: Ce urmează?
J.Z.: Glumind puţin, tragerea la sorţi a celor două grupe ale turneului final, de la Porto, din 12 mai. Mai sunt meciurile amicale programate în această primăvară, dar, mai presus de toate, trebuie să analizăm ce a fost şi cum trebuie să fie drumul pe care-l vom urma. Un drum care să se bazeze, până la rezolvarea celorlalte probleme, de ordin tehnic, ale futsalului, pe o disciplină totală.

A consemnat Sergiu BLEAHU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Sportivii de la CSS Târgu Mureș, pe podium la lupte libere

Distribuie În cadrul Campionatului Național Școlar – Reșița 2024, sportivii din cadrul CSS Târgu Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.