Crioterapia, tratament la… rece Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 393 Vizualizări

Crioterapia, tratament la… rece

Frigul poate fi si aliatul nostru, nu doar cel mai mare dusman. Temperaturile foarte scazute sunt utilizate de multa vreme ca metoda de tratament denumita crioterapie. Frigul poate fi aplicat pe diferitele zone ale corpului sub forma de comprese reci, cuburi de gheata, saculeti cu substante chimice congelate sau cu gaz (criofluran), prin evaporarea lichidelor volatile, sprayuri ori aparate speciale. Criochirurgia utilizeaza temperaturile foarte scazute pentru congelarea unei anumite zone a organismului si distrugerea tesuturilor afectate. Se foloseste un instrument numit criosonda, care are un capat foarte fin racit cu dioxid de carbon sau oxid de azot. Difuzarea senzatiei de rece prin piele depinde de grosimea epidermei, a tesutului gras subiacent, de continutul de apa din tesuturi si muschi si de rata debitului sangvin. Gheata nu trebuie lasata foarte mult pe locul afectat (cca 20 de minute) si repetati aplicarea de mai multe ori pe zi. Nu aplicati gheata direct pe piele, puneti-o pe o bucata de panza sau pe o compresa. Tratamentul cu frig este preferat atat de dermatologi, cat si de pacienti, pentru ca se aplica la suprafata, este foarte simplu si nedureros, iar frigul insensibilizeaza terminatiile nervoase. Crioterapia in afectiunile dermatologice se preteaza foarte bine si la copii si batrani. Este totusi contraindicata in leziuni sangerande, rani, ulceratii, alunite.
Masajul cu gheata
Este o metoda inventata de kinetoterapeuti, care o folosesc in inflamatiile acute, in entorse, luxatii, intinderi, rupturi musculare. Totusi, trebuie specificat ca masajul cu gheata nu este o terapie de sine statatoare, ci se combina de cele mai multe ori cu laserterapia si cu masajul medical. Masajul cu gheata este bun si in tratamentele post traumatice, in tratarea cicatricilor estetice si ca terapie adjuvanta in crizele majore de lombosciatica sau hernie de disc, la care se mai aplica si alte metode precum laserterapia, reflexoterapia, masajul. Chiar si in micile accidente din sport da rezultate deosebit de bune, daca se combina cu tehnici speciale de masaj.
Impotriva durerilor
In durerea acuta, crioterapia este mai buna decat terapia cu caldura. Aplicatiile reci pe zona afectata pot contribui la diminuarea spasmului muscular, atat in durerile miofasciale, cat si in cele traumatice. Daca la mijloc sta o durere acuta de spate, chiar si o inflamatie acuta, aplicarea compreselor foarte reci poate induce anestezie locala. Sciatica poate fi pacalita cu o compresa rece aplicata pe zona inferioara a spatelui timp de 15 – 20 minute la fiecare trei ore.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE