In timp ce CIA acuza, Casa Alba se scuza Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 48 Vizualizări

In timp ce CIA acuza, Casa Alba se scuza

10821_cia.gifPotrivit unor informatii aparute in presa americana cu putin timp in urma, cel putin patru înalti oficiali de la Casa Alba ar fi fost chemati de CIA la o consfatuire secreta pe marginea distrugerii unor casete incriminatoare, referitoare la metodele de interogare folosite impotriva unor suspecti de terorism. Printre cei chemati la CIA, se afla si David Addington, unul dintre consilierii principali ai vicepresedintelui Dick Cheney. Potrivit Reuters, Agentia a declarat ca a distrus casetele pentru a-si proteja agentii implicati în interogatorii. Explicatia nu a convins si drept urmare au fost declansate anchete la mai multe niveluri.
In acest context, fostul (pana in septembriue 2007) director al Serviciului National pentru Operatiuni Clandestine din CIA, Jose Rodriguez, se pregateste sa depuna marturie în fata comisiilor de specialitate din Congres. Recent, un alt fost agent CIA – John Kiriakou – a confirmat ca este vorba chiar de o metoda ce se poate numi "tortura" si care aparea pe casete. Potrivit lui Kiriakou, fostul director Jose Rodriguez, a primit ordinul de a sterge urmele chiar de la Casa Alba, iar acum, înainte de a depune marturie, a indicat ca va încerca sa obtina imunitatea pentru a preveni o eventuala ancheta penala la adresa sa. Fostul sef din CIA ar urma sa lamureasca Congresul pe 16 ianuarie, când este programata audierea sa.
Si totusi, cine minte?
Niciun oficial de la Casa Alba nu a recunoscut ca ar fi recomandat CIA sa distruga casetele, insa atât actuali, cât si fosti oficiali ai agentiei spun ca Rodriguez nu avea cum sa ia singur o asemenea decizie, mai ales ca a fost deja tradat de administratie în anii 80. Atunci, dupa o actiune a CIA în Iran, Rodriguez – reprezentant al administratiei în cadrul CIA – a fost chemat de FBI sa dea

explicatii, iar administratia l-a lasat sa se descurce de unul singur. Potrivit The Times, care-l citeaza pe Larry Johnson, si el un fost oficial CIA, trecand prin experienta anterioara, Rodriguez s-ar fi asigurat mai mult ca sigur înainte de a da ordinul de distrugere. Distrugerea casetelor reprezinta o încalcare a legii, de vreme ce atât comisiile parlamentare, cât si judecatorii federali cerusera pastrarea oricaror

probe despre tortura în timpul interogatoriilor. Cu toate dovezile care apar, Casa Alba continua sa nege fiecare detaliu. La sfârsitul saptamânii trecute, un avocat al Casei Albe a declarat, în fata judecatorilor federali, ca interogatoriile sterse nu contineau scene de tortura. Cel mai probabil, chiar presedintele SUA a ordonat stergerea urmelor, dupa ce a vizionat una dintre înregistrari. Este de mentionat faptul ca George W. Bush s-a interesat în mai multe rânduri de cazul Zubaydah si a primit note informative frecvente despre acesta de la fostul director CIA, George Tenet. Potrivit The Times, Silvestre Reyes, presedintele democrat al comisiei Congresului american pentru servicii secrete, a declarat, ca nu cauta "tapi ispasitori", ceea ce se poate traduce ca fiind un semnal pentru Rodriguez ca îl asteapta in fata comisiei ca sa "vorbeasca". Cel mai probabil, Rodriguez este cel care a ordonat direct distrugerea casetelor în care doi suspecti de terorism – Abu Zubaydah si Abd al-Rahim al-Nashiri – sunt "interogati" prin metoda simularii înecului. Casetele, filmate la centrul Guantanamo, au fost distruse în 2005.

Anatolie VAJEU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE