Prima femeie premier intr-o tara musulmana a fost asasinata Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 151 Vizualizări

Prima femeie premier intr-o tara musulmana a fost asasinata

10822_aia.gif
Cu doua saptamani inainte de alegerile legislative si locale din Pakistan, Benazir Bhutto, in varsta de 54 de ani, si-a pierdut viata intr-un atentat la Islamabad, revendicat ulterior de Al -Qaeda. Fostul premier a murit la un spital din Rawalpindi. In acelasi atentat au mai fost ucise inca 40 de persoane.
Potrivit lui Javed Cheema, purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne din Pakistan, "Este vorba de un atentat sinucigas; un kamikaze s-a aruncat in aer in timp ce lumea pleca de la miting". Bhutto s-a intors pe 18 octombrie in Pakistan, dupa un exil de opt ani. Nu este prima data cand liderul opozitiei din Pakistan este tinta unui atentat.
Pozitii ferme fata de atentat
La momentul cand a fost asasinata, fostul premier se afla in campanie pentru alegerile parlamentare de la 8 ianuarie 2008. Bhutto, care a fost arestata la domiciliu dupa ce a revenit in tara din exil, a contactat noua lideri de partide de opozitie in doua zile, potrivit unui responsabil al miscarii sale, dupa ce a negociat mult timp un acord de impartire a puterii cu seful statului. Abia in jurul datei de 10 noiembrie, ea a rupt definitiv orice legatura cu acesta. Astfel, ea a discutat cu liderii partidului fostului sau rival in exil, fostul premier Nawaz Sharif, cu fosta vedeta de crichet Imran Khan, in prezent liderul unei mici miscari politice, si chiar cu partidele fundamentaliste pe care le-a renegat intotdeauna. "Vreau sa ma consult cu toti, inclusiv cu Nawaz Sharif", a declarat Bhutto. Fosti rivali in anii 90, Bhutto a fost premier intre 1988-1990 si 1993-1996, iar Sharif intre 1990-1993 si 1996-1999, iar cei doi aveau reputetia ca nu se apreciaza reciproc. Un oficial al Departamentului de Stat de la Washington, citat de Reutres, a declarat ca "Atacul dovedeste ca in Pakistan inca exista persoane care incearca sa submineze procesul de reconciliere si de dezvoltare democratica". Asasinarea fostului premier Benazir Bhutto ar putea declansa un val de terorism in Pakistan, a avertizat adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Losiukov, citat de Reuters. Ministrul de externe britanic, David Miliband, s-a declarat "profund socat" de asasinat, lansand un apel la calm si unitate catre pakistanezi. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a condamnat "actul odios" care a dus la moartea liderului opozitiei pakistaneze, solicitand comunitatii internationale sa faca totul pentru a asigura "stabilitatea" Pakistanului. Seful guvernului italian, Romano Prodi, s-a declarat indignat si el de atentat, in timp ce purtatorul de cuvant al Vaticanului, Frederico Lombardo, l-a calificat drept "tragic si teribil".
Anatolie VAJEU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 


 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!