Contraceptia de urgenta Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 36 Vizualizări

Contraceptia de urgenta

10843_alt futai.gifEste de la sine inteles si stiut ca se intampla ca oamenii sa aiba contact sexual pe care sa nu-l fi planuit si fara sa aiba la indemana nici o forma de contraceptie. E bine sa stii ca exista o solutie pentru evitarea sarcinii chiar si in acest caz: contraceptia de urgenta.
Contraceptia de urgenta este insa o solutie doar pentru cazuri exceptionale, pentru accidente si nu trebuie folosita cu regularitate. Exista doua tipuri de contraceptie de urgenta: pilula de a doua zi si steriletul. Pastilele contraceptive de urgenta (sau pastila de a doua zi) sunt preparate pe baza de estrogeni si/sau progestative (hormoni) cu eficacitate crescuta in prevenirea sarcinii. Trebuie administrate pe cale orala in primele 3 zile (72 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. Prima doza se ia cat mai repede dupa contactul sexual. A doua doza se ia la 12 ore dupa prima. Dispozitivul intrauterin se introduce in uter in primele 5 zile (120 de ore) dupa un contact sexual neprotejat. Prin folosirea contraceptiei de urgenta se poate evita intreruperea de sarcina (avortul), iar metoda dispozitivului intrauterin poate fi folosita in continuare ca metoda contraceptiva. Dezavantaje sunt legate de faptul ca pot aparea efecte secundare neplacute precum greata, varsaturi, dureri de cap, ameteli, dereglari ale menstruatiei, modificarea momentului aparitiei urmatoarei menstruatii (mai devreme sau mai tarziu cu cateva zile fata de data presupusa). Alte aspecte neplacute sunt legate de durata menstruatiei si cantitatea de sange pierdut. Folosirea dispozitivului intrauterin este mai complicata si mai costisitoare decat folosirea pastilelor cu continut hormonal, necesitand interventia medicului specialist (metoda nu este folosita curent in Romania). Contrar miturilor existente, folosirea contraceptiei de urgenta nu are ca efecte secundare sterilitatea sau ingrasarea.

Metoda contraceptiei de urgenta nu trebuie folosita (in continuu) in locul unei metode contraceptive de prevenire. Ea trebuie folosita numai in cazuri extreme, de urgenta cum ar fi: contact sexual neprotejat, ruperea prezervativului in timpul actului sexual, expulzarea dispozitivului intrauterin, folosirea incorecta a diafragmei, esecul coitului intrerupt, agresiune sexuala (viol). Folosirea frecventa a contraceptiei de urgenta poate determina dereglarea ciclului menstrual. Cat de eficienta este contraceptia de urgenta? Pilula de a doua zi este eficienta in proportie de 95% luata in 24 de ore dupa contactul sexual, 85% dupa 25-48 ore si 58% dupa 49-72 ore. De aceea, trebuie luata cat mai repede posibil.

Iulia OPREA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE