A doua editie a Festivalului de muzica folk Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 209 Vizualizări

A doua editie a Festivalului de muzica folk

10917_celebritatea.gifSorina Bloj a debutat în muzica folk în 1980 la Cenaclul Flacara fiind descoperita de poetul Adrian Paunescu. Este si directorul, din 2004, al Casei de Cultura a Tineretului "George Enescu" din Reghin. Si-ar dori sa înfinteze o revista pentru tineret la Reghin si sa organizeze a doua editie a Festivalului Chitara de Argint.
Reporter: Cum a fost pentru dumneavoastra anul 2007 ?
Sorina Bloj: A fost un an foarte bogat, pentru noi, am avut în jur de doua activitati pe saptâmana, deci cam 150 de manifestari artistice în total pe anul 2007, fara cursurile Universitatii Populare. Noi fiind o institutie autofinantata obtinem banii din aceste cursuri, din închirieri de spatii si din spectacole (de teatru, de muzica usoara, populara, folk, rock si festivaluri).
Rep: Care este cel mai important eveniment pe care-l veti organiza în anul 2008 ?
S.B.: Avem mai multe activitati mari traditionale pe care le facem în fiecare an, de exemplu noi deja am început deja organizarea editiei a-II-a Festivalului de muzica Folk. O noutate pentru editia a doua: va fi nu doar muzica folk ci si chitara clasica, festivalul se va organiza la jumatatea lunii martie, noi am fi vrut sa îl facem chiar în data de 1 martie dar în acea perioada artistii sunt foarte ocupati. A ramas sa se desfasoare în perioada 14-15 martie, ne-am gândit sa aducem noutatea aceasta cu chitara clasica deoarece Reghinul este considerat orasul instrumentelor muzicale. Chitara este un instrument foarte iubit de tineri sper ca vom avea concurenti valorosi si ca va deveni o traditie. Ne-am gândit sa-i aducem în recitaluri pentru sectiunea de folck pe Ducu Bertzi si Nicu Alifantis, ca noutati bineinteles, caci cei care ma sprijina de ani de zile vor fi si ei pe scena (Florin Sasarman, Florian Stelian, Adrian Ivanitchi), precum si reghinenii nostri Maer Gheza si Angela Chis. Nu este exclus ca sa mai aducem si alte nume importante daca voi gasi sponsori întelgatori, de fapt chiar vreau sa le multumesc celor care nu m-au refuzat ani la rând si mi-au sustinut proiectele. Un alt eveniment important este chiar în acesta luna ma refer la concursul "Steluta de argint" pe care anul trecut l-am organizat pentru prescolari talentati, iar anul acesta organizam a doua editie pentru scolari din clasele I-IV, poate intram si în clasa a-V-a, si daca gasim talente deosebite noi le facem si negative de muzica usoara, binenteles pentru nivelul lor. Si atunci nu e mare lucru sa recomandam parintilor sa îi duca la preselectie la festivalul de la Mamaia, pentru ca nu stiu câta lume stie ca si anul trecut noi am trimis la Mamaia câtiva copii, dar din pacate nu au trecut, însa cu mai multa munca pot reusi.
Rep: Ce avantaje si ce dezavantaje v-a adus celebritatea pe care ati dobândit-o la vârsta foarte frageda?
S.B: Avantajul este ca sunt cunoscuta în toata tara, am prieteni înca de pe vremea aceea si asta e o satisfactie pentru mine. Dezavantaje pot sa spun ca am avut aici în oras, prietenii pe care i-am avut aici s-au îndepartat putin de mine, de ce? Si-au spus ea e artista, cântareata, nu mai are timp pentru noi, desi a fost total eronat, m-au perceput gresit pentru ca eu nu cred ca m-am batut vreodata cu pumnul în piept, laudându-ma cu viata artistica. Mi-am vazut de viata mea si am fost constienta tot timpul ca eu datorez asta talentului pe care mi la dat Dumnezeu, deci în nici un caz muncii mele iesite din comun. Am fost luata prin surprindere de tot ce mi s-a întâmplat frumos în viata asta si atunci a trebuit sa ma pliez eu celebritatii, eu nu am cerut si nu am dorit niciodata sa fiu celebra mi s-a întâmplat sa devin si atunci a trebuit sa tin pasul cu acest statut. Daca astazi reusesc sa conduc o Casa de Cultura poate ca într-un fel se datoreaza si faptului ca atunci odata am avut sansa ca Adrian Paunescu sa investeasca în mine si a trebuit sa nu-l fac de râs.
Rep: Este adevarat ca pe vremea comunismului din cauza ca faceati parte din Cenaclul Flacara ati fost arestata ?
S.B: Nu, nu este adevarat, asta e chiar o prostie, dar în perioada comunismului ni s-au întâmplat multe lucruri ciudate la locul nostru de munca, pentru ca pentru a merge în turnee noi trebuia sa lipsim de la serviciu si atunci s-a încercat într-un fel sa se profite de noi, de pe urma faptului ca deja eram cunoscute în tara. Eu si colega mea de trupa eram invitate la diferite petreceri la locul de munca, binenteles ca noi le refuzam si atunci în cazul asta ei ziceau nu mai mergeti la Cenaclu ca aveti de lucru, ni se puneau mereu bete în roate si vazând ca nu se opresc si tot insista a trebuit sa îmi schimb locul de munca.
Rep: În ce tari ati avut ocazia sa cântati ?
S.B: Am avut ocazia sa cânt muzica folk în Suedia, Republica Moldova, Turcia, Germania, iar în Italia am cântat muzica populara pentru ca eu pot sa abordez mai multe genuri muzicale.
Rep: În ce relatii sunteti cu fosta colega de trupa- ECOU ?
S.B: Eu de peste cincisprezece ani cânt cu Alexandrina Luca Copaciu, asa ca sunt în relatii foarte bune, iar cu cealalta colega Magdalena Puscas cu care am debutat la Cenaclul Flacara nu mai sunt în nici o relatie, viata ne-a despartit, ea s-a mutat din oras noi nu am mai cântat împreuna.
Rep: Ce puteti sa îmi spuneti despre trupa de teatru Astra a Casei de Cultura ?
S.B: Trupa de teatru Astra are 18 membri, dar depinde de distributie, daca piesa cere 10 personaje ceilalti asteapta sau sunt sufleori. Dar adevarul este ca trupa noastra e foarte bine cotata la nivel national, au luat cele mai mari premii unde au participat, au participat chiar si la un Festival International, nu am decât cuvinte de lauda pentru ei.
Rep: La ce lucrati în momentul de fata pe plan profesional?
S.B.: Vreau sa scot al saselea volum de poezie, lucrez la acest material si am de vreo trei ani de zile înregistrat la Cluj un nou album muzical, dar înca sunt în cautare de instrumentisti pentru definitivarea acestui proiect, folk. Acum cred ca ati auzit si dumeavoastra, la noile înregistrari folk cantautorii nu mai folosesc doar o chitara si o voce, vreau sa tin si eu pasul cu vremurile si de aceea vreau sa îmbunatatesc si chitara pentru ca nu ma laud ca sunt o instrumentista desavârsita, dar mai caut un instrumentist care sa cânte la flaut si unul la violoncel.
Rep: Care sunt cele mai importante personalitati pe care ati reusit sa le aduceti sa cante pe scena Casei de Cultura a Tineretului din Reghin ?
S.B.: Sa stiti ca eu i-am respectat pe toti care au venit aici nu pot sa spun ca sunt mari personalitati unul sau altul pentru ca daca ai ocazia sa stai de vorba cu acesti oameni, îti dai seama ca ei chiar nu se considera mari personalitati si se comporta normal, ca orice om obisnuit. Cei care se dau mari nu sunt personalitati, au eurile umflate daca întelegeti ce vreau sa spun. Dar daca chiar vreti sa va spun câteva persoane publice care ne-au onorat cu prezenta putem sa-i amintim pe Stefan Hrusca, Florin Sasarman de la Bistrita sau Mihai Cosmin Popescu de la Radio România Actualitati, Dana Andronie de la Jurnalul National, dar asta nu înseamna ca daca vin la noi directorul Directiei pentru Cultura Nicolae Baciut, Lazar Ladariu, Maria Borzan sau Valentin Marica sau colegul meu Contiu Ioan eu nu îi consider personalitati si nu îi apreciez la fel de mult.
Rep: Care este secretul succesului dumneavoastra?
S.B: Munca si cinstea, oamenii aceia care au fost prezenti la activitatile noastre au vazut ca suntem sinceri si practic scena este un altar pentru noi, pe care noi ne punem sufletul ca o ofranda, pentru ei, si ei au fost satifacuti si daca am avut timp sa schimbam si vreo doua vorbe de suflet cu ei poate ca a însemnat ceva.
Rep: La ce vârsta v-ati casatorit ?
S.B: Prea devreme, la 21 de ani eu în vremea aceea era în culmea gloriei deci puteam sa mai stau câtiva ani buni, dar nu îmi pare rau sa nu întelegeti gresit sunt cu acelasi om bun si acum, avem doi copii.
A consemnat
Robert MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE