Home / Social / Crama dumneavoastra

Crama dumneavoastra

10919_crama.gifDe-a lungul timpului, colectionarea vinurilor de mare valoare a constituit o pasiune pentru adevaratii cunoscatori. Nu oricine isi cultiva aceasta pasiune si ajunge sa detina o colectie personala de vinuri asezata frumos intr-un loc special. Cei mai infocati insa ajung sa-si amenajeze o crama.
De la dorinta pana la realizarea constructiei cramei personale drumul este pavat cu lemn si piatra naturala si mai ales multa-multa pasiune, principala conditie fiind disponibilitatea spatiului in care aceasta sa poata fi amenajata.
Alegerea spatiului
Foarte multi romani isi pastreaza vinul in vitrina din sufragerie, in bucatarie, garaj, debara sau pe balcon. Locurile nepotrivite de depozitare agreseaza insa vinul, s-l reduc intr-un final la stadiul de otet. Diferentele de temperatura il ucid. Coltul de casa cel mai potrivit pentru a amenaja crama ar fi subsolul, pivnita sau demisolul locuintei, importanta fiind respectarea unor minime condtii de temperatura, umiditate si luminozitate. Pivnitele pot fi semiingropate sau ingropate, in coasta dealului sau sub casa de locuit. Cel mai des, vinoteca personala este organizata in pivnita de sub casa. Pot fi alese si alte locuri, dar pentru perioade mai scurte, nu pentru o invechire de durata.
Pastrarea vinului
In cazul in care conditiile de pastrare din pivnita sunt corespunzatoare, atunci vinul in sticla de vin au loc complexele procese chimice si biochimice, care duc la invechirea vinului si augmentarea calitatii lor. Vinul este un produs fragil care trebuie pastrat in anumite conditii pentru a se exprima pe deplin si bonifica. De aceea, la proiectarea si construirea pivnitei se impune o atentie deosebita, fiind obligatorie conlucrarea stransa intre proiectant si tehnolog. O crama trebuie sa includa o pivnita pentru vinuri noi, o pivnita pentru vinuri vechi si o vinoteca de colectie. O contributie extrem de importanta in creearea unei atmosfere propice atat servirii cat si pastrarii vinului ii revine temperaturii aerului. Temperatura interioara trebuie sa ramana constanta, intre 10 si 12 °C. Pentru aceasta, pivnita ar trebui construita la 4-6 metri adancime. Pivnitele pot fi si mai adanci de 6 m, daca stratul de apa freatica permite acest lucru. In plus, pentru mentinerea unei temperaturi constante, peretii pivnitelor pot fi protejati cu diferite materiale termoizolante sau se pot construi pereti dubli, (care sa aiba un gol intre ei), aerul fiind un bun izolator. In limitele temparaturii ideale procesul de invechire decurge lent si vinul capata cele mai alese insusiri gustative. La mai putin de 8°C, vinul se tulbura gradat, ajungand la o compozitie laptoasa si pierde din aciditatea normala, iar la o temperatura mai mare de 14°C pentru o perioada mare de timp, procesul de imbatranire este grabit, vinul isi pierde finetea, si este supus degradarii treptate, pana la otetire.
Lumini si umbre
Pivnitele trebuie sa fie intunecoase. Lumina, prin radiatiile ultraviolete, are un efect de agresiune asupra vinului. Ea favorizeaza degradarea rapida a acestuia din cauza oxidarii ireversibile a taninilor, compusii care ofera finetea, culoarea si catifelarea vinului. Intunericul este la fel de important ca si temperatura in depozitarea si pastrarea vinurilor. Sticlele brune sunt de preferat celor verzi sau complet transparente pentru depozitarea in vinoteca. Cele mai indicate surse de lumina electrica sunt cele cu infrarosii. Becul normal se poate folosi dar numai atat timp cat utilizarea lui se reduce la activitatile curente din pivnita. Calitatea aerului din pivnita si improspatarea constanta a acestuia sunt factori semnificativi pentru obtinerea vinurilor de calitate superioara. Pivnita trebuie aerisita in mod constant, dar ferita de curenti puternici de aer. In functie de marimea pivnitei, aerisirea se face prin sistem de ventilatie sau prin montarea unor tuburi, in locuri opuse, unul cu gura inferioara aproape de pardoseala pivnitei, prin care va intra aerul rece, si altul cu gura inferioara pe tavanul pivnitei, prin care va iesi aerul cald. O instalatie de aer conditionat este o solutie perfecta, dar mai greu de folosit din cauza costurilor, fiindca ar trebui sa functioneze fara oprire tot timpul anului. Totusi, un flux constant de aer din exterior, bine filtrat, este indispensabil pentru a impiedica aparitia mirosurilor neplacute si dezvoltarea mucegaiurilor.
Secrete
Pivnita va trebui sa nu fie nici prea uscata, dar nici prea umeda. Indiferent unde ar fi, vinurile se pastreaza numai in butelii de sticla astupate cu dop de pluta, dar acestea trebuie si asezate in pozitie orizontala, pentru a pastra umiditatea si pentru a-i pastra binului calitatile. In pozitie verticala dopul va ramane uscat si, cu timpul, isi va micsora volumul permitand aerului sa intre in contact cu vinul, oxidandu-l. Ideal este ca procentul de umiditate sa fie peste 70%, dar limitele umiditatii optime sunt cuprinse intre 85 si 90%. Pivnitele prea uscate se intretin usor, in schimb, in ele se inregistreaza pierderi de vin prin evaporare, iar aerul uscat deshidrateaza prematur dopul. Modul de aranjare si ergonomia sistemelor de pastrare (dulapuri si rackuri) sunt de asemenea importante, necesitand un studiu atent si profesionist. Din ignoranta, se trece adesea peste respectarea unor conditii elementare in pastrarea buteliilor cu vin: boxe din beton sau caramida, rafturi metalice vopsite, rafturi de lemn protejate cu ulei de in, tehnica de constructie tip fagure, cu spatiu pentru o singura butelie de vin.
Ce mai lipseste?
La amenajarea cramei se folosesc cu preponderenta doua materiale naturale, care dau un aspect rustic: lemnul si piatra. Lemnul trebuie sa fie ignifugat, adica tratat cu diverse solutii speciale pentru a-l proteja impotriva incendiilor. Piatra nu necesita ingrijiri speciale, dar trebuie bine taiata inainte de instalare, mai ales daca este din bloc masiv, sa nu fie colturoasa, pentru a evita accidentele. Mobilierul trebuie sa fie din lemn, cu scaune joase si masa incapatoare. Ca obiecte decorative, sunt necesare strachini de lut, ulcioare, carafe, oale, bliduri, linguri de lemn, carpatoare. Vesela din inox, portelan cat si obiectele high-tech, nu prea au ce cauta in aceasta incapere. Pentru note de distinctie, pe langa vinuri in crama mai pot fi depozitate diverse borcane cu muraturi, conserve, funii de ceapa, usturoi, pungi de canepa sau in pline cu fasole si nelipsitii carnati afumati.

Ionut OPREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Inițiativa Antidrog: Riscurile fumatului în timpul epidemiei COVID-19

Consumul de tutun, cannabis și orice alt produs inhalat în timpul epidemiei de virus COVID-19 …