Lazar Ladariu, lansare la Reghin Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 139 Vizualizări

Lazar Ladariu, lansare la Reghin

10987_ladariu.gifVineri 18 ianuarie, la sediul Bibliotecii Municipale "Petru Maior" din Reghin, rebelul fara pauza al culturii muresene si totodata unul dinte cei mai importanti poeti formati în jurul revistei"Vatra", Lazar Ladariu, si-a lansat si la Reghin ultima sa carte (a 24-a, în cei 46 de ani de publicistica), intitulata "Trecerea Râului". Lazar Ladariu este un poet iubit la Reghin, deoarece de ani de zile îsi lanseaza cartile în orasul viorilor, "Trecerea Râului" fiind cea de-a 18 carte pe care a lansat-o în spatiul bibliotecii "Petru Maior".
Ca de fiecare data, sala a fost neîncapatoare, reghinenii participând la lansare în numar foarte mare, audienta fiind alcatuita din liceeni, consilieri locali si oameni de cultura. Moderatorul evenimentului a fost Marin Sara, directorul bibliotecii din localitate, care a facut o scurta retrospectiva a anului 2007 si a anuntat oficial ca "Trecerea Râului" este prima carte lansata în acest an la Reghin. Tot Marin Sara a facut o scurta trecere în revista a operei bardului, dupa care a predat stafeta poetei Mariana Cristescu, care a vorbit despre Lazar Ladariu în cuvinte putine, dar cu substanta: "Trecerea Râului este cea mai frumoasa carte a poetului si cea mai apropiata de personalitatea sa, Lazar fiind un permanent cautator de izvor cu apa buna". Editorul cartii, Nicolae Baciut, a avut, ca de fiecare data, un discurs emotionant: "Lazar este un senior al poeziei muresene, care se situeaza acolo unde poezia este credinta si credinta poezie, este un poet care nu renunta pentru ca înca nu si-a spus ultimul cuvânt în poezie". În continuare, Valentin Marica a fascinat audienta cu farmecul sau de orator care se muleaza pe orice tip de eveniment cultural, strunind cuvintele cu maiestrie de condeier sarutat de muze. Marica a facut cea mai frumoasa prezentare a volumului lui Ladariu, afirmând ca "aceasta carte a fost scrisa în cel mai lucid moment al bibliografiei poetului, în care demnitatea omului se întâlneste cu demnitatea poetului", vorbind apoi despre personalitatea poetului, construita din fibre tari, imposibil de rasucit si de rupt si recitând unul dintre cele mai frumoase poeme a cartii, intitulat "Cine o fi, oare, strainul?", care a emotionat pâna la lacrimi spectatorii.
La final, Lazar Ladariu a rasturnat protocolul si si-a început discursul cu multumirile, insistând sa accentueze faptul ca de fiecare data se simte foarte bine în Reghin, pentru ca a fost primit cu respect si dragoste de catre iubitorii cartii, facând apoi referire la faptul ca si Reghinul a ramas fara cea mai importanta librarie din oras. "Nu putem sta linistiti ca dispar candelabrele Luminii din inima orasului la fel ca la Târgu-Mures, unde libraria Romulus Guga are aceeasi soarta".
Robert MATEI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE