Home / Politic / ADR Centru are 18 milioane de euro, in ce spitale se vor cheltui?

ADR Centru are 18 milioane de euro, in ce spitale se vor cheltui?

Distribuie

11082_adr.gifIeri a avut loc in statiunea Sovata prima sedinta din acest an a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Centru. La eveniment au participat presedintii Consiliilor Judetene si o parte dintre prefectii celor sase judete ce constituie Regiunea Centru respectiv Alba, Brasov, Covasna, Mures, Harghita si Sibiu.
In cadrul sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) 7 centru, ce a avut loc ieri la Sovata, directorul general al ADR 7 Centru, Simion Cretu a prezentat reprezentantilor celor sase judete ce au delegat membri la sedinta de consiliu, nota privind derularea axei prioritare 3, domeniul major de interventie 3.1- Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate a Programului Operational Regional 2007-2013. " Bugetul orientativ pentru domeniul de interventie 3.1 este de 173.588.779 euro, din care 147.550.461 din fonduri europene si 26.038.318 euro reprezentand co-finantare nationala, din surse publice. Din acest total, Regiunii Centru ii revin 18.91 milioane de euro pentru perioada 2007-2013. Activitatile eligibile orientative in cadrul proiectelor pot fi modernizarea cladirilor spitalelor si ambulatoriilor, modernizarea utilitatilor generale si specifice ale spitalelor, crearea sau modernizarea in spitale sau ambulatorii a facilitatilor de acces pentru persoane cu dizabilitati fizice dar si achizitionarea de echipamente pentru spitale sau ambulatorii. Solicitantii eligibili pentru finantari in acest domeniu, pot fi unitatia dministrativ teritoriale, asociatii de dezvoltare intercomunitara sau liderul desemnat printr-un acord de parteneriat intre unitati administrativ teritoriale (autoritati ale administratie publice). Totodata, valoarea totala a proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre minim 700 de mii de lei si maxim 85 de milioane de lei, iar contributia minima a beneficiarului trebuie sa fie de minim 2 la suta din valoarea cheltuielilor eligibile", a precizat Simion Cretu. Referitor la aceasta nota, presedintele CDR, Edita Lokodi, a solicitat reprezentantilor celor sase judete, sa prezinte o evaluare a situatiei spitalelor, sau chiar note de necesitate pentru unele dintre ele. " Daca acum discutam despre cadrul general, fonduri sau criterii de eligibilitate, in luna februarie trebuie sa decidem in ce mod vom folosi acesti bani. Aceasta suma de peste 18 milioane de euro, nu este suficienta pentru construirea unui spital si de aceea se pune problema fie a finalizarii lucrarilor la Spitalul Judetean Covasna, fie a realizarii de ambulatorii indiferent de locatie", a mentionat Edita Lokodi.

Analiza proiectelor ADR Centru
Stadiul implementarii Proiectului Operational Regional (POR) 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru, a fost analizat ieri la Sovata de catre reprezentatii judetelor ce fac parte din cea de a saptea regiune de dezvoltare economica din Romania. Astfel, pana in data de 13 decembrie a anului trecut, la nivelul Regiunii de Dezvolatre Centru au fost depuse sase proiecte si anume: de catre Consiliul Judetean Harghita-Reabilitare DJ 132, Consiliul Judetean Sibiu-Modernizarea DJ 106 Sibiu-Cornatel-Altana-Barghis-Agnita, Consiliul Judetean Alba-Valorificarea potentialului turistic si economic al Vaii Aiud prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107M si de Consiliul Judetean Mures-Reabilitarea si modernizarea drumului judetean 142 C. Pe langa acestea, doua proiecte au fost depuse de catre Consiliile Locale Zlatna si respectiv Zarnesti, ambele fiind axate pe reabilitarea si modernizarea de strazi si trotuare. "Valoarea totala a proiectelor depuse pana acum pe POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru este de peste 280 de milioane lei, din care valoarea eligibila este de peste 197 de milioane de lei. Bugetul POR a fost distribuit pana acum pe axe de dezvoltare si anume dezvoltarea durabila a oraselor (31,36 % din bugetul POR), imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport (19,76 %), imbunatatirea infrastructurii sociale (14,81 %), dezvoltarea mediului de afaceri regional si local (17,93 %) si dezvoltarea si promovarea turismului (16,14 %)", a precizat vicepresedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, Martin Bottesch. POR 2007-2013 a fost aprobat de Comisia Europeana in 13 iulie 2007, prin intermediul acestui program Romania beneficiind de 3,726 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala. La acestea se adauga si contributia statului roman in valoare de 703 milioane euro, astfel încât bugetul total al POR va fi de 4,437 miliarde euro.

Edita Lokodi, despre cum lucreaza CDR: " La nivelul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, cei sase presedinti de Consilii Judetene si-au propus analiza comuna a proiectelor bazandu-se totodata pe sprijinul reciproc pentru ca fiecare dintre judetele reprezentate in acest Consiliu sa poata prinde cate un proiect. Analizam impreuna, dar fiecare judet isi prezinta propriul proiect"

Liviu CRUDU

 

De asemenea, verificati

Tragere la sorți la Tribunalul Mureș, pentru birourile electorale de circumscripție

Distribuie Sediul provizoriu al Tribunalului Mureș situat în municipiul Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.