Liceul de Arta din Târgu-Mures, gazda unor evenimente de exceptie Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Liceul de Arta din Târgu-Mures, gazda unor evenimente de exceptie

11337_ceva.gif
O zi deosebita prin semnificatia si consistenta evenimentelor care s-au derulat aproape concomitent la Liceul de Arta din Targu-Mures. De dimineata, sambata, 16 februarie a.c., timp de aproape o ora, a fost un dute-vino continuu de elevi si profesori. Apoi, pret de mai multe ore a fost din nou liniste. O liniste intrerupta doar din cand in cand de acorduri din Haydn, Beethoven, Chopin…Liceul de Arta a gazduit de fapt doua evenimente importante: faza zonala a olimpiadei de istorie si concursul de interpretare la pian "Tanarul muzician", ultimul dintre ele fiind organizat si sustinut financiar de Rotary International – districtul 2241. Ca in fiecare an de cand gazduieste evenimente de acest gen, Liceul de Arta s-a dovedit a fi din nou la inaltimea asteptarilor avand in vedere modul impecabil in care s-au desfasurat cele doua activitati.
Faza zonala a olimpiadei de istorie, un pas important spre etapa urmatoare
Veniti din intreg judetul Mures, elevii participanti la olimpiada au trebuit sa rezolve un test cu un grad de dificultate relativ ridicat, de fapt o prima selectie pentru etapa urmatoare. "Am remarcat interesul crescut al elevilor participanti la manifestare", a declarat Gabriel Grozav, inspector de istorie in cadrul ISJ Mures, prezent inca de la inceputul activitatii. Referitor la gradul de dificultate al subiectelor, la organizarea si sarcinile de viitor pentru cei ce vor reprezenta judetul Mures in finala, precum si pentru profesorii ce-i vor pregati pe acestia, inspectorul Grozav a precizat: "Subiectele pe care le-a continut testul au fost concepute la nivel local si au tinut seama de cerintele metodologiei. Pentru fazele urmatoare ale olimpiadei, judeteana, respectiv nationala, subiectele vor fi elaborate la nivel national. Avand in vedere ca Muresul ca judet beneficiaza de 10 locuri la faza nationala a olimpiadei de istorie, o sarcina deosebita in viitorul apropiat va fi pregatirea acestui lot la un nivel corespunzator de profesori special desemnati pentru a putea sa ne prezentam onorabil la aceasta faza. Profit de aceasta ocazie pentru a-i anunta pe cei interesati ca luni, 18 februarie, a.c., incepand cu ora 13,00, va fi lansat site-ul oficial al Olimpiadei Nationale de Istorie".
"Tanarul muzician" la Targu-Mures
Concursul cu aceasta tema a adus in prim planul competitiei 15 elevi din clasele VI-XII, din orase precum Alba-Iulia, Bucuresti, Braila, Botosani, Barlad, Arad, Buzau si Ramnicu-Valcea. Judetul Mures a fost reprezentat de 4 elevi, respectiv de Luca Andrei din cl. a XI-a, Balazs Oldal Adam din cl. a X-a, Mara Gherasim, elev in cl. a X-a si Timar Lilla, eleva in clasa a VIII-a. Prezent la manifestare, Ovidiu Cos, guvernator al Clubului Rotary – districtul 2241, club in a carui zona de responsabilitate intra Romania si Republica Moldova, a remarcat buna pregatire a elevilor prezenti in concurs, precum si preocuparea deosebita a celor care i-au pregatit la un nivel ridicat, dupa cum s-a putut observa chiar din desfasurarea concursului, clasamentul final fiind disputat la diferente de punctaj destul de mici. Locul I a fost obtinut de eleva Anamaria Vaduva, din clasa a XI-a (Ramnicu-Valcea), locul II de Sanziana Denise Mircea, eleva in clasa a XI-a (Bucuresti), iar locul III de reprezentanta din Botosani, eleva in clasa X-a, Bianca Elena Murariu. Premiile acordate au rasplatit in buna masura munca concurentilor, locul I primind si dreptul de a participa la un concurs similar din Marea Britanie, ce va avea loc peste putin timp, cheltuielile ocazionate de participare fiind suportate in totalitate de Clubul Rotary – districtul 2241. De remarcat este si faptul ca unui reprezentant al Liceului de Arta din Targu-Mures – elevului Balazs Oldal Adam, din clasa a X-a – i s-a acordat un premiu special de interpretare din partea lui Csiki Boldiszar, conferentiar universitar la Universitatea din Cluj.

"Sustinerea olimpiadei de istorie, faza zonala si judeteana la Liceul de Arta a devenit un fapt obisnuit. De altfel aceasta nu a fost singura activitate care s-a desfasurat aici in decursul timpului. Suntem obisnuiti cu un asemenea gen de activitati si suntem onorati ca putem oferi conditiile optime desfasurarii lor, dar suntem si mai satisfacuti atunci cand putem gazdui evenimente cum a fost concursul de pian "Tanarul muzician", manifestare unde am avut si noi patru participanti. Remarc si multumesc totodata Clubului Rotary – districtul 2241 pentru ca a sustinut aceasta manifestare, dar si pentru ca a contribuit cu o suma consistenta la diverse alte activitati care vor avea loc aici, in viitor. Manifestarea a fost una deosebit de reusita, dar din pacate a fost umbrita de imposibilitatea reprezentantilor din Republica Moldova de a particpia la concurs, acestia fiind opriti la granita de autoritatile politiei de frontiera din Republica Moldova." (Florina Francean, director al Liceului de Arta din Targu-Mures)

Nicolae BALINT
nicolae_balint@yahoo.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE