Poezia satului, satul poeziei Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 60 Vizualizări

Poezia satului, satul poeziei

11338_carte.gifSub acest generic, vineri, 15 februarie 2008, incepand cu ora 17,00, Gimnaziul de Stat "Sfantu Gheorghe" din Sangeorgiu de Mures a gazduit o dubla manifestare. Este vorba de vernisajul expozitiei de pictura "Flori pentru mama" si lansarea volumului de poezie "Prietenul meu, vantul". Ambele au avut in centrul atentiei pe Cornelia Jinga Hetrea, autoarea acestora fiind cadru didactic la scoala din localitate.
Atat la vernisaj, cat si la lansarea de carte, am remarcat prezenta unui numeros public fapt care vine sa-mi intareasca convingerea ca desi este prea putin incurajata de vremelnicii guvernanti, arta si actul de cultura, se bucura totusi de interes. Un public select si rafinat, dar in acelasi timp cald si sensibil fac posibil acest lucru, dincolo sau poate tocmai in pofida problemelor si restrictiilor de ordin financiar carora trebuie sa le faca fata, in Romania, actul de cultura, arta si artistii in general.
Scoala, un spatiu de educatie si cultura
Organizata de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Mures, Asociatia Artistilor Plastici din Targu-Mures si de Gimnaziul de Stat "Sfantu Gheorghe" din Sangeorgiu de Mures, manifestarea a relevat celor prezenti preocuparea constanta a Corneliei Jinga Hetrea pentru natura, de fapt un refugiu din fata problemelor cotidiene si in acelasi timp un tarm de liniste, cautare si regasire de sine. Natura este un laitmotiv atat in pictura, cat si in poezia Corneliei Jinga Hetrea, fapt remarcat si de Cristina Petria, artist plastic profesionist. "Tablourile sale au o incarcatura emotionala deosebita. Culorile izbucnesc tumultuos si impresioneaza profund. Vazandu-i aceste creatii, marturisesc ca gandul ma duce spre Dumitru Ghiata…", a precizat Cristina Petria. Referindu-se la evenimentul de vineri, Nicolae Baciut, director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Mures, a tinut sa remarce faptul ca manifestarea are loc intr-un spatiu cu valente multiple, de educatie si cultura in acelasi timp. In scurta sa alocutiune, Ilarie Opris, presedintele Asociatiei Artistilor Plastici din Targu-Mures, a remarcat faptul ca manifestarea se inscrie firesc intr-o traditie bine consolidata de-a lungul timpului in localitatea Sangeorgiu de Mures, loc in care traiesc si creeaza oameni de cultura si de arta binecunoscuti publicului. Nagy Csaba, directorul Gimnaziului "Sfantu Gheorghe", a mentionat ca asemenea evenimente reprezinta un prilej de satisfactie pentru scoala si a reiterat faptul ca aceasta este un spatiu generos si deschis tuturor celor care iubesc deopotriva educatia si cultura, domenii inseparabil legate intre ele.

Cornelia Hetrea Jinga
Este nascuta in 1953, in localitatea Hetiur, judetul Mures. A absolvit Liceul Pedagogic, avand studii de specialitate privind predarea artelor plastice la ciclul primar. Este membra a Asociatiei Artistilor Plastici din anul 1993. Are la activ mai multe participari personale la expozitii de grup din tara. Ca tehnica de pictura, prefera pictura in ulei pe panza. Mai multe tablouri i-au fost achizitionate in colectii particulare din tara si din strainatate. Este in acelasi timp si autoare a inca doua carti.

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE